Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Τι επιπτώσεις θα έχει η συμφωνία Αιθιοπίας-Ερυθραίας για τους Irob;Κίνδυνος να χωριστούν σε δυο χώρες

Ethiopia-Eritrea border

theeastafrican

"Αυτός ο τόπος είναι σίγουρα Αιθιοπικός", δήλωσε ο αγρότης Haise Woldu, 76, δείχνοντας μια εκκλησία με περίτεχνη πρόσοψη από τούβλα στην Engal, σε ένα σκηνικό από πριονωτή οροσειρά.

Η πόλητου,η Engal βρίσκεται κατά μήκος των άνυδρων συνόρων μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας, της οποίας τα ακριβή σύνορα έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων για περισσότερο από έναν αιώνα και αιτία ενός φονικού πολέμου μεταξύ των δύο εθνών που έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Μια ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των πρώην εχθρών τις τελευταίες έξι εβδομάδες εξαρτάται από την δέσμευση της Αιθιοπίας να συμμορφωθεί επιτέλους με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για τα σύνορα του 2002, σύμφωνα με την οποία η Έγκαλ ανήκει στην πραγματικότητα στην Ερυθραία.

Αυτό σημαίνει ότι η μειονοτική εθνοτική κοινότητα του Haisie, Irob,που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, θα μπορούσε να μοιραστεί στα δύο, με ορισμένους να καταλήγουν στην Ερυθραία, ενώ άλλοι παραμένουν στην Αιθιοπία.

"Αυτή η απόφαση θα χωρίσει τον πληθυσμό", δήλωσε ο Ντάνιελ Χάγκος, ένας καθολικός ιερέας στην Αλίτενα, μιας πόλης των Irob 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Engal.

"Αν τα αδέλφια χωριστούν , αυτό θα είναι πρόβλημα. Δεν νομίζω ότι θα έρθει η ειρήνη".



Status quo

Άλλοι ηγέτες της κοινότητας Irob, που μιλούν τη γλώσσα Kushitic Saho, θέλουν ειρήνη, αλλά προειδοποιούν ότι η αλλαγή του status quo θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στον τρόπο ζωής τους.

Έχουν προειδοποιήσει ότι η μεταφορά της γης της άγριας ​​περιοχής Irob στην Ερυθραία θα αναγκάσει επίσης τους επισκέπτες στις περιοχές Irob της Αιθιοπίας να περάσουν από την Ερυθραία.

Τα τελευταία 150 χρόνια, η Ερυθραία πέρασε από τα χέρια των Οθωμανών, των Αιγυπτίων, των Ιταλών, των Βρετανών και των Αιθιοπίων, οι οποίοι την προσάρτησαν το 1952 μετά από μια σύντομη περίοδο αυτονομίας.

Το μικρό έθνος της Ερυθράς Θάλασσας - το οποίο περιλάμβανε ολόκληρη την ακτογραμμή της Αιθιοπίας - προχώρησε στηην διεξαγωγή ενός αιματηρού πολέμου ανεξαρτησίας προτού φύγει επιτυχώς μετά από ένα δημοψήφισμα του 1993.

Τα προκύπτοντα σύνορα δεν καθορίστηκαν ποτέ σωστά, οδηγώντας σε μια διαμάχη που προκάλεσε συγκρούσεις και κλιμακώθηκε σε πόλεμο που είχε ως αποτέλεσμα 80.000 ζωές μεταξύ του 1998 και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας το 2000.

Η Ερυθραία κατέλαβε τις περιοχές Irob νωρίς στη σύγκρουση και κατείχε την επικράτεια για σχεδόν όλη τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Η περιοχή είναι ένα από τα λίγα κέντρα του αιθιοπικού καθολικισμού, που εισήχθη τον 19ο αιώνα από τον Ιταλό άγιο Justin de Jacobis.

Είναι διάσπαρτη με καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες σκαρφαλωμένες σε γκρεμούς και λόφους.

Η απόρριψη από την Αιθιοπία της απόφασης του ΟΗΕ του 2002 σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων έθεσε σε αδιέξοδο τις σχέσεις της Αντίς Αμπέμπα με την Ασμάρα, ωθώντας την Ερυθραία να κλείσει τα σύνορά της.

Το αδιέξοδο φαινόταν να συνεχίζεται επ 'αόριστον έως ότου ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο, ανακοινώνοντας μια επιθετική μεταρρυθμιστική ατζέντα - και εκπλήσσοντας τους παρατηρητές, συμφωνώντας να σεβαστεί την απόφαση των συνόρων.

Τεράστια πλήθη εμφανίστηκαν στην Ασμάρα για να καλωσορίσουν τον Abiy και στην Αντίς Αμπέμπα για να χαιρετήσουν τον Πρόεδρο της Ερυθραίας Isaias Afwerki.

Αλλά στην περιοχή Irob, προσβάσιμη από ένα στενό χωματόδρομο με σημεία στρατιωτικού ελέγχου, οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την ανακοίνωση του Abiy.

Οι Irob περιφρουρούν τα δικαιώματά τους με ζήλο και φοβούνται την επιστροφή των Ερυθραίων που τους κακοποίησαν κατά τη διάρκεια της κατοχής, σύμφωνα με τον διοικητή της περιφέρειας  Niguse Hagos.

"Αυτή η απόφαση θα διασπάσει τους  Irob", προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η γη που δόθηκε στην Ερυθραία από τον ΟΗΕ φιλοξενεί το ένα τρίτο των 33.000 κατοίκων της περιοχής.

Καμία γη δεν φαίνεται να έχει αλλάξει χέρια και ένας ανταποκριτής του AFP είδε αιθιοπικά τεθωρακισμένα να αναπτύσσονται στην περιοχή με τις κάννες τους να σημαδεύουν προς την Ερυθραία.

Μερικοί Irob ελπίζουν ότι η ειρήνη μεταξύ των γειτόνων θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάστασή τους.

Η γειτονική αγορά της Ερυθραίας στη Senafe θα καταστεί προσιτή, ενδεχομένως τονώνοντας το εμπόριο της φτωχής περιοχής.

Άλλοι ντόπιοι ελπίζουν ότι η αναθέρμανση των  σχέσεων θα τους βοηθήσουν να μάθουν τι συνέβη με τους 96 ανθρώπους των Irob που εξαφανίστηκαν κατά την κατοχή της Ερυθραίας.

«Από τότε που ακούσαμε την είδηση, όλοι μας είμαστε κολλημένοι στην τηλεόραση», δήλωσε η  Abrahet Niguse, μια έμπορος της οποίας ο σύζυγοςσυνελήφθη από στρατεύματα της Ερυθραίας επειδή φέρεται να έδινε φαγητό σε στρατιώτες της Αιθιοπίας.

"Εάν οι δύο χώρες κάνουν ειρήνη, ίσως ο σύζυγός μου επιστρέψει ξανά."

Προσφυγές

Η Ερυθραία,που κάποτε ήταν δυναμική στην απαίτηση της γης που της έχει εκχωρηθεί από τον ΟΗΕ, έχει μειώσει τις εκκλήσεις της τις τελευταίες εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αντίς Αμπέμπα την περασμένη εβδομάδα, ο Isaias αγκάλιασε και αστειεύτηκε με τον Abiy - αλλά δεν ανέφερε το ζήτημα.

Ο δεσμός μεταξύ των δύο ανδρών θα μπορούσε να κάνει την ακριβή οριοθέτηση των νέων συνόρων άσχετη, σύμφωνα με τον Mammo Muchie, καθηγητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Tshwane της Νότιας Αφρικής.

"Τα σύνορα θα πρέπει να είναι δευτερεύοντα τώρα. Η σχέση είναι πολύ σημαντική", είπε. "(Τα σύνορα) θα δημιουργούν πάντα προβλήματα."

Πολλοί Ιρόμπ λαχταρούν την εποχή πριν τον πόλεμο, όταν μπορούσαν να περάσουν ανάμεσα στις τώρα τεχνητά χωρισμένες κοιλάδες τους.

"Θέλουμε ειρήνη", δήλωσε ο Girmay Abraha, ένας οδηγός που γεννήθηκε στην περιοχή. "Αλλά πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να έρθει παραχωρώντας γη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ουαί

  Απόψε το βράδυ ο Χριστός απευθύνει τα "ουαί" στους Φαρισαίους και τους Γραμματείς. Είναι από τις λίγες φορές αν όχι και η μοναδι...