Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Ο πατέρας της φύσης του Ιράν Gholam-Ali Beski απείωσε

http://www.payvand.com/news/19/aug/1050.html

Ο Gholam-Ali Beski, γιατρός και περιβαλλοντολόγος που αφιέρωσε μια ζωή προστατεύοντας το περιβάλλον και προωθώντας την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, απεβίωσε την Τετάρτη, αφήνοντας τη φύση στον λαό ελπίζοντας για αυστηρότερα μέτρα για τη διατήρηση των εναπομεινάντων φυσικών πόρων. 

Γεννημένος το 1931 στη βορειοανατολική πόλη Sabzevar, ο Beski ήταν γνωστός ως ο «πατέρας της φύσης», για τις θαρραλέες προσπάθειές του για την αποτροπή της αποψίλωσης των δασών  και τη διατήρηση της φύσης. 

Αντίθετα από πολλούς, ο Beski πέρασε τη ζωή του απόλυτα ευχαριστημένος  μέσα σε ένα δάσος, μακριά από τις περισσότερες πολυτέλειες, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και από τα απολύτως αναγκαία  .


Γιατρός, οικολόγος και ευεργέτης. αυτό που πραγματικά διαφοροποιούσε τον Beski ήταν η αγάπη του για το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και τα δάση. Τόσο δεσμευμένος ήταν στο να ευαισθητοποιήσει για την αλλαγή του κλίματος και την προστασία του περιβάλλοντος, που είχε επίσης κάνει τις θεραπεία των ασθενειών αποστολή της ζωής του. 

Για περισσότερα από 40 χρόνια, εργάστηκε για να προωθήσει την υγιεινή διαβίωση μεταξύ των ανθρώπων όντας ωμοφάγος χορτοφάγος, αφού αντιμετώπισε τις πολλαπλές του ασθένειες. 

Ο Beski πέρασε χρόνια μελετώντας φυτικά φάρμακα, πιστεύοντας ότι οι ασθένειες δεν θεραπεύονται με φάρμακα αλλά με υγιεινό τρόπο ζωής. 

«Οι ασθένειες είναι ένα σημάδι της ασεβής συμπεριφοράς προς τη φύση», σημείωσε κάποτε.

Ξεκίνησε ένα κίνημα όταν ίδρυσε ένα νοσοκομείο, ένα γυμνάσιο, ένα σχολείο για προικισμένους μαθητές που δυσκολεύονται οικονομικά και ένα μαθηματικό κέντρο στο Gonbad-e Kavus στην επαρχία Golestan. 

Ίδρυσε επίσης το παγκόσμιο ίδρυμα του Dr. Beski για τη διατήρηση της ζωής με στόχο τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. 

Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών της Τεχεράνης το 1966. Τέλειωσε τις διδακτορικές του σπουδές στην ιατρική, τη μαιευτική και τη γυναικολογία. Το 1952 παντρεύτηκε και είχε τέσσερα παιδιά όταν πέθανε στην ηλικία των 88 ετών. 

Το 1970 εγκατέλειψε την πόλη στο δάσος Golestan, όπου αντιμετώπισε πολλές χρόνιες ασθένειές του όπως ο καταρράκτης και η πυώδης βρογχίτιδα, ο πόνος στην πλάτη και τα δερματικά προβλήματα .

Η έκφραση ανησυχιών σχετικά με την αποψίλωση των δασών στη χώρα και η προτροπή στους υπεύθυνους φορείς να αναλάβουν δράση σε αυτή την κατεύθυνση ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ακόμη και μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του. 

Ο Beski ξόδεψε ένα μέρος του πλούτου της στην έρευνα του περιβάλλοντος και στις  διαλέξεις για περιβαλλοντικά ζητήματα, την αλλαγή του κλίματος, τα χημικά απόβλητα και τα οφέλη της υγιεινής διατροφής για να ευαισθητοποιήσει το κοινό. 

Το σώμα του πατέρα της φύσης θάφτηκε στο χωριό Tangra, στην επαρχία Golestan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...