Μεγάλη έκταση έχει πάρει το τελευταίο διάστημα στη Γεωργία το θέμα της φθοράς εικόνας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στην Τιφλίδα από άγνωστο δράστη.
Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr
Ο δράστης έριξε χρώμα πάνω στην εικόνα στην οποία απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ο γεννημένος στη Γεωργία Ιωσήφ Στάλιν – πρώην δικτάτορας και δηλωμένος άθεος που κατέστειλε βίαια τη θρησκεία σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση – να ευλογείται από την Αγία Ματρώνα της Μόσχας, μια αγία της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το θέμα έχει απασχολήσει εκτενώς τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, ενώ μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, το Πατριαρχείο Γεωργίας πήρε θέση καλώντας δωρητές να κάνουν οι ίδιοι τις κατάλληλες αλλαγές στην επίμαχη εικόνα ή διαφορετικά θα τις κάνει το ίδιο το Πατριαρχείο.
Στη σχετική ανακοίνωση του το Πατριαρχείο Γεωργίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η εικόνα έγινε αντικείμενο εντελώς αδικαιολόγητων επιθέσεων και η ένταση αυξήθηκε ακόμη περισσότερο».
Επίσης αναφέρεται ότι «υπάρχουν και άλλες παρανοήσεις» και γι’ αυτό το λόγο το Πατριαρχείο Γεωργίας, μεταξύ άλλων, εξηγεί τα εξής:
«Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους κανόνες της εικονογραφίας, όχι μόνο ο άγιος, αλλά και πραγματικές ιστορίες και πρόσωπα που σχετίζονται με τη ζωή του αγίου μπορούν να αγιογραφηθούν στην εικόνα, συμπεριλαμβανομένων ηγεμόνων και απλών ανθρώπων, αιρετικών και διωκτών της Χριστιανικής πίστης.»
«Ωστόσο», αναφέρεται στη συνέχεια, «αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι η εικόνα δοξάζει αυτά τα πρόσωπα ή τους αποδίδει κάποια αξιοπρέπεια, αλλά τέτοιες λεπτομέρειες αποτελούν αναπαράσταση αδιαμφισβήτητων γεγονότων που σχετίζονται με τον άγιο. Εφόσον η συνάντηση του Στάλιν με την Αγία Ματρώνα, λόγω ανεπαρκών στοιχείων, δεν περιλαμβάνεται στο κανονικό κείμενο του βίου της και δεν αναγνωρίζεται από την Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία την αγιοκατάταξε και διεξήγαγε ειδική μελέτη για αυτό το θέμα, είναι απαραίτητο να αλλάξει το αναφερόμενο επεισόδιο (σ.σ. η απεικόνιση της Αγίας Ματρώνας με τον Στάλιν) και να ληφθούν υπόψη άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την κανονικότητα της εικονογραφίας. Οι δωρητές καλούνται να κάνουν οι ίδιοι τις κατάλληλες αλλαγές στην εικόνα, διαφορετικά θα το κάνουμε εμείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου