Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η «Λίμνη των σκελετών»

skeletoi
Στην μυστηριώδη Λίμνη Ρούκπαντ, γνωστή ως «Λίμνη των σκελετών», σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στα Ιμαλάια, βρέθηκαν 14 σκελετοί που αποδίδονται σε κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας ή της Κρήτης.
Μία ομάδα επιστημόνων ασχολήθηκε πρόσφατα με την ταυτοποίηση 72 σκελετώντης λίμνης. Από αυτούς, 14 θεωρήθηκε ότι ανήκαν σε ανθρώπους που έζησαν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Κατόπιν, εξειδικευμένες επιστημονικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και τελικά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 14 αυτοί άνθρωποι, κατά πάσα πιθανότητα γεννήθηκαν είτε στην Κεντρική Ελλάδα είτε στην Κρήτη.

skeletoi 1
Η χρονολόγηση των σκελετών τους τοποθετεί μεταξύ του 1900 και του 1600 μετά Χριστόν.
Οι ελληνικοί σκελετοί φαίνεται πως χρονολογούνται την ίδια περίοδο, άρα είναι πιθανόν να ταξίδευαν και να πέθαναν όλοι μαζί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι επιστήμονες καταλήγουν πως όλοι είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες.
Πολλοί από τους σκελετούς έχουν συνθλιμμένα κρανία που δημιουργούνται με χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού, που πιθανώς δημιουργήθηκαν από στρογγυλά αντικείμενα που έπεσαν πάνω τους.
Από τους 72 σκελετούς που μελέτησε συνολικά η ομάδα αυτή των ερευνητών, οι 23 ταιριάζουν γενετικά με τους κατοίκους της νότιας Ασίας (Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές).
«Είμαστε εξαιρετικά έκπληκτοι από τη γενετική των σκελετών Roopkund», δήλωσε ο Éadaoin Harney του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. «Η παρουσία ατόμων με καταγωγή από την ανατολική Μεσόγειο υποδηλώνει ότι η λίμνη Roopkund δεν ήταν απλώς μια περιοχή τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά αντ ‘αυτού προσέλκυε επισκέπτες από όλο τον κόσμο».
skeletoi 2
Αυτό που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν είναι τι έφερε τους ανθρώπους στη λίμνη και το πιο σημαντικό ότι δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι τους σκότωσε.
«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορία της λίμνης Roopkund είναι πιο περίπλοκη από ό, τι πιστεύαμε», δήλωσε ο David Reich της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη. «Και αυτό θέτει το εντυπωσιακό ζήτημα του πώς οι μετανάστες από την ανατολική Μεσόγειο, πέθαναν σε αυτό τον τόπο πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια», καταλήγει.
Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...