https://ecozen.gr/2022/06/nea-stoicheia-ston-ari-deichnoun-oti-kapote-ypirxe-zoi/
Υπάρχει ζωή στον Άρη; Υπήρξε ποτέ; Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουμε για τον γείτονα πλανήτη. Μια νέα έρευνα δείχνει ένα συγκεκριμένο τμήμα του κόκκινου πλανήτη που θα μπορούσε να έχει φιλοξενήσει ζωή παλαιότερα και μάλιστα αρκετές φορές μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια.
Μέσω μιας ενδελεχούς μελέτης των εικόνων που κατέγραψε το Mars Reconnaissance Orbiter, οι επιστήμονες εντόπισαν αργιλικά ιζήματα σε όλη τη βόρεια κοιλάδα Ladon Valles, τη νότια λεκάνη Ladon και τα νοτιοδυτικά υψίπεδα γύρω από τη λεκάνη Ladon – όλα μέρος της περιοχής Margaritifer Terra με εκτεταμένους κρατήρες.
Ο άργιλος υποδηλώνει τη μακροχρόνια παρουσία νερού, καθώς σχηματίζεται σε συνθήκες ουδέτερου pH με ελάχιστη εξάτμιση νερού. Η ομάδα πιστεύει ότι το νερό έρεε εδώ από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν έως περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ένα μεγάλο τμήμα της ιστορίας του στον Άρη.
“Επιπλέον, τα πολύχρωμα ανοιχτόχρωμα στρωματοποιημένα ιζήματα που εμφανίζουν σχετικά χαμηλές κλίσεις στρώσεων και περιέχουν αργίλους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων [124 μιλίων] αποτελούν ενδείξεις ότι μια λίμνη υπήρχε κατά πάσα πιθανότητα στη λεκάνη Ladon και στο βόρειο Ladon Valles“, λέει η Catherine Weitz, ανώτερη επιστήμονας στο Planetary Science Institute στην Αριζόνα.
“Το περιβάλλον της λίμνης και η παρουσία αργίλων υποστηρίζουν ένα περιβάλλον που θα ήταν ευνοϊκό για τη ζωή εκείνη την εποχή“.
Αν και δεν είναι ακριβώς απόδειξη ζωής – θα πρέπει να σκάψουμε στον Άρη για απολιθώματα για να το επιβεβαιώσουμε πραγματικά – υποδηλώνει συνθήκες που θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν υποστηρίξει τη ζωή. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο κομμάτι της έρευνας που ερμηνεύει τις συνθήκες στον Άρη με βάση αυτό που μπορούμε να δούμε από την επιφάνεια και τα ιζήματά του.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άργιλοι σχηματίστηκαν αρχικά γύρω από το υψηλότερο έδαφος πάνω από τη λεκάνη Ladon, πριν διαβρωθούν από κανάλια νερού και μεταφερθούν προς τα κάτω σε μια λίμνη στη λεκάνη Ladon και στο βόρειο Ladon Valles.
Σύμφωνα με την ομάδα, η πιο πρόσφατη ροή νερού θα πρέπει να ήταν κατά μήκος της νοτιοδυτικής λεκάνης Ladon. Οι αποθέσεις εδώ ταιριάζουν με ένα άλλο τμήμα του Άρη, το δέλτα Eberswalde, ακριβώς στα νότια της περιοχής που καλύπτεται από την παρούσα μελέτη.
“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα αργιλικά ιζήματα που εναποτέθηκαν από τρεχούμενα ύδατα στο Eberswalde δεν ήταν ασυνήθιστα κατά τη διάρκεια αυτής της πιο πρόσφατης περιόδου, διότι βλέπουμε πολλά παραδείγματα παρόμοιων νεαρών κοιλάδων που εναπόθεσαν αργίλους στην περιοχή“, λέει ο Weitz.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάγος στον Άρη, αλλά η αναζήτηση για υγρό νερό συνεχίζεται. Αυτή η τελευταία μελέτη επιβεβαιώνει την ιδέα ότι το νερό υπήρχε κάποτε σε αφθονία στον Άρη– και μπορεί να έφερε μαζί του ζωή.
Το πόσο παροδική ή όχι ήταν η παρουσία νερού στον Άρη είναι ζωτικής σημασίας για να καταλάβουμε αν θα μπορούσε να υποστηριχθεί ή όχι ζωή σε κάποιο σημείο. Η κατανομή των αργίλων και άλλων πετρωμάτων που εντόπισαν οι ερευνητές συνάδει με την παραμονή του νερού.
Επιπλέον, οι άργιλοι είναι πηγές θρεπτικών συστατικών και σταθεροποιητές για το περιβάλλον γύρω τους. Βάλτε μαζί νερό, θρεπτικά συστατικά και σταθερές συνθήκες και οι πιθανότητες επιβίωσης των οργανισμών αυξάνονται σημαντικά.
“Οι βιώσιμες συνθήκες μπορεί να έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα στην περιοχή, τουλάχιστον περιοδικά, μέχρι σχετικά αργά στην ιστορία του Άρη“, γράφουν οι ερευνητές στη δημοσιευμένη εργασία τους.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Icarus.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου