Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Μια επίσκεψη στους Βεδουΐνους της Αιγύπτου

 Lala Ter-Ghazaryan
Τρία Jeeps μετέφεραν περίπου 30 Αρμένιους δημοσιογράφους από την παράκτια πόλη της Αιγύπτου της Χουργκάντα ​​στην Αραβική Έρημο που βρίσκεται στη βορειοδυτική Σαχάρα.
Οι οδηγοί των οχημάτων που επιταχύνουν μέχρι και τα 150-160 χλμ. / Ώρα συχνά ξεχνούν ότι μεταφέρουν ανθρώπους. Ακριβώς όπως οι οδηγεί μικρών λεωφορείων του Ερεβάν, σταματούσαν απότομα ή έπεφταν σε μια λακκούβα με μεγάλη ταχύτητα, οδηγώντας σε ανηφόρα και συνεχώς προσπερνώντας  άλλα οχήματα που προκαλούσαν τεράστια σύννεφα σκόνης.

Υποθέτω ότι μετά την άφιξή του στο σπίτι ο οδηγός του αυτοκινήτου μας θα ελέγξει σίγουρα τη σημασία της λέξης 'anasun' (ελληνικά βλάκας) μέσω του google translation. Και μετά από κάθε τέτοια εμπειρία, περίπου 10 δημοσιογράφοι θυμήθηκαν τα περίφημα λόγια του διευθυντή του Τσίρκου του Ερεβάν .
Πριν φθάσουν στους  Βεδουίνους, ο Σαμίρ, ένας από τους οδηγούς που συνοδεύουν τους δημοσιογράφους, είπε ότι ακόμα και αν ένα μέλος της ομάδας μας ερωτευόταν με ένα αγόρι ή κορίτσι Βεδουίνων, δεν θα γινόταν γάμος, αφού απαγορεύεται. Οι κάτοικοι της ερήμου παντρεύονται μόνο μεταξύ τους, χάρη σαυτό οι Βεδουίνοι επικοινωνούν τώρα σε μία μόνο γλώσσα που έχει επιβιώσει για 1.500 χρόνια και λόγω της οποίας οι Άραβες που ζουν κοντά στην έρημο δεν καταλαβαίνουν τους συμπατριώτες τους. Οι Βεδουίνοι είναι αναλφάβητοι, δεν ξέρουν  να διαβάζουν ή να γράφουν. Μόνο τα παιδιά του σεΐχη λαμβάνουν εκπαίδευση και η θέση του σεΐχη  παραδίδεται από τον πατέρα στον γιο.
Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των Βεδουίνων που ζουν στην Αίγυπτο. Γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι οπουδήποτε. Είναι κάτοικοι, αλλά όχι πολίτες. Δεν έχουν δικαιώματα και ευθύνες, δεν υπηρετούν στον στρατό και δεν συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Έχουν παραδόσεις, πολλά χρήματα, μεγάλες οικογένειες, τώρα ανταγωνίζονται επιτυχώς με τους γιατρούς και λέγεται ότι δεν συγκρίνονται στη βοτανοθεραπεία. Επίσης, λέγεται ότι εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων. Ο Σαμίρ και ο άλλος οδηγός, ο Μωυσής, ισχυρίστηκαν ότι οι Βεδουίνοι αποτελούνεί το 5% του αιγυπτιακού πληθυσμού, αλλά αυτό είναι ένας κατά προσέγγιση αριθμός.

Η οικογένεια των Βεδουίνων που επισκεφτήκαμε μας υποδέχτηκε με σιωπή. Ο άντρας της οικογένειας και ο μεγαλύτερος γιος τους ήταν κωφοί και χαζοί. Απαγορεύεται στους ξένους να προσεγγίζουν τις γυναίκες των Βεδουίνων. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες που συναντήσαμε στο δρόμο ήταν έτοιμες να γάλουν μια φωτογραφία όπως και οι  άνδρες. Ή ίσως δεν ήταν Βεδουίνες και φορούσαν απλώς τα παραδοσιακά ρούχα τους.
Ο χρωματισμός των ενδυμάτων των Βεδουίνων δείχνει την οικογενειακή τους κατάσταση. Εάν ένα ροζ ή καφέ κομμάτι ύφασμα φαίνεται κάτω από το μαύρο φόρεμα μιας  Βεδουίνας, αυτό σημαίνει ότι είναι παντρεμένη, αν το ύφασμα είναι μπλε, η γυναίκα είναι άγαμη. Η γριά  Βεδουίνα φορά παραδοσιακά μαύρα ή σκούρα μπλε ρούχα κάτω από τα μαύρα φορέματα.


Αφού μας πήγαν μια βόλτα με καμήλα, η οικογένεια των Βεδουίνων μας πρόσφερε τσάι χωρίς ζάχαρη. Το τσάι με τη ζάχαρη είναι ένα σημαντικό μέρος της παράδοσής τους. Μια μητέρα επιλέγει μια νύφη για τον γιο της αφού φτάσει στην ηλικία του γάμου και το σχήμα των ποδιών ενός κοριτσιού παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Εάν οι γάμπες ενός κοριτσιού δεν είναι λεπτές  , υποτίθεται ότι είναι υγιές, όμορφο και ικανό να γεννήσει υγιή παιδιά. Ο σεΐχης μιλά με την οικογένεια του κοριτσιού για το αγόρι, και έπειτα το αγόρι κάνει μια επίσκεψη στο κορίτσι για να την δει. Αν στο κορίτσι  αρέσει ο νεαρός, του δίνει τσάι με ζάχαρη αν όχι - τσάι χωρίς ζάχαρη.
Φέρνοντας το τσάι, το πρόσωπο του κοριτσιού δεν καλύπτεται. Αν αποδειχθεί ότι δεν είναι όμορφη ή του γούστου του γαμπρού, φεύγει από το σπίτι αμέσως χωρίς να δοκιμάσει το τσάι. Παρεμπιπτόντως, απαγορεύεται αυστηρά να πει σε κάποιον για τη συνάντηση ή τη μελλοντική του απόφαση, δεδομένου ότι θεωρείται σοβαρή προσβολή για την κοπέλα.
Ένας παραδοσιακός γάμος Βεδουίνων διαρκεί μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας τραπεζώνονται όλοι οι επισκέπτες από τους κοντινούς οικισμούς. Όσο πιο όμορφη είναι η νύφη , τόσο περισσότερο διαρκεί ο γάμος και τόσο περισσότερες καμήλες  λαμβάνει η οικογένειά της γι 'αυτήν. Μια καμήλα κοστίζει περίπου 1.500 δολάρια.
"Για παράδειγμα, πόσες καμήλες δίνονται για μια όμορφη νύφη;" ρωτά η Μαρία. 
«Μεταξύ 30 και 40», απαντά ο Samir. 
"Τι γίνεται αν δεν είναι όμορφη;" συνεχίζει η συνάδελφός μας. 
"Δύο κοτόπουλα",  αστειεύεται ο οδηγός.
Η οικογένεια των Βεδουίνων που φιλοξένησε τους δημοσιογράφους αποτελείται από αρκετές γυναίκες και δεκάδες παιδιά. Ο Μωυσής είπε πως μετά τη γέννηση του πρώτου μωρού της, μια γυναίκα εγκαταλείπει την κατοικία της και επιστρέφει  με το παιδί της αφού ξεπεράσει όλες τις επιπλοκές του τοκετού μόνη. Εάν δεν επιστρέψει, κανείς δεν ξέρει τι συνέβη σε αυτήν. Έτσι γνωρίζουν αν η γυναίκα είναι δυνατή ή όχι.
Βρήκαμε διάφορα «κτίρια» που καλύπτονταν από μπαμπού. Ένας από αυτούς ήταν ο φούρνος. Είναι ενδιαφέρον ότι το ψωμί τους λέγεται λαβάς(το ψωμί στα αρμένικα). Τρέφονται με τα ζώα που εκτρέφουν και με τα προϊόντα που παράγονται από το γάλα τους. Έχουν ακόμη καταστήματα, με χυμούς, τσιγάρα και που πωλούν τα απαραίτητα.
Είναι οι καμήλες που βρίσκουν νερό στην έρημο. Σκάβουν πηγάδια στο χώρο που τους πηγαίνουν  οι καμήλες. Το πηγάδι που συναντήσαμε ήταν  βάθους 40 μέτρων. Αρκετοί δημοσιογράφοι βοήθησαν να βγάλουν έναν κουβά νερό - μια εξαιρετική μέθοδος για την ανάπτυξη μυών.
Οι καμήλες χρησιμεύουν ως μέσο μεταφοράς, πηγή μαλλιού, κρέατος και γάλακτος για τους κατοίκους της ερήμου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν τις λέξεις «καμήλα» ή «αγελάδα» για να κάνουν φιλοφρόνηση στις γυναίκες για  τα μεγάλα μάτια τους. Η ομάδα δημοσιογράφων είχε επίσης γυναίκες με μεγάλα μάτια και σύντομα οι Άραβες θαυμαστές τους κατέφτασαν. Ήταν έτοιμοι να δώσουν όσες καμήλες θέλαμε. Ωστόσο, δεδομένου ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε τα ζώα στην Αρμενία, οι συνάδελφοι με τα μεγάλα μάτια  επέστρεψαν στη πατρίδα τους.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...