Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Οι περίεργοι, στριφογυριστοί, βραχώδεις πύργοι του Άρη

 


https://ecozen.gr/2022/06/to-curiosity-vrike-paraxenous-strifogyristous-pyrgous-ston-ari/

Το Curiosity έχει βρει μερικούς πραγματικά παράξενους, στριφογυριστούς βραχώδεις πύργους στον Άρη . Ανάμεσα στην ρηχή άμμο και τους ογκόλιθους του κρατήρα Γκέιλ υψώνονται διάφοροι στριφογυριστοί πύργοι βράχων που μοιάζουν με παγωμένα ρεύματα νερού που χύνονται από μια αόρατη κανάτα στον ουρανό.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί λένε ότι οι στήλες δημιουργήθηκαν πιθανότατα από ουσίες που μοιάζουν με τσιμέντο και που κάποτε γέμιζαν αρχαίες ρωγμές του πετρώματος.


 Καθώς τα πιο μαλακά πετρώματα σταδιακά διαβρώνονταν, τα φιδωτά ρεύματα συμπαγούς υλικού παρέμεναν όρθια.

Οι βραχώδεις σχηματισμοί τραβήχτηκαν από την κάμερα του οχήματος Curiosity στις 17 Μαΐου, αλλά η εικόνα κοινοποιήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τη NASA και τους ειδικούς του ινστιτούτου SETI (που σημαίνει αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης).



Οι στριφογυριστοί αυτοί πέτρινοι πύργοι συναντώνται και στη Γη και λέγονται “hoodoo”. Στη γήινη γεωλογία, ένα “hoodoo” είναι μια ψηλή και λεπτή κορυφή βράχου που σχηματίζεται από τη διάβρωση. Μπορεί επίσης να ονομαστεί βράχος σκηνής, καμινάδα νεράιδας ή πυραμίδα γης.


Τα “hoodoo”  βρίσκονται συνήθως σε ξηρά περιβάλλοντα, όπως τα φαράγγια της Γιούτα ή της νότιας Σερβίας, και μπορεί να είναι τόσο ψηλά όσο ένα κτίριο δέκα ορόφων.

Οι φυσικές δομές σχηματίζονται από στρώματα σκληρού πετρώματος που συσσωρεύονται μέσα σε μαλακότερα ιζηματογενή πετρώματα. Καθώς ο υπόλοιπος βράχος διαβρώνεται από τη βροχή, τον άνεμο ή τον παγετό, μένει ένα υπέροχο καλούπι από ένα αρχαίο ρήγμα στο βράχο.



 

Οι δύο πύργοι βράχων στον Άρη μοιάζουν σαν να είναι έτοιμοι να ανατραπούν σε σύγκριση με αυτούς που βλέπουμε στη Γη, αλλά είναι σαφές ότι είναι αρκετά στερεοί για να αντέξουν την ελαφρύτερη επιφανειακή βαρύτητα που παρατηρείται στον Κόκκινο Πλανήτη.


 

Ένας άλλος παράξενος βραχώδης σχηματισμός που βρέθηκε από το Curiosity νωρίτερα φέτος μπορεί να δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο, αν και τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά.


Αυτός ο άλλος, μικρότερος βράχος μοιάζει με κοράλλι ή με λουλούδι με πολλά μικρά πέταλα που απλώνονται προς τον ήλιο.

“Μια θεωρία που προέκυψε είναι ότι το πέτρωμα είναι ένας τύπος κονκρέτα που δημιουργήθηκε από ορυκτά που εναποτέθηκαν από το νερό σε ρωγμές ή διαχωρισμούς σε υπάρχοντα πετρώματα“, ανέφερε τότε ένα δελτίο τύπου της NASA.


 


“Αυτές οι κροκάλες μπορεί να συμπιέζονται μεταξύ τους, μπορεί να είναι σκληρότερες και πυκνότερες από το περιβάλλον πέτρωμα και μπορεί να παραμείνουν ακόμη και μετά τη διάβρωση του περιβάλλοντος πετρώματος”


Ο κρατήρας Gale δεν είναι εντελώς επίπεδος, αλλά οι εξωγήινες κορυφές που ανακάλυψε το Curiosity ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο περιβάλλον τους, αν και δεν υπάρχουν μετρήσεις ύψους που να συνοδεύουν την εικόνα.


Οι πανύψηλες επιτύμβιες πέτρες μπορεί να φαίνονται άψυχες τώρα, αλλά ο σχηματισμός τους λέει πολλά για τις αρχαίες συνθήκες στον Άρη και για το αν η ζωή θα μπορούσε κάποτε να ευδοκιμήσει εκεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.



 Ο ίδιος ο κρατήρας Γκέιλ θεωρείται ότι είναι μια αποξηραμένη λίμνη, αν και πιθανώς πιο ρηχή και πιο παροδική από ό,τι υπέθεταν κάποτε οι ειδικοί.


Οι βραχώδεις σχηματισμοί μέσα και γύρω από την αρχαία λίμνη συμβάλλουν στην αποκάλυψη της πραγματικής ιστορίας της περιοχής.


ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Άγιος Μόδεστος

  Ο Άγιος Μόδεστος, Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων, θεωρείται ανάμεσα στα άλλα και ο προστάτης άγιος των οικόσιτων ζώων καθώς είχε επιδείξει μεγά...