Νωρίς το πρωί, οι ντόπιοι βιάζονται να αγοράσουν το αγαπημένο τους μπουκάλι "legmi" στο Gabès, νότια της Τυνησίας.
Το φινετσάτο ποτό είναι φτιαγμένο από φυσικό φοίνικα. Ο Ridha Omrane Moussa διαθέτει 25 φοινικόδεντρα και παράγει 8.000 λίτρα του ποτού σε ένα χρόνο.
"Το καλοκαίρι , είναι ευαίσθητο λόγω της θερμότητας. Η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Είναι ευαίσθητο , δεν μπορεί να μείνει στη ζέστη επειδή χαλάει και γίνεται ξίδι », είπε ο Μούσα.
Η εξαγωγή του «legmi» χρειάζεται εμπειρία και τεχνικές που πέρασαν από τους προγόνους. Ένα μπουκάλι ενός λίτρου του «legmi» πωλείται για περίπου 2,5 δηνάρια ή 0,80 ευρώ.
"Κάθε μέρα, πουλάω μεταξύ 40 και 50 λίτρα από την άνοιξη μέχρι τον Οκτώβριο. Δεν θέλουν κρύο "legmi ", είπε ο Σλαχ Μαρχερζί.
Το "Legmi" έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προτιμάται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού , της περιόδου νηστείας για μουσουλμάνους. Το τοπικό ποτό καταναλώνεται κυρίως από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο και συχνά χρησιμοποιείται για να σπάσει η νηστεία .
"Οι άνθρωποι εδώ, αντί για πρωινό, γεμάτο ζάχαρη, κρουασάν και καφέ (το πρωί), πίνουν" legmi " , που είναι το ίδιο", δήλωσε ο κάτοικος της Gabès, Haykel Boukachoura.
Στη Gabès, υπάρχει ένα δημοφιλές ρητό «μετά το Θεό, υπάρχει ο φοίνικας».Τόσο πολύ αγαπούν οι ντόπιοι το ντελικάτο ποτό τους.
Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Τυνησιακής Χημικής Εταιρείας, η οποία εκμεταλλεύεται ορυχεία φωσφόρου από τη δεκαετία του 1970, ενέχουν κινδύνους για αυτές τις πολύτιμες καλλιεργήσιμες ζώνες .
AFP
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου