Ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει,αν παρατηρήσει προσεκτικά,μια αγωνία των λεγόμενων "ανθρώπων της Εκκλησίας" για τους αριθμούς.Πόσοι άνθρωποι εκκλησιάζονται,έρχονται νέοι,μεσήλικες,τρίτης ηλικίας,ανωτέρου μορφωτικού επιπέδου ή κατωτέρου,γεμίζουν οι ναοί,ποιος ναός μαζεύει περισσότερους.
Σάββατο 30 Ιουνίου 2018
Με αφορμή τη γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων
Η Λίμνη Τουρκάνα της Κένυας μπήκε σε λίστα βιότοπων που κινδυνεύουν
theeastafrican
Μια επιτροπή της Unesco πρόσθεσε την Πέμπτη την λίμνη Turkana, ένα hotspot διατήρησης περιβάλλοντος στην Κένυα και μια υποψήφια περιοχή ως τόπος γέννησης της ανθρωπότητας, στον κατάλογο των περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την καταστροφική επίδραση του φράγματος Gibe III της Αιθιοπίας "στη ροή και το οικοσύστημα" της λίμνης Turkana στα κατάντη.
Ο αντίκτυπος "αποτελεί περαιτέρω απειλή για την περιοχή", δήλωσε η Unesco σε δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη από το Μπαχρέιν.
Ευρισκόμενη στη βορειοδυτική Κένυα και γνωστή ως Θάλασσα Jade, η λίμνη Turkana είναι η πιο αλατούχα λίμνη στην Ανατολική Αφρική και η μεγαλύτερη λίμνη της ερήμου στον κόσμο.
Οι Έλληνες Εβραίοι και το κράτος του Ισραήλ
cohen.gr Τετάρτη 27.6.2018
Της Έφης Εζρατή
Η σχέση των Ελλήνων Εβραίων με τη γη του Ισραήλ ήταν πάντα στενή ακολουθώντας τις διακυμάνσεις της προπολεμικής ιστορίας, την ανάπτυξη του σιωνιστικού κινήματος, και μεταπολεμικά το μεταναστευτικό κύμα ως απόρροια του Ολοκαυτώματος. Ανάλογα αξιοσημείωτη είναι η συμβολή των Ελληνοεβραίων στην ανοικοδόμηση του Κράτους του Ισραήλ.
Ο ρόλος της Μ.Βρετανίας στη σφαγή των Σιχ
sikh24
ΛΟΝΔΙΝΟ, Ηνωμένο Βασίλειο-Επίσημα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συμβούλεψε επίσημα την κυβέρνηση της Ινδίας να απομακρύνει τους ένοπλους ακτιβιστές Σιχ από το Darbar Sahib (Χρυσό Ναό) στο Αμριτσάρ.
ΛΟΝΔΙΝΟ, Ηνωμένο Βασίλειο-Επίσημα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συμβούλεψε επίσημα την κυβέρνηση της Ινδίας να απομακρύνει τους ένοπλους ακτιβιστές Σιχ από το Darbar Sahib (Χρυσό Ναό) στο Αμριτσάρ.
"Ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στο ινδικό αίτημα και, με τη σύμφωνη άποψη της Πρωθυπουργού, ως αξιωματικός της SAS επισκέφθηκε την Ινδία και συνέταξε ένα σχέδιο που εγκρίθηκε από την κα. Gandhi. Ο Υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι η ινδική κυβέρνηση μπορεί να θέσει σύντομα σε εφαρμογή το σχέδιο ", σημειώνει μια επιστολή της 23ης Φεβρουαρίου 1984 του Hugh Taylor, Προσωπικού Γραμματέα του Υπουργού Εσωτερικών.
Σύναξη των Αγίων Αποστόλων
Τήν ήμερα αυτή πού φωτίζει ή δόξα των δύο Κορυφαίων, ή Εκκλησία συνδέει με τήν μνήμη τους τους άλλους πανευφήμους Αποστόλους του Κυρίου που συγκροτούν χορεία, νέων αστέρων στο πνευματικό στερέωμα της. Θεμέλια και στύλοι της Εκκλησίας, είναι επίσης οι άγγελοι στους οποίους εχει εναποτεθεί ή φύλαξη των δώδεκα πυλών πού ανοίγουν τήν είσοδο στήν ουράνια Ιερουσαλήμ (ΜίΓ. 21, 9).
Δώδεκα ήσαν οι γιοι του Ιακώβ, πού αποτελούν τήν καταβολή του λαού του Ισραήλ. Δώδεκα ήσαν επίσης οι μαθητές πού διάλεξε ο Κύριος, τους οποίους κατέστησε μάρτυρες της διδασκαλίας και των θαυμάτων του και πού απέστειλε να κηρύξουν τήν Βασιλεία του Θεού δίνοντας τους τήν εξουσία να έκβάλλουν δαιμόνια και να θεραπεύουν κάθε ασθένεια (Ματθ. 10) και οι οποιοι στάλθηκαν άπό αυτόν, μετά τήν Αναληψη, σε ολο τον κόσμο να αναγγείλουν τό Ευαγγέλιο σε ολη τήν κτίση (Μάρκ. 16, 14) καϊ να βαπτίζουν τους πάντες στο ονομα του Πατρός και του Υιού και του Άγιου Πνεύματος (Ματθ: 28, 19).
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018
Πέτρου και Παύλου
Διαβάζοντας τη ζωή των πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου,βλέπουμε ότι είχαν πολλές απογοητεύσεις.Πολλές φορές για αλλού ξεκινούσαν και αλλού κατέληγαν.Ενώ έδιναν όλη τους τη ζωή στο κήρυγμα και τη διδασκαλία του Λόγου του Κυρίου,έβλεπαν να ξεπετάγονται κακοδοξίες,αιρέσεις,παρεξηγήσεις των λόγων τους.Δέχτηκαν συκοφαντίες,όχι μόνο από τους εχθρούς τους-εθνικούς και Εβραίους-αλλά και από χριστιανούς.Άδικες κατηγορίες,ματαιώσεις και πρόσκαιρες αποτυχίες.Παρ'όλα αυτά κι ενώ στενοχωρήθηκαν και έκλαψαν, δεν πτοήθηκαν.
Ο απόστολος Παύλος
agiazoni
Γκλαβίνας Α. Α.
Ὁ Παῦλος γεννήθηκε στὴν Ταρσὸ τῆς Κιλικίας (Πρ. 22, 3) ἀπὸ Ἑβραίους γονεῖς τῆς φυλῆς Βενιαμὶν (Ρωμ. 11, 1. Φιλιππ. 3, 6). Ὡς πρὸς τὴν ἐξήγηση τοῦ νόμου ἀνῆκε στοὺς Φαρισαίους (Φιλιππ. 3, 6), ἦταν ρωμαῖος πολίτης (Πρ. 16, 37-38), πολίτης τῆς ξακουστῆς πόλης Ταρσοῦ (Πρ. 21, 39). Τὸ ἑβραϊκό του ὄνομα ἦταν Σαούλ.
Ὁ Ἱερώνυμος ἀναφέρει ὅτι ὁ Παῦλος, κατὰ παράδοση, καταγόταν ἀπὸ τὰ Γίσχαλα τῆς Παλαιστίνης. Τοῦτο πιθανῶς νὰ σημαίνει ὅτι κάποιος πρόγονὸς του καταγόταν ἀπὸ τὰ Γίσχαλα.
Στὴν Ταρσό, ποὺ ἦταν τότε κέντρο ἑλληνικῆς παιδείας καὶ στωικῆς φιλοσοφίας, διδάχτηκε ὁ Παῦλος τὰ ἑλληνικὰ καὶ γνώρισε τὴν ἑλληνικὴ σκέψη. Γι' αὐτὸ ὅταν μιλάει στοὺς Ἀθηναίους φέρνει στὸ νοῦ τους ἐκφράσεις γνωστὲς σ' αὐτούς, μέσα ἀπὸ τὶς ὁποῖες θέλει νὰ περάσει τὸ μήνυμά του καὶ νὰ δώσει ἕνα παράδειγμα γιὰ τὸν τρόπο διοχέτευσης τοῦ χριστιανικοῦ κηρύγματος.
Ἡ ἑβραϊκή του καταγωγή, ἡ ἑλληνική του παιδεία καὶ ἡ ἰδιότητά του ὡς ρωμαίου πολίτη καθιστοῦσαν τὸν Παῦλο ἴσως τὸν πιὸ κατάλληλο κήρυκα τῶν χριστιανικῶν ἰδεῶν στὸν κόσμο τῆς ἐποχῆς του. Ὁ κοσμοπολιτισμὸς του ὅμως δὲν τὸν ἐμπόδισε νὰ γίνει τακτικὸς ἐπισκέπτης τῆς ἰουδαϊκῆς συναγωγῆς τῆς Ταρσοῦ καὶ φανατικὸς ὑποστηρικτὴς τοῦ ἰουδαϊκοῦ νόμου καὶ τῶν ὁραματισμῶν τῶν ὁμοφύλων του: διδάχτηκα μὲ ἀκρίβεια τὸ νόμο τῶν πατέρων μας, ἀγωνίστηκα μὲ ζῆλο γιὰ τὸ Θεὸ (Πρ. 22, 3) καὶ ἤμουν ἄμεμπτος σὲ ὅ,τι ἀφορᾶ τὴν τήρηση τοῦ νόμου (Φιλιπ. 3, 6). Σ' αὐτὸ συνέτεινε περισσότερο καὶ τὸ γεγονὸς ὅτι νωρὶς πῆγε στὰ Ἱεροσόλυμα γιὰ νὰ σπουδάσει τὸ νόμο κοντὰ στοὺς ραββίνους.
Οἱ εὔποροι, ὅπως φαίνεται, γονεῖς του θέλησαν ὄχι μόνο νὰ τὸν μορφώσουν περισσότερο, ἀλλὰ καὶ νὰ τὸν ἀπομακρύνουν ἴσως ἀπὸ ἐπιδράσεις ποὺ μποροῦσαν νὰ ἀσκήσουν ἐπάνω του τὰ φιλοσοφικὰ ρεύματα ποὺ διακινοῦνταν στὴν Ταρσὸ καὶ τὸ εἰδωλολατρικὸ καὶ ἑλληνιστικὸ περιβάλλον καθὼς καὶ ἡ διάδοση τῶν μυστηριακῶν θρησκειῶν.
Ο απόστολος Πέτρος
imconstantias
Δύο είναι οι πρωτοκορυφαίοι απόστολοι, ο Πέτρος και ο Παύλος. Ο δεύτερος, όμως, με το πληθωρικό του έργο, ιεραποστολικό και επιστολογραφικό, έχει επισκιάσει τον πρώτο, μολονότι αυτός είναι που πήρε από τον Κύριο «τα κλειδιά της βασιλείας των ουρανών» (Ματθ. 16,19).
Σε τούτο, λοιπόν, το άρθρο θα εκθέσουμε συνοπτικά τη δράση του μεγάλου «στύλου» της Εκκλησίας όπως τον αποκαλεί ο Παύλος (Γαλ, 2,9), κάνοντας κι ένα σκιαγράφημα του όλου βίου του.
Ο Πέτρος, γεννημένος στη Βηθσαϊδά, κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, ήταν γιός του Ιωάννη ή Ιωνά και αδελφός του πρωτοκλήτου αποστόλου Ανδρέα. Μαζί μ’ αυτόν και δύο ακόμη αποστόλους, τους γιους του Ζεβεδαίου Ιάκωβο και Ιωάννη, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Στη Καινή Διαθήκη αναφέρεται και με τα ονόματα Σίμων, Συμεών και Σίμων Πέτρος. Ο Κύριος τον ονόμασε Κηφά (δηλαδή βράχο, πέτρα).
Προετοιμασίες για επανασύνδεση οικογενειών που χωρίστηκαν από τον πόλεμο της Κορέας
koreatimes
Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έφτασαν στο βουνό Geumgang στον Βορά την Τετάρτη, για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις εκεί για επερχόμενες επανασυνδέσεις χωρισμένων μελών οικογενειών. Συνολικά 20 αξιωματούχοι του υπουργείου Ενοποίησης, ο Ερυθρός Σταυρός καθώς και η Hyundai Asan και ο εξωτερικός συνεργάτης της θα παραμείνουν εκεί μέχρι την Παρασκευή, για να ελέγξουν τις συνθήκες της αίθουσας για τις συγκεντρώσεις, καθώς και τα καταλύματα στα ξενοδοχεία και τις τουριστικές και ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις. "Θα επιθεωρήσουμε προσεκτικά τις εγκαταστάσεις έτσι ώστε η επανένωση των διαχωρισμένων μελών οικογενειών να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με επιτυχία", δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου ανθρωπιστικής συνεργασίας του υπουργείου, Kim Byung-dae, στο Διακορεατικό Γραφείο Διαμετακόμιοσης , πριν κατευθυνθεί προς τον Βορρά.
Υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία οι Νοτιοσουδανοί-Θα κρατήσει αυτή τη φορά;
africanews
Οι Νοτιοσουδανοί αντίπαλοι ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης στο Χαρτούμ την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία η εκεχειρία θα ενεργοποιηθεί μετά από 72 ώρες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, παρόλο που ένας εκπρόσωπος των ανταρτών απέρριψε άλλα σημεία.
Ο υπουργός Al-Dirdiri Mohamed Ahmed ανέφερε ότι η συμφωνία περιελάμβανε επίσης το άνοιγμα δρόμων για την ανθρωπιστική βοήθεια, την απελευθέρωση των κρατουμένων και τη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης μετά από τέσσερις μήνες.
Σενέρ Λεβέντ,Δημοσιογράφος
Ο Σενέρ Λεβέντ ζει και εργάζεται στα Κατεχόμενα και αναμετράται καθημερινά με την κατοχή, τον τουρκικό στρατό, την τουρκική «πρεσβεία», την τουρκοκυπριακή ελίτ, τον τουρκικό εθνικισμό, τους αυλικούς του Ερντογάν. Αναμετράται και με εκείνους στις ελεύθερες περιοχές που ενοχλούνται με τις ξεκάθαρες κουβέντες. Να λέγεται, δηλαδή, η κατοχή κατοχή και όχι να αναζητείται ορολογία «ίσων αποστάσεων» και να επιστρατεύεται το λεξικό των σεμιναρίων.
Για όλα αυτά θεωρείται από κάποιους «γραφικός», «τρελός», «πράκτορας» του κατοχικού στρατού (το «εκμυστηρεύτηκε» ένας πρώην κατοχικός ηγέτης σε Κύπριο πολιτικό!). Είναι ένας δημοσιογράφος, ο οποίος αρνείται τη «συμβατική» γλώσσα των συμβιβασμένων με τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής. Άλλωστε για να είναι κάποιος «συμβατικός» και να θεωρείται… ρεαλιστής πρέπει να έχει περάσει από τα σεμινάρια που οργανώνουν οι γνωστές πρεσβείες και να αναμεταδίδει τα «πορίσματα»! Το θέμα στην Κύπρο, όμως, δεν είναι ψυχολογικό αλλά ζήτημα συνεχιζόμενης κατοχής. Και η άρση της κατοχής δεν θα γίνει με συμπλήρωση παζλ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα των υπερατλαντικών σεμιναρίων, αλλά με την πλήρη αποχώρηση της Τουρκίας.
Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018
«Η νίκη δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να μπορείς να αξιοποιήσεις την επιτυχία»
Παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων διπλών τουρκικών εκλογών και τη θριαμβευτική εκλογική επικράτηση του Ερντογάν και των συμμάχων του Γκρίζων Λύκων σε Προεδρία και Εθνοσυνέλευση, θυμήθηκα μια παροιμιώδη φράση του Μεγάλου Ναπολέοντα ότι «ο πιο μεγάλος κίνδυνος γεννιέται τη στιγμή της νίκης». Πράγματι, εκ πρώτης όψεως, το νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα εδραιώνει και διαιωνίζει την πρωτοκαθεδρία, την πολιτική κυριαρχία και την εξουσία του Ερντογάν. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις υπερεξουσίες που η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρησή του προσέδωσε, αλλά και με την έπαρση, τον μεγαλοϊδεατισμό, τον ιδιόρρυθμο «ισλαμοσυντηρητισμό» και την αλαζονεία που τον διακρίνουν, κάλλιστα πλέον μπορεί να θεωρηθεί όχι πρόεδρος αλλά νεοοθωμανός σουλτάνος. Ένας σουλτάνος που με τη συμπεριφορά του οδηγεί τον λαό του στο διχασμό.
Γιατί, όπως προείπαμε, η νίκη εγκυμονεί κινδύνους.
Οι διπλές κάλπες της 24ης Ιουνίου επιβεβαίωσαν γι’ ακόμα μια φορά αυτό που επισημαινόταν και τον Απρίλιο του 2017, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ότι η ενότητα του τουρκικού έθνους τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Μπορεί ο Ερντογάν να εδραίωσε το καθεστώς του, αλλά όπως όλα δείχνουν παγιώνεται επικίνδυνα μια βαθιά τριχοτόμηση του εκλογικού σώματος που ξεπερνά την απλή ιδεολογική και κομματική πολυδιάσπαση ή διαφοροποίηση των Τούρκων εκλογέων. Πρόκειται για μια φάση χαλάρωσης, μια σταδιακή αποδόμηση του εθνικού συνεκτικού αφηγήματος της Τουρκίας όπως το είχε επιβάλει στη χώρα ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Ζούμε άραγε σε «αποκαλυπτικούς» καιρούς;
Mikhail Polsky
Πρόλογος του μεταφραστή
Ζούμε άραγε σε «αποκαλυπτικούς» καιρούς;
Το άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε το 1938 από τον πρωτοπρεσβύτερο Mikhail Polsky, έναν από τους συνεργάτες του Πατριάρχη Μόσχας αγίου Τύχωνα (1865-1925). Στο κείμενο αυτό ο π. Μιχαήλ, βασισμένος στον καθιερωμένο κανόνα ότι «η Γραφή ερμηνεύεται διά της Γραφής», εξηγεί τι σημαίνει ο περιβόητος «αριθμός του Θηρίου»: το 666.
Στα αποκαλυπτικά κείμενα ο όρος «Θηρίο» παραπέμπει ρητά στα διάφορα αυτοκρατορικά συστήματα εξουσίας, παρελθόντα, υφιστάμενα ή αναμενόμενα. Στη βάση αυτή ο π. Μιχαήλ αποφενακίζει δραστικά τη συζήτηση για το εσχατολογικό «Θηρίο» της Αποκαλύψεως. Αν το 666 δεν είναι παρά ο αριθμός της «κοσμικής ταυτότητας» του «Θηρίου» κι αυτό δεν είναι παρά η έσχατη-τελευταία πολιτισμική ενσάρκωση του ήδη και σε κάθε εποχή υφιστάμενου «άρχοντος του κόσμου τούτου», τότε η ερμηνεία του αριθμού οφείλει να μας δείχνει, ποια είναι τα συγκεκριμένα και ουσιαστικά «στοιχεία» της ταυτότητας του εσχατολογικού «Θηρίου», ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε την παρουσία του.
Αυτό ακριβώς κάνει εδώ ο π. Μιχαήλ. Και μάλιστα με έναν τρόπο, που μας αφήνει κυριολεκτικά άναυδους - άφωνους. Κατάπληκτοι ανακαλύπτουμε το μέγεθος της τύφλας μας, ως προς το νόημα των βιβλικών κειμένων. Επιβεβαιώνονται και στην προκειμένη περίπτωση τα λόγια του Χριστού για τους «έξω», πως μάτια έχουν και δεν βλέπουν, αυτιά έχουν και δεν ακούνε.[1]
Τα παιδιά θυμάτων βιασμών από το ΙΚ στο Ιράκ αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον
aina.org
Εκατοντάδες παιδιά που γεννήθηκαν από ιρακινές θύματα βιασμού από το ισλαμικό κράτος αντιμετωπίζουν ένα σκοτεινό μέλλον, σύμφωνα με τοπικό παραστρατιωτικό διοικητή από τη θρησκευτική εθνότητα.
Ο Murad Sheikh Kalu, διοικητής της δύναμης κινητοποίησης Yazidi, δήλωσε στην ιστοσελίδα της Almaalomah την Τρίτη ότι "οι περισσότερες γυναίκες Yazidi που είχαν απαχθεί και βιαστεί από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους γέννησαν μωρά μετά την απελευθέρωσή τους".
Νησιωτικοί προορισμοί
Ορισμένα απομακρυσμένα νησιά είναι σχεδόν ένας κόσμος από μόνα τους, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι φιλοξενούν τόσο ασυνήθιστες μορφές ζωής, με χλωρίδα και πανίδα που δεν θα μπορούσε να υπάρξει οπουδήποτε αλλού στη Γη. Ρίξτε μια ματιά στα πιο μυστηριώδη νησιά του κόσμου στην ακόλουθη φωτογραφική συλλογή.
Σύμφωνα με στατιστικές, ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζει σε νησί. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα νησιά τα ίδια, και μερικά από αυτά δεν είναι καν κατάλληλα για ζωή. Άλλα κυριολεκτικά μας κάνουν να ανατριχιάζουμε.
Τι χιουμοράκι του Προέδρου
H φράση «η σιωπή μου προς απάντηση σου» είναι γνωστή. Και η «σιωπή» έρχεται ως ένα είδος κριτικής, να υπογραμμίσει την περιφρόνηση που θέλει να δείξει κάποιος σε ένα σχόλιο που δέχθηκε και θεώρησε πως είναι- στην καλύτερη περίπτωση- άστοχο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μπορεί να μην χρησιμοποίησε αυτή τη φράση μετά το αστείο που άκουσε να του λέει ο Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά ο γάλλος Πρόεδρος το μόνο που εισέπραξε από το Ποντίφικα ήταν...σιωπή. Σιωπή ως απάντηση σε ένα άστοχο, κακόγουστο αστείο για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό.
Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018
Ράππερ καθολικός Κενυάτης ιερέας τίθεται σε αργία ενός έτους-Υπομονή...
Η Καθολική Εκκλησία στην Κένυα έθεσε σε αργία έναν από τους ιερείς της, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στο προσκήνιο επειδή ράπαρε στην εκκλησία ως τρόπο κηρύγματος του ευαγγελίου.
Ο Πατέρας Παύλος Ογκάλο της Καθολικής Εκκλησίας της Αγίας Μόνικας στο Ραπόγκι της περιφέρειας του Μιγκόρι, νοτιοδυτικά του Ναϊρόμπι, τέθηκε σε αργία στις 3 Ιουνίου για εικαζόμενη ανάρμοστη από τη μητρόπολη του Homa Bay.
Ο π. Charles Kochiel, ο δικαστικός εφημέριος του διεπισκοπικού δικαστηρίου του Kisumu, επιβεβαίωσε την αργία του ιερέα.
Οι αξιωματούχοι της εκκλησίας αμφισβήτησαν το ύφος του κηρύγματος του π. Ogalo και τον έθεσαν σε αργία για ένα χρόνο για να «ξανασκεφτεί τον τρόπο του κηρύγματός του».
Κοινή θ. λειτουργία των επικεφαλής των Προ-Χαλκηδόνιων ανατολικών εκκλησιών
copts-united
Οι αρχηγοί των τριών Ανατολικών Εκκλησιών εόρτασαν με μια κοινή Θεία Λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας στην Ατσχάνα του Λιβάνου.
Σαμψών ο Ξενοδόχος
Ο όσιος πατήρ ημών Σαμψών καταγόταν από οικογένεια της υψηλής αριστοκρατίας της Ρώμης, έχοντας καθώς φαίνεται συγγενικούς δεσμούς με το γένος του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σπούδασε όλες τις επιστήμες της εποχής του και ιδιαιτέρως την ιατρική, προς την οποία τον ωθούσε η συμπονετική του φύση. Δεν μπορούσε να μένει απαθής στο θέαμα του πόνου και της δυστυχίας και δεχόταν στο σπίτι του τους αρρώστους και άπορους που συναντούσε για να τους προσφέρει με αγάπη όλες τις απαραίτητες φροντίδες και ακόμη περισσότερο την παραμυθία της προσευχής και της πίστης.
Όταν πέθαναν οι γονείς του, μοίρασε την μεγάλη περιουσία του και ελεύθερος στο εξής από κάθε επίγεια δέσμευση, επιθυμώντας να αποφύγει την εκτίμηση των ανθρώπων, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη. Εγκατεστημένος σε ένα πτωχικό σπίτι, δόθηκε ολόκληρος στην προσευχή μέσα στην ησυχία, συνεχίζοντας ωστόσο τις αγαθοεργίες του. Μάζευε όσους ασθενείς έβρισκε και τους φρόντιζε δίχως να απαιτεί πληρωμή. Αναλάμβανε ιδιαίτερα ασθενείς που έπασχαν από ανίατα νοσήματα ή εκείνους με ασθένειες τις οποίες οι άλλοι γιατροί δεν έστεργαν να φροντίσουν: λεπρούς, τυφλούς, δαιμονισμένους, κι έτσι η φήμη του απλώθηκε σε όλη την πόλη και η κατοικία του έγινε άσυλο των απελπισμένων.
Νέα «επίθεση» από τις αρχές των κατεχομένων, προς την εφημερίδα Αφρίκα
Σε μία νέα «επίθεση» προχώρησαν οι αρχές των κατεχομένων, προς την εφημερίδα Αφρίκα και τον εκδότη της και δημοσιογράφο, Σενέρ Λεβέντ, αναφέρει η εφημερίδα Φιλελεύθερος στην ιστοσελίδα της.
Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι κατοχικές αρχές κατάσχεσαν την Κυριακή όλα τα φύλλα της εφημερίδας από τα πρακτορεία διανομής του τουρκοκυπριακού Τύπου. Ο λόγος, όπως αναφέρεται, είναι πως υπήρξε παραβίαση του εκλογικού νόμου.
Η επιτυχία του HDP
pontos-news
Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο Anadolu και η κατάσταση ξεκαθάρισε από νωρίς. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή έστειλε τα αποτελέσματα στα κόμματα και άρχισαν οι συζητήσεις για τη βία και νοθεία. Αναμενόταν με ενδιαφέρον από όλους εάν το HDP θα ξεπερνούσε το όριο του 10% για να μπει στη βουλή, όμως τα στελέχη και οι οπαδοί του HDP περίμεναν με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δουν πού θα έφταναν τα ποσοστά του κόμματός τους.
Όταν πλέον έγινε φανερό ότι το HDP μπαίνει στη Βουλή και μάλιστα με ένα καλό ποσοστό, οι οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους και ορισμένοι αναρωτήθηκαν «Άραγε γιατί πανηγυρίζουν αυτοί του HDP;»
Τη στιγμή που είχε γίνει φανερό ότι επανεκλέγεται ο Ερντογάν και ότι η συμμαχία AKP-MHP εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν στους πανηγυρισμούς των οπαδών και των φίλων του HDP στους νομούς Ντιγιάρμπακιρ, Μπάτμαν, Τζίζρε, Χακιάρι και Βαν. Μόλις έγινε γνωστό ότι το HDP μπαίνει στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία, τα στελέχη και οι πολιτικοί, συγχάρηκαν ο ένας τον άλλον και έστησαν για λίγο και έναν παραδοσιακό χορό έξω από το κτήριο. Στη συνέχεια τα στελέχη και οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα γραφεία τους, να επιβλέψουν τη ροή των αποτελεσμάτων και για να διαχειριστούν διάφορα ζητήματα που είχαν προκύψει στην εκλογική διαδικασία.
Τρίτη 26 Ιουνίου 2018
Εκοιμήθη ο Λαρίσης Ιγνάτιος-Η ενθρόνιση,οι αντιδράσεις,το τυπικό
Νεκρολογιών συνέχεια αφού μια μέρα μετά τον π.Θεοδόσιο εκοιμήθη και ο Λαρίσης Ιγνάτιος.Δεν θα γράψω τα συνηθισμένα κείμενα που "αγιάζουν" τον κεκοιμημένο.Ο Ιγνάτιος με χειροτόνησε κι έμεινα στη Λάρισα 4-4,5 χρόνια.Είχαμε αρκετές διαφωνίες,τα βλέπαμε αλλιώς τα πράγματα,ήμουν τότε νέος και πίστευα ότι θα αλλάξω τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας,καταλήξαμε να ψιλοαρπαχτούμε πριν φύγω.
Πέρα από την πορεία του Λαρίσης,θα σταθώ σε δυο σημεία.Ενθρονίστηκε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους λεγόμενους "θεολογικούς"(οπαδοί,ας το πούμε έτσι,του μητροπολίτη Θεολόγου που έγινε Λαρίσης από την χούντα της πρώτης φάσης και καθαιρέθηκε από τη χούντα της δεύτερης φάσης) οι οποίοι χρησιμοποίησαν αρκετά ακραία μέσα.Κυνήγι με αυτοκίνητα στην εθνική οδό,ρίψη καπνογόνων σε εκκλησία,προπηλακισμοί κλπ.Είχε κοιμηθεί ο μητροπολίτης που αρχικά διαδέχτηκε τον Θεολόγο ενώ ο επόμενος παραιτήθηκε μέσα σε ένα μήνα λόγω των αντιδράσεων των "αγωνιζόμενων χριστιανών"(έτσι αυτοαποκαλούνται).
Θυμάμαι,όταν ήμουν φοιτητής στη Λάρισα,την πρώτη μέρα που πήγαινα στο ΤΕΙ,πέρασα από τη Μητρόπολη όπου ήταν παρατεταγμένες καμιά 10ρια κλούβες των ΜΑΤ.Και κόσμος που φώναζε συνθήματα.
Η Ερυθραία ανταποκρίνεται στην ειρηνευτική χειρονομία της Αιθιοπίας
Μια αντιπροσωπεία από την Ερυθραία θα φτάσει αυτή την εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα, καθώς ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας φαίνεται έτοιμος να επιλύσει ένα από τα πιο δυσεπίλυτα στρατιωτικά εμπόδια της Αφρικής.
Η Ερυθραία βρισκόταν σε συνοριακό πόλεμο με τον μεγαλύτερο γείτονά της το 1998-2000, ο οποίος κόστισε τη ζωή σε περίπου 70.000 ανθρώπους, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν διαμάχες πάνω από τα ακόμη στρατιωτικοποιημένα σύνορα, ιδίως την πόλη Badme.
Να αποδίδουμε τιμή στις γυναίκες
Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Να αποδίδουμε τιμή στις γυναίκες ως ασθενέστερο σκεύος, γράφει ο Απόστολος Πέτρος στην πρώτη του επιστολή. Τα λόγια αυτά, για μένα, σημαίνουν ότι πρέπει να αποδίδουμε τιμή στις γυναίκες, γιατί είναι λιγότερο βίαιες από τους άντρες. Οι γυναίκες είναι πιο ήμερες , πιο απαλές, και γι΄ αυτό πιο ντελικάτες και πιο εύθραυστες! !
Δικαστήριο στο Δελχί σταμάτησε την κοπή 16500 δέντρων.
Το ανώτατο δικαστήριο του Δελχί απαγόρευσε την κοπή πάνω από 16.500 δέντρων για την ανασυγκρότηση έξι αποικιών του νότιου Δελχί από την Εθνική Υπηρεσία Κατασκευών Κτιρίων (NBCC) και το Κεντρικό Τμήμα Δημοσίων Έργων (CPWD) μέχρι τις 4 Ιουλίου.
Οι δικαστές Vinod Goel και Rekha Palli κάλεσαν το NBCC να μην κόψει τα δέντρα μέχρι τις 4 Ιουλίου, την επόμενη ημερομηνία ακρόασης και επέτρεψε επίσης στον αιτούντα να αμφισβητήσει τις εντολές που βγήκαν από το τμήμα δίνοντας την άδεια να κοπούν τα δέντρα για οικιστικά έργα.
"Γνωρίζετε το αποτέλεσμα που θα είχε. Καταλαβαίνω αν επεκτεινόταν ο δρόμος ή κάτι αναπόφευκτο. Μπορεί το Δελχί να το αντέξει σήμερα », παρατήρησε η Έδρα.
Τι,μουντιάλ ρε φλώροι!Μάθετε μπαλίτσα...
protothema
To παράξενο πρωτάθλημα αναβιώνει μια κάπως πρωτόγονη εκδοχή του ποδοσφαίρου όπως παιζόταν στην Ιταλία του 16ου αιώνα
Ενώ η Αγγλία αντιμετώπιζε το Παναμά στον δεύτερό τους αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μια πολύ πιο άγρια αθλητική αναμέτρηση διεξαγόταν στην Ιταλία.
Με σκισμένα (ή καθόλου) μπλουζάκια, καλυμμένοι με γρατσουνιές και μελανιές, «ποδοσφαιριστές» στη Φλωρεντία αντάλλαζαν μπουνιές και κλωτσiές σε μια αιματηρή «εναλλακτική» εκδοχή του ποδοσφαίρου, γνωστή και ως Calcio Storico.
O τελικός του παράξενου αυτού πρωταθλήματος, που αναβιώνει μια κάπως πρωτόγονη εκδοχή του ποδοσφαίρου όπως παιζόταν στην Ιταλία του 16ου αιώνα, πραγματοποιήθηκε στην παραδοσιακή πλατεία Σάντα Κρότσε.
Το υπό διαπραγμάτευση ελληνοαλβανικό Σύμφωνο
Οι συνομιλίες του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του στη Ρόδο επαναφέρουν στο προσκήνιο το υπό διαπραγμάτευση ελληνοαλβανικό Σύμφωνο, το οποίο φιλοδοξεί να θέσει τις διμερείς σχέσεις σε νέο πλαίσιο. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν κεντρική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ανάκτηση της θέσης μας στα Βαλκάνια συνδέεται με τον αλβανικό παράγοντα. Δηλαδή με τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ και με την Δημοκρατία του Κοσόβου. Γνωρίζω ότι η θέση αυτή δεν είναι δημοφιλής στην Ελλάδα.
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
Άλλη μια νεκρολογία
Έφυγε σε ηλικία 29 ετών ο Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος (κατά κόσμον Βύρων) Μπάνταλης. Για πιο επίσημο κείμενο μπορείτε να δείτε εδώ.
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να χωνέψω την είδηση,όταν το έμαθα,Κυριακή βράδυ.Δεν ξέρω αν ήταν καλός παπάς ή αν έκανε σπουδαίο πνευματικό έργο.Τον καιρό που ήμουν στη Λάρισα ήταν ακόμα λαϊκός και τον πρόλαβα και λίγο σαν διάκονο.
Αυτό που ξέρω είναι ότι ήταν καλό παιδί(πραγματικά,όχι αυτό που λέμε όταν πεθαίνει κάποιος),γεμάτος ζωή και ευθύς.Ίσως και περισσότερο απ' όσο θα τον συνέφερε.
Gawlan,ένα σύμβολο συνύπαρξης
aina.org(κι αυτοί από το Rudaw)
Το χωριό Gawlan έχει γίνει σύμβολο συνύπαρξης μεταξύ Κούρδων, Τουρκμένων και Ασσυρίων.
Στο χωριό, οι Σουνίτες Κούρδοι, οι Σιίτες Τουρκμένοι και οι Χριστιανοί Ασσυρίοι ζουν μαζί. Το χωριό βρίσκεται 55 χλμ. Βόρεια της Urmia στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν.
"Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό όπου άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών, συμπεριλαμβανομένων των Σουνιτών, των Σιιτών και των Χριστιανών, ζουν μαζί ειρηνικά", δήλωσε στον Rudaw ο Kawais Jafari, ο αρχηγός του χωριού Gawlan.
Ετοιμάζεται το "ταξίδι της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο"
copts-united
Μια ιταλική αντιπροσωπεία έφτασε στο Κάιρο την Κυριακή, φέρνοντας σημαντικές εκκλησιαστικές προσωπικότητες, προσκυνητές, δημοσιογράφους και τηλεοπτικούς παρουσιαστές για να επισκεφτούν το δρόμο της Αγίας Οικογένειας, τον οποίο ευλόγησε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο το περασμένο έτος.
Ένας από τους διοργανωτές της επίσκεψης, ο Enjy Lahzy, δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί πολλές στάσεις από την φυγή της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο, καθώς και τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Θεολογικών Επιστημών στο Maadi, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Καθολική Εκκλησία. Θα επισκεφθούν επίσης κάποια εκκλησιαστικά και δημόσια πρόσωπα, σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και την Unitalsi, που συνδέεται με την ιταλική εκκλησία.
Ελευθερία έκφρασης,κακία και μίσος
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούμε όρους όπως χωρίς αγάπη, αμέλεια, σκληρότητα, αβάσιμοι ισχυρισμοί, αγένεια, αισχρότητα, κατάρες και βρισιές- είπε ο επίσκοπος Shio, αναπληρωτής του πατριαρχικού θρόνου.
Όταν παράδοση και τεχνολογία πάνε χέρι-χέρι
trikalavoice
Με κάπα, γκλίτσα, τσαρούχια και… smartphone στα χέρια, ο ηλικιωμένος Σαρακατσάνος «έγραψε» στο φετινό Αντάμωμα στο Περτούλι.
Εμβληματική φιγούρα, ξεχωρίζει μέσα στα καταπράσινα λιβάδια, ενώ παραμένει… συνδεδεμένος με την τεχνολογία!!!… Σημεία των καιρών…
Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα θα ηχήσει στην Άνδρο
Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής το 1888, θα ηχήσει και πάλι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο, καθώς για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου “‘Ανω” από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, που στόχο έχει την ανάδειξη τόσο του εκκλησιαστικού οργάνου, όσο και την αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της ‘Ανω Σύρου, με δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Το εκκλησιαστικό όργανο της Σύρου είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας, κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή. Διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης. Κατασκευάστηκε το 1888 στην Ιταλία από τον διάσημο, για την εποχή του, Zeno Fedeli και δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών. Εκεί ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο.
