Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Αστική κηπουρική και οι λύσεις που μπορεί να φέρει




Σύμφωνα με νέα μελέτη, η επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς και τα προβλήματα υγείας θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν με τη δημιουργία αστικών οικιστικών κήπων.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition Education and Behavior δείχνει ότι τέτοιου είδους κήποι σε συνδυασμό με τη διατροφική εκπαίδευση μπορεί να αποτελούν τη λύση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο συνεργάστηκαν με την οργάνωση Valley Verde της Santa Clara  για να κατανοήσουν καλύτερα τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων σχετικά με τα οφέλη για την υγεία και την αποδοχή των αστικών προγραμμάτων κηπουρικής.
Το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προγράμματα έχει αυξηθεί και αυτό είναι ένα κρίσιμο επόμενο βήμα πριν ξεκινήσουν δοκιμές μεγάλης κλίμακας σχετικά με το πόσο αποτελεσματική λύση μπορεί να είναι η δημιουργία τέτοιων κήπων στις πόλεις.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Kartika Palar, Ph.D., από το Τμήμα Ιατρικής, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, επισημαίνει πως «οι οικιστικοί και κοινοτικοί κήποι αποτελούν συμπληρωματικές προσεγγίσεις στην αστική γεωργία, προωθώντας παράλληλα ένα πιο ανθεκτικό τοπικό σύστημα διατροφής».
Αποτέλεσμα εικόνας για οικιστικούς κήπους

Το πρόγραμμα

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 32 συμμετέχοντες (κυρίως ισπανόφωνους, λατίνους και  και γυναίκες), στο πρόγραμμα κηπουρικής για ένα έτος. Το πρόγραμμα αφορούσε πληθυσμό κυρίως χαμηλού εισοδήματος και μεταναστών, παρέχοντάς τους τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα εργαλεία που απαιτούνται για την καλλιέργεια των δικών τους βιολογικών κήπων λαχανικών.
Το προσωπικό του Valley Verde παρείχε 10 μηνιαία εργαστήρια για κάθε συμμετέχοντα που επικεντρώθηκε στην οικολογική κηπουρική, καθώς και στη διατροφική εκπαίδευση, όπως:
  • στρατηγικές για την αύξηση των λαχανικών και των φρούτων
  • υγιείς στρατηγικές αγορών
  • πολιτισμικά υγιεινές συνταγές
Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν συνέντευξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πρόγραμμα για να παρακολουθήσουν τι έμαθαν και πώς το εφάρμοσαν. Σχεδόν κάθε συμμετέχων δήλωσε ότι έτρωγε περισσότερα λαχανικά και φρούτα εξαιτίας του προγράμματος. Παράλληλα, ανέφεραν, ότι ήταν οικονομικά πιο προσιτά τα προϊόντα τους, η πρόσβαση σε αυτά ήταν πιο συχνή, ήταν φρέσκα, είχαν καλύτερη γεύση αλλά και εύκολα στην παραγωγή τους.
Οι συμμετέχοντες περιέγραψαν, ότι έχουν λιγότερο άγχος, αύξησαν τη σωματική άσκηση και μειώθηκε η καθιστική συμπεριφορά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Η καθημερινή ασχολία με τον κήπο οδήγησε τους συμμετέχοντες σε περισσότερη σωματική δραστηριότητα εξαιτίας της ανάγκης για πότισμα του κήπου, συγκομιδής των φυτών, κλπ.
Αποτέλεσμα εικόνας για οικιστικούς κήπους

Η πρόταση των ειδικών

Η μελέτη προτείνει ένα μοντέλο αστικής κηπουρικής που να ενσωματώνει: την πολιτισμική διατροφή, τους αστικούς – οικιστικούς κήπους και την κηπουρική που έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει μια σειρά από συμπεριφορές υγείας που είναι κρίσιμες για την πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.
«Η αστική γεωργία είναι ένας σημαντικός κοινοτικός πόρος που μπορεί να συμβάλλει όχι μόνο στη διατροφή και την υγεία, αλλά και στην αστική ανάπτυξη και την κοινωνική σύνδεση», δήλωσε η Dr. Sheri Weiser, MD, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης.
Ο συνδυασμός της αστικής κηπουρικής με την διατροφική εκπαίδευση είναι μια καινοτόμος στρατηγική που βοηθά στη μείωση του βάρους των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, όπως ο διαβήτης, δίνοντας παράλληλα άμεση πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...