Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Κινδυνεύει ο τρόπος ζωής των βοσκών Karimajong

https://www.africanews.com/2019/08/24/dilemma-of-uganda-s-karimajong-pastoralists-climate-change-vs-govt-policy/

Στη βορειοανατολική Ουγκάντα, οι κτηνοτρόφοι  Karimajong χαμογελούν κατά την περίοδο των βροχών όταν οι αγέλες τους είναι υγιείς και ισχυρές. Η εποχή των βροχών φέρνει πολλά βοσκοτόπια και νερό στην περιοχή που είναι γνωστή κυρίως για τις άγονες συνθήκες της.

Υπάρχει ανησυχία όταν η πλούσια βλάστηση μετατρέπεται σε καμένη και γυμνή γη - την ξηρή περίοδο. Οι μακρύτερες ξηρές  περίοδοι που αποδίδονται στο μεταβαλλόμενο κλίμα έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες για τους βοσκούς και έχουν χτυπήσει σκληρά την οικονομία  βοοειδών της Karamoja.


Μια κυβερνητική εκστρατεία στοχεύει κυρίως στο να  αποτρέψει τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία για την αγροτική  καλλιέργεια .


Ο δημοσιογράφος του Africanews, Ronald Kato, αναφέρει ότι πολλές εθνικές και τοπικές αρχές έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στην ποιμενική ζωή και επιδιώκουν να ΄περιορίσουν τις κινήσεις σε αναζήτηση νερού και βοσκοτόπων κατά τη διάρκεια των ξηρών εποχών.

Η Karamoja έχει αντιμετωπίσει δεκαετίες υπανάπτυξης. Τώρα ακτιβιστές και κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι η αρνητική κυβερνητική πολιτική και η αλλαγή του κλίματος μπορεί να συνωμοτούν για να τερματίσουν έναν φαινομενικό τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...