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
Γέννηση του Ιωάννη του Προδρόμου
Το κήρυγμα του Ιωάννη ήταν απλό και λιτό. Μετανοείτε γιατί πλησιάζει η βασιλεία των ουρανών.Πολλές φορές τα λόγια του σκληρά,πάντα όμως με αγάπη και αγωνία για τη σωτηρία των ανθρώπων,ακόμα και αυτών που τον μισούσαν.Στηλίτευε την υποκρισία των θρησκευτικών αρχόντων και την ανηθικότητα του βασιλικού οίκου.Προέκρινε τις πράξεις από την αφοσίωση σε θρησκευτικούς τύπους.Η ζωή του σκληρή και ασκητική.Ζούσε στις ερημιές,ντυνόταν με ένα σκληρό ρούχο και έτρωγε ακρίδες και άγριο μέλι.
Ἐμεῖς λυσσᾶμε γιά θρησκευτικές διηγήσεις θρίλλερ!
agiazoni
Μελέτιος Καλαμαρᾶς (Μητροπολίτης Νικοπόλεως καί Πρεβέζης)
Τό μέλλον, (τί θά γίνει αὔριο, τοῦ χρόνου, μετά ἀπό χρόνια!), τό ξέρει μόνο ὁ Θεός. Κανένας ἄλλος.
Εἶδικά ὁ Χριστός μᾶς εἶπε: Μή ψάχνετε νά βρεῖτε πότε θά γίνει ἡ Δευτέρα παρουσία!... Αὐτό δέν τό ξέρουν οὔτε οἱ ἄγγελοι. Ὁ Θεός τό κρατάει μυστικό δικό του (Ματθ. 24, 36).
* * *
Λοιπόν!
Στον κόσμο τους...
Από τη στήλη Μελχισεδέκ
Δεν ξέρω σε ποιον κόσμο ζουν οι Μητροπολίτες και δεν έχουν αντιληφθεί ότι το χάσμα που τους χωρίζει από τη νεολαία είναι απροσμέτρητο.
Εκτός αν θεωρούν νεολαία τα πιτσιρίκια που έρχονται στην Εκκλησία βαρυγκομώντας, επειδή τα τραβούν από το αυτί ο μπαμπάς και η μαμά.
Στο μυαλό μου οι Μητροπολίτες που προσελκύουν νέους δεν ξεπερνούν τους πέντε. Και εσείς τους ξέρετε καλύτερα από μένα.
Ιδεολογική βία
philalethe00
Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει «του συρμού» επιθέσεις σε ανθρώπους και βιβλιοπωλεία απλώς και μόνο της ιδεολογίας τους ή των βιβλίων που φιλοξενούν ή θέσεών τους σε θέματα επικαιρότητας.
Φασισμός και νεοφιλελευθερισμός
Γράφει ο Ουμπέρτο Έκο στο δοκίμιό του με τίτλο «Ur–Fascism» πως, «το φασιστικό παιχνίδι μπορεί να παίξει σε πολλές μορφές και το όνομα του παιχνιδιού δεν αλλάζει», καθώς αναπτύσσει τα 14 χαρακτηριστικά του φασισμού που, αν και πολλά απ’ αυτά είναι αντιφατικά μεταξύ τους, όπως λέει, «αρκεί ένα από αυτά για να επιτρέψει στον φασισμό να εξαπλωθεί γύρω του».
Σημεία αντίθεσης
Αναζητώντας συσχετίσεις ανάμεσα στον φασισμό –με βάση αυτά τα 14 πιθανά χαρακτηριστικά που ορίζει ο Έκο– και στον παγκοσμιοποιητικό νεοφιλελευθερισμό των αγορών, μπορούμε εξαρχής να εντοπίσουμε 7 κριτήρια που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση:
1. Ο «φασισμός λατρεύει την παράδοση».
2. «Απορρίπτει τον μοντερνισμό», όπως ακριβώς και ο νεοφιλελευθερισμός, αλλά από την ανάποδη. Ο νεοφιλελευθερισμός λατρεύει τον μοντερνισμό, ειδικά στα πεδία της εργασίας, των ατομικών δικαιωμάτων κλ.π. Αλλά απεχθάνεται την παράδοση, πάλι ειδικά στα πεδία της εργασίας, των συλλογικών δικαιωμάτων κλ.π.
Ενοχή
Δημήτρης Ιωάννου
Το πιο σημαντικό κείμενο της νεοελληνικής ακαδημαϊκής θεολογίας για την ενοχή είναι μάλλον το γνωστό «Προπατορικόν Αμάρτημα» του π. Ι. Ρωμανίδη, ο οποίος με το συγκεκριμένο έργο καταπολέμησε το δικανισμό που αναπτύχθηκε στη Δύση και που ως ένα βαθμό επηρέασε και τα «καθ’ ημάς». Μέρος του δυτικού δικανισμού συνιστούν οι θέσεις ότι «η πτώση του Αδάμ προσέβαλε τη θεία δικαιοσύνη, που χρειαζόταν πια αποκατάσταση», «ο Θεός οργίστηκε και ζητούσε ικανοποίηση», «έστειλε το θάνατο για τιμωρία», «τελικά κάποιος, ο Χριστός, έσωσε τον άνθρωπο πληρώνοντας λύτρα για χάρη μας».
Όλα όσα λέγει ο π. Ρωμανίδης βρίσκουν κατ’ ουσίαν τον πατέρα Συμεών Κραγιόπουλο σύμφωνο. Φυσικά και δεν πίστευε ότι το κτιστό μπορούσε πράγματι να «προσβάλει» το Άκτιστο, ότι ο Θεός ζητούσε ικανοποίηση, ότι είναι ο αίτιος του θανάτου κλπ. Από την άλλη, όλα αυτά δεν εμποδίζουν τον θεολόγο να μιλά για την ρεαλιστική ύπαρξη της ενοχής, η οποία γεννάται στον άνθρωπο ως αποτέλεσμα της αμαρτίας. Η τελευταία δεν αποτελεί μια απλή αστοχία, αλλά συνειδητή εξέγερση στο θέλημα του Θεού –και το θείο θέλημα δεν είναι βέβαια μια αστυνομική διάταξη. Ο Θεός μας κάλεσε να γίνουμε «υιοί» Του, συγκληρονόμοι του Κυρίου Ιησού Χριστού (κάποιοι Πατέρες μάλιστα θεωρούν ότι το «ξύλον της ζωής» ήταν στην πραγματικότητα ο ίδιος ο Χριστός, αλλά δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα για το ανθρώπινο γένος να «γευθεί» τον ίδιο τον Κύριο. Αυτό απαιτούσε αγώνα).
Αμαρτάνοντας, αρνηθήκαμε λοιπόν το θείο θέλημα, την κλήση του Δημιουργού μας. Κατά συνέπειαν, δικαίως ο άνθρωπος αισθάνθηκε ότι προσέβαλε τη θεία τάξη, με την έννοια ότι φέρθηκε αχάριστα και αναξιοπρεπώς έναντι του Υψίστου, εφόσον προτίμησε να ανταλλάξει ένα ανώτερο αγαθό, την αγάπη προς τον Θεό, με ένα κατώτερο, την εγωιστική ηδονή. Αυτό είναι γνώρισμα ποταπού δούλου, ηθικά εξαχρειωμένου όντος και όχι ελεύθερου πλάσματος. Έτσι ήταν τελείως φυσικό που ο ψυχισμός του ανθρώπου κλονίστηκε, γνώρισε ευθύς αμέσως το ισχυρό «πλήγμα» της ενοχής. Η τελευταία στο έργο του π. Συμεών γενικότερα θεωρείται ουσιώδης «ψυχοδυναμική» κατηγορία, εντελώς φυσική συνέπεια της αμαρτίας, που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί.
Σάββατο 23 Ιουνίου 2018
Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάπτυξη των παραδοσιακών αξιών
Αφενός, θα πρέπει να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και παράλληλα να αναπτυχθούν οι παραδοσιακές αξίες,οι πνευματικές-πολιτιστικές και διανοητικές ικανότητες στη σύγχρονη ζωή, - δήλωσε ο Καθολικός Πατριάρχης της Γεωργίας ο Αγιώτατος και Μακαριότατος Ηλίας ΙΙ κατά τη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου στις 21 Ιουνίου.
16000 εκτοπισμένους έχουν προκαλέσει οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στον Νίγηρα
Οι εισβολές από τζιχαντιστές αντάρτες στον δυτικό Νίγηρα από το γειτονικό Μάλι έχουν ανγκάσει περισσότερους από 16.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από την αρχή του έτους, δήλωσε ο ΟΗΕ την Τετάρτη.
"Η αυξανόμενη ανασφάλεια από τον Ιανουάριο έχει προκαλέσει αλματώδη αύξηση στον αριθμό των εκτοπισμένων", ανέφερε η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Στη φυλακή θα παραμείνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
Στη φυλακή θα παραμείνει ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Ο Τανέρ Κιλίτς συνελήφθη και κρατείται εδώ κι έναν χρόνο, με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
Παρά τη διεθνή κινητοποίηση, αλλά και τις κινήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, αποφασίστηκε σήμερα η παράταση της φυλάκισής του, όπως γνωστοποίησε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με μήνυμά της στο Twitter.
Πέντε ακτιβίστριες κατά του τράφικινγκ στην Ινδία έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού
Πέντε ακτιβίστριες κατά του τράφικινγκ στην Ινδία έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού υπό την απειλή όπλου σε ένα χωριό στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.
Οι γυναίκες εργάζονται για μια ινδική οργάνωση και την Τρίτη συμμετείχαν σε ένα θεατρικό δρώμενο που είχε στόχο να ενημερώσει για τις επιπτώσεις της διακίνησης ανθρώπων στο χωριό Κοτσάνγκ της πολιτείας Τζαρκάντ. Άγνωστοι άνδρες απήγαγαν εννέα ακτιβιστές και τους οδήγησαν σε ένα δάσος, εκεί χτύπησαν τους άνδρες και βίασαν τις γυναίκες, δήλωσε ο αστυνομικός Ασουίνι Κούμαρ Σίνχα.
«Πρόκειται για μια πολύ σπάνια υπόθεση, στην οποία άτομα που εργάζονται στην εκστρατεία κατά του τράφικινγκ γίνονται στόχος», πρόσθεσε. «Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα στην επίθεση να εμπλέκονται συμμορίες τράφικινγκ και εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες», τόνισε. Το θεατρικό δρώμενο είχε οργανώσει η φιλανθρωπική οργάνωση Asha Kiran, η οποία διαχειρίζεται ένα καταφύγιο για κορίτσια που έχουν σωθεί από το τράφικινγκ στην περιοχή Κούντι της πολιτείας Τζαρκάντ.
Ο Ρήγας Φεραίος και το ζήτημα της ονομασίας
slpress
Πολλοί Έλληνες έκαναν ένα άλμα 25 αιώνων για να υπερασπιστούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ουδείς από αυτούς ένοιωσε την ανάγκη να θυμηθεί τους αγώνες του Ελληνισμού για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον οθωμανικό ζυγό, αν και σχεδόν όλοι έχουμε τραγουδήσει τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου. Ο Θούριος, όπως διαβάζω στην Βικιπαίδεια, είναι πατριωτικός ύμνος, έργο τον οποίο είχε γράψει το ο Ρήγας Φεραίος το 1797 και τραγουδούσε σε συγκεντρώσεις με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.
Ο Θούριος δεν ήταν ένα απλό πατριωτικό τραγούδι, αλλά ανοικτή προκήρυξη, προσκλητήριο δυνάμεων και πρόγραμμα ενεργείας, σύνθημα επαναστατικού συναγερμού για όλη την τουρκοκρατούμενη Βαλκανική και Εγγύς Ανατολή. Με τον Θούριο, ο Ρήγας επιδιώκει την διαπαιδαγώγηση των σκλαβωμένων Ελλήνων με σκοπό τη συνειδητοποίηση της κατάστασής τους και δια της αυτογνωσίας της αναζήτησης των κατάλληλων μέσων για την ανάκτηση της ελευθερίας τους.
Οι πρώτες απόψεις του Ρήγα για διαβαλκανική συνεργασία, εντοπίζονται στον Θούριο. Καλεί σε συμμαχική συνεξέγερση όχι μόνο όλους τους Βαλκάνιους υπηκόους του Σουλτάνου, αλλά και όλους τους κατοίκους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανεξάρτητα από θρησκεία και φυλή. Τους καλεί σε επανάσταση για να ζουν ο καθένας στον τόπο του ελεύθερα με αμοιβαίο σεβασμό πίστης και λατρείας: Να μερικοί στοίχοι:
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
Η βία (δυσ)λειτουργεί
Πολλές φορές