Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Οι "δάσκαλοι" και ο Δάσκαλος

Kyriaki Z Loyka

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στις ευαγγελικές περικοπές και παραβολές είναι η διαχρονικότητά τους.Αν και αναφέρεται σε εποχή προ δύο χιλιάδων χρόνων εντούτοις βλέπουμε να σκιαγραφούνται προβλήματα,συμπεριφορές και αγωνίες που μας απασχολούν ακόμα και σήμερα.

Διότι ο άνθρωπος παραμένει ίδιος.Είτε πατάει στο φεγγάρι είτε πιστεύει πως τους κεραυνούς τους ρίχνει ένας οργισμένος θεός, οι αναζητήσεις,τα ελαττώματα και τα προτερήματά του παραμένουν ίδια.Αλλάζει μόνο το περίβλημα.

Τι βλέπουμε στη σημερινή περικοπή;Ο Ιάειρος ζητά από το Χριστό να έρθει να θεραπεύσει την κόρη του που είναι βαριά άρρωστη.Και ενώ βρίσκονται καθ' οδόν έρχεται κάποιος από το σπίτι του Ιάειρου και του λέει «Η κόρη σου πέθανε· μην ενοχλείς πια το δάσκαλο».Ενώ ο Χριστός είναι μπροστά.


Πόσες φορές δε βλέπουμε τέτοια φαινόμενα και σήμερα.Στη δουλειά μας , στα σχολεία μας,στις εκκλησίες μας.Να πετάγονται άνθρωποι με πομπώδες ύφος γνώστη των πραγμάτων και να μας λένε τι ισχύει και τι όχι.Κι εμείς πολλές φορές ακολουθούμε αυτούς τους ανθρώπους και τους πιστεύουμε.Γιατί;Γιατί έχουμε τόση άγνοια που δεν καταλαβαίνουμε πως αυτοί που κάνουν τους δασκάλους δεν κάνουν ούτε για μαθητούδια.

Τι έκανε ο Ιάειρος;Αν πίστευε τον απεσταλμένο,αν τον εμπιστευόταν,θα άφηνε τον Χριστό να φύγει και θα έθαβε την κόρη του.Όμως όχι.Αυτός αγνόησε τις φωνές του κόσμου και στράφηκε στον μόνο δάσκαλο,τον Χριστό.Και ο Κύριος πήγε σπίτι του Ιάειρου και ανέστησε την κόρη του.Έτσι κι εμείς όταν ακούμε κάτι ας ανατρέξουμε στο Ευαγγέλιο.Ας ανατρέξουμε στους Πατέρες.Ας μην εμπιστευόμαστε τον καθένα που θα μας κάνει τον δάσκαλο.Ο πραγματικός δάσκαλος άλλωστε δεν έχει ύφος,δεν έχει στόμφο,δεν έρχεται σε μας να μας διδάξει,περιμένει εμείς να απευθυνθούμε σε αυτόν.

Ας μην αφήσουμε την άγνοια να φράζει πια το δρόμο μας προς την αλήθεια του Κυρίου.

5 σχόλια:

  1. Πιστευω προσωπικα αλλα και βεβαια μπορει να κανω λαθος οτι καποιοι ειχαν αντιληφθει τη πραγματικη ταυτοτητα του Χριστου για αυτο το λογο και πιστευαν οτι μπορει να αναστησει τους νεκρους! Αλλοι τον αποκαλουσαν Ραββι-ΔΙΔΑΣΚΑΛΟ και αλλοι τον αποκαλουσαν Αντωναι-ΚΥΡΙΟ. Παπα-Κωστα να σε ρωτησω κατι? Δε σου κανει εντυπωση που ο Ιουδας φιλησε τον Χριστο οταν τον προφωσε για να δειξει στους στρατιωτες και στους φαρισσαιους ποιος απο ολους ηταν ο Χριστος? Γιατι επρεπε να τους δειξει ποιος απο ολους τους παρευρισκομενους στο ορος των ελαιων ηταν ο Χριστος? Δεν βλεπαν οι Φαρισσαιοι το προσωπο του Χριστου μερα μεσημερι στο πληθος που διδασκε? Εχεις αναρωτηθει εαν ολο το διαστημα της διδασκαλιας του Χριστου συναιβαινε το ιδιο φαινομενο με τον Ανασταντα Χριστο και τους δυο μαθητες του στη διαδρομη προς Εμαους που δε μπορουσαν να δουν το προσωπο του?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στους Ρωμαίους στρατιώτες Τον έδειξε. Αυτοί δεν Τον γνώριζαν

      Διαγραφή
  2. Κοιταξα αυτο! ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ μεταφραση Τρεμπελα. ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ. ΕΔΑΦΙΟ 52. Ειπε δε ο Ιησους προς τους παραγενομενους επ αυτον αρχιερεις και στρατηγους του ιερου και πρεσβυτερους ως επι ληστην εξεληλυθατε μετα μαχαιρων και ξυλων. Καθ' ημεραν οντος μου μεθ' υμων εν τω ιερω ουκ εξετεινατε τας χειρας επ' εμε αλλ' αυτη εστιν υμων η ωρα και η εξουσια του σκοτους. Βρισκονταν εκει και οι αρχιερεις. Ακομα και οι περισσοτεροι Ρωμαιοι ξεραν το προσωπο του αφου ο Χριστος θεραπευσε το δουλο του εκατονταρχου! Και ο οχλος τον εβλεπε! Τελικα ακομη και σε αυτο το σημειο οι Αγιοι Πατερες λεγανε σωστα ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΤΗ ΞΕΡΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Φαρισαίοι πρόσεχαν να μην ανακατευτούν άμεσα στη σύλληψη του Ιησού . Μάλλον πίστευαν πως θα γλίτωναν έτσι την οργή του Θεού (κουτοπόνηροι γαρ) γι' αυτό και ήθελαν κάποιον να δείξει στους Ρωμαίους ποιον να συλλάβουν. Υπάρχει και εκείνο το περιστατικό που θέλησαν να πιάσουν τον Χριστό στη συναγωγή κι ενώ περνούσε δίπλα τους δεν Τον έβλεπαν,βέβαια,μπορεί να έχει κι αυτή την οπτική

      Διαγραφή
    2. Ναι! Γεγονος ειναι οτι ηθελαν να βγαλουν την ουρα τους απο εξω! Ετσι και αλλιως για να τον θανατωσουν χρειαζονταν την αδεια του Πιλατου ο οποιος με τη σειρα του ηθελε να αποποιηθει την ευθυνη του καθως ο Χριστος δεν ηταν πολιτικος επαναστατης ουτε εγκληματιας. Η πινακιδα του Σταυρου εγραφε ειρωνικα το ΙΝΒΙ ενω ουσιαστικα χωρις να το καταλαβουν οι σταυρωτες του καταγραψαν πανω στο Σταυρο μια απο τις απειρες ιδιοτητες του Εσταυρωμενου. Αληθεια ολο το γεγονος που εζησε ο Θεος στη γη σαν Ανθρωπος ειναι απο μονο του ενα θαυμα

      Διαγραφή

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...