Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Η Καμμένη Πόλη:Ένας προηγμένος,μητριαρχικός πολιτισμός,5000 χρόνια πριν.


Η Καμμένη Πόλη, η γενέτειρα ενός λαμπρού μητριαρχικού πολιτισμού που εμφανίστηκε πριν από 5.200 χρόνια, άφησε το μυστηριώδες της ίχνος κάτω από τις πεδιάδες της νοτιοανατολικής επαρχίας του Ιράν, Sistan-και-Baluchestan .
Ο τίτλος "Καμμένη Πόλη" ή "Shahr-e Soukhteh" στα Περσικά, δεν είναι το αρχικό όνομα της πόλης και έχει χρησιμοποιηθεί τους τελευταίους τρεις αιώνες λόγω των πολυάριθμων απομειναριών τέφρας σε ολόκληρη την περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 
Τα ευρήματα δείχνουν την κατασκευή της προϊστορικής πόλης που ξεκίνησε γύρω στο 3.200 π.Χ. στην όχθη του ποταμού Helmand κατά μήκος του σημερινού δρόμου Zahedan-Zabol, αλλά εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους πάνω από μια χιλιετία αργότερα γύρω στο 1800 π.Χ., αφού γνώρισε τέσσερα στάδια αστικοποίησης.
Σε αντίθεση με ό, τι υπονοεί ο τίτλος της, η πόλη δεν εγκαταλείφθηκε ως αποτέλεσμα φωτιάς και τα ίχνη της τέφρας λέγεται ότι είναι τα υπολείμματα φούρνων που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της πόλης.
Ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε λόγω κλιματικών αλλαγών και ξηρασίας, αλλά οι πραγματικοί λόγοι για την κατάρρευση του πολιτισμού εξακολουθούν να είναι τυλιγμένοι με μυστήριο. 

Έχει υποτεθεί ότι ο αστικός οικισμός της Εποχής του Χαλκού θα μπορούσε τελικά να παρέχει συγκεκριμένες αποδείξεις για έναν πολιτισμό ανατολικά της προϊστορικής Περσίας που ήταν ανεξάρτητος από την αρχαία Μεσοποταμία.
Ανακαλύψεις από την περιοχή αποδεικνύουν ότι η πόλη ήταν ένας κόμβος εμπορικών δρομολογίων που συνέδεαν τη Μεσοποταμία και το Ιράν με τους πολιτισμούς της Κεντρικής Ασίας και της Ινδίας αλλά και την Κίνα.
Η πόλη περιλαμβάνει διάφορα συγκροτήματα περίπλοκης κατασκευής από τούβλα λάσπης, όπως ένα μεγάλο ανάκτορο καθώς και ξεχωριστές γειτονιές για οικιστικούς σκοπούς, βιομηχανικές δραστηριότητες και παραγωγή τοπικών αγαθών.
Ένδοξος πολιτισμός
Ο αρχαιολογικός χώρος των 151 εκταρίων βρίσκεται σε συνεχή ανασκαφή από το 1967. Παρόλο που εκτιμάται ότι μόνο το 4% της πόλης έχει ανακαλυφθεί, τα ευρήματα αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού της Εποχής του Χαλκού περιέχουν εκπληκτικές αποδείξεις για το πόσο προηγμένος ήταν ο πολιτισμός.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφανση ήταν ένα από τα κύρια επαγγέλματα στην προϊστορική πόλη και οι κάτοικοι έφτιαχναν μια ποικιλία από υφαντά προϊόντα όπως χαλιά, καλάθια και άλλα οικιακά αντικείμενα.
Το έδαφος του αρχαίου χώρου είναι γεμάτος με σπασμένα κεραμικά, δείχνοντας ότι κεραμικά παράγονταν στην πόλη σε τεράστια κλίμακα.

Η φωτογραφία δείχνει ένα δοχείο στο οποίο απεικονίζεται το πρώτο γνωστό κινούμενο σχέδιο στον κόσμο. Το κύπελλο βρέθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν Sistan-και-Baluchestan και σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Το πρώτο γνωστό κινούμενο σχέδιο στον κόσμο σε κεραμικό αγγείο που βρέθηκε στη νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν Sistan-και-Baluchestan. Το κύπελλο βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Από τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν το πρώτο κινούμενο σχέδιο του κόσμου σε ένα κύπελλο. Το σχέδιο απεικονίζει μια κατσίκα να πηδά  και να βόσκει όταν το κύπελλο περιστρέφεται. Το σκάφος βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.   
Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν το παλαιότερο γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, έναν χάρακα με ακρίβεια μισού χιλιοστού και πολλά άλλα εκπληκτικά εργαλεία, δείχνοντας ότι οι κάτοικοι της πόλης ήταν στην εποχή τους πρώτοι στην αστικοποίηση, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, την επιστήμη, την ιατρική και τη μηχανική.
Μητριαρχικός πολιτισμός
Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν επίσης ότι η Καμμένη Πόλη ήταν μεταξύ των σπάνιων μητριαρχικών πολιτισμών στην ανθρώπινη ιστορία, όπου οι γυναίκες ήταν υπεύθυνες για το χειρισμό των οικονομικών υποθέσεων της οικογένειάς τους και οι μητέρες είχαν κοινωνική σπουδαιότητα.
Οι ανασκαφές διαφόρων χώρων, ιδιαίτερα των τάφων θηλυκών σωμάτων, έχουν αποκαλύψει σφραγίδες ιδιοκτησίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες είχαν τον έλεγχο των πηγών παραγωγής και προμήθειας τροφίμων.
Τα διακριτικά που υποτίθεται ότι ανήκαν μόνο σε διακεκριμένους κατοίκους της πόλης βρέθηκαν στους τάφους ορισμένων γυναικών πολιτών.
Σύμφωνα με ορισμένους παλαιοανθρωπολόγους, οι γυναίκες κάτοχοι των διακριτικών πιθανώς χρησιμοποίησαν τα διακριτικά για να σφραγίσουν πολύτιμα έγγραφα ή χρησιμοποίησαν τη σφραγίδα για να δείξουν την υψηλή κοινωνική τους θέση.
Ιατρική τεχνογνωσία
Τον Δεκέμβριο του 2006, οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν την εκπληκτική ανακάλυψη τεχνητού ματιού 4800 ετών που ανήκει σε γυναίκα ηλικίας 32-36 ετών. Η γυναίκα ήταν 1,82 μ. ύψους πολύ ψηλότερη από τις συνηθισμένες γυναίκες της εποχής της.
Το ημισφαιρικού σχήματος μάτι έχει διάμετρο μόλις πάνω από 2,5 εκατοστά και είναι φτιαγμένο από πολύ ελαφρύ υλικό, μάλλον άσφαλτο, επικαλυμμένο με λεπτό στρώμα χρυσού και χαραγμένο με κεντρικό κύκλο, όπως οι ίριδες και χρυσές γραμμές που μοιάζουν με τις ακτίνες του ήλιου. Μικρές τρύπες είχαν γίνει και στις δύο πλευρές του ματιού, μέσω των οποίων ένα χρυσό νήμα μπορούσε να κρατήσει το βολβό στη θέση του.

Η φωτογραφία του αρχείου δείχνει τον σκελετό μιας γυναίκας με τεχνητό βολβό. Ο σκελετός 4.800 ετών ανακαλύφθηκε στην Καμμένη Πόλη της νοτιοανατολικής επαρχίας του Ιράν, Sistan-και-Baluchestan.
Η φωτογραφία του αρχείου δείχνει ένα τεχνητό μάτι 4800 ετών που βρέθηκε στον σκελετό μιας γυναίκας που ανακαλύφθηκε στην Καμμένη Πόλη της νοτιοανατολικής επαρχίας Sistan-και-Baluchestan του Ιράν.

Δεδομένου ότι η έρευνα με μικροσκόπιο έδειξε ότι η κόγχη του ματιού έδειξε σαφή αποτυπώματα χρυσού νήματος, ο βολβός του ματιού πρέπει να είχε φορεθεί κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει επίσης ίχνη χειρουργικής εγκεφάλου στην Καμμένη Πόλη, που χρονολογείται πάνω από 4.000 χρόνια πριν. Μελέτες σχετικά με το κρανίο ενός θηλυκού σκελετού ηλικίας 12-13 ετών δείχνουν ότι το κορίτσι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και ότι επέζησε για σχεδόν εννέα μήνες μετά την επέμβαση.
Συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών
Ένα μαζικό νεκροταφείο 25 εκταρίων βρίσκεται δυτικά της πόλης, με πάνω από 25.000 αρχαίους τάφους και  πάνω από 10 διαφορετικούς τύπους. Ενώ ο μεγάλος αριθμός τάφων δείχνει τον τεράστιο πληθυσμό της περιοχής, η ποικιλία των τύπων των τάφων δείχνει την πιθανότητα συνύπαρξης πολλών πολιτισμών στην αρχαία πόλη.
Η πιο κοινή μορφή των τάφων είναι οι ημικυκλικοί θάλαμοι ταφής που περιείχαν το νεκρό σώμα και μερικά από τα υπάρχοντά του με την είσοδο του τάφου σφραγισμένη με τούβλα από λάσπη.
Δεδομένου ότι ποτέ δεν ρίχθηκε χώμα απευθείας μέσα στους ταφικούς θαλάμους, οι σκελετοί των νεκρών και τα υπάρχοντά τους παρέμειναν κυρίως άθικτοι.

Η φωτογραφία του αρχείου δείχνει ένα νεκροταφείο δυτικά της Καμμένης Πόλης στη νοτιοανατολική επαρχία του Ιράν, Sistan-και-Baluchestan.

Κάποιοι από τους ανασκαμμένους τάφους έχουν ανακατασκευαστεί και τεθεί σε έκθεση στο Μουσείο της Καμμένης Πόλης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την αρχαία τοποθεσία.
Μερικοί από τους σκελετούς που βρίσκονται στους ανασκαμμένους τάφους είναι σε εμβρυϊκές θέσεις. Μια υπόθεση λέει ότι οι κάτοικοι της πόλης πίστευαν ότι η θέση στην οποία γεννηθήκαμε ήταν ο κατάλληλος τρόπος για να εγκαταλείψουμε τη γη.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τάφων είναι ο τρόπος που οι σύζυγοι θάβονταν μαζί, αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον.
Αν και ανακαλύφθηκαν τόσα πολλά αντικείμενα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, κανένα από τα ερείπια και τους συμβολισμούς δεν βοήθησε τους ερευνητές να καταλάβουν πώς μια τέτοια προηγμένη πόλη θα μπορούσε να υπάρχει πάνω  από 5.000 χρόνια πριν, τι συνέβη στον πολιτισμό και γιατί χάσαμε όλη την γνώση που είχαν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φίδι του εγωισμού

  Ο εγωισμός είναι ένα πολύ ύπουλο φίδι που συνήθως, όμως, εμφανίζεται στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Και μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μας έ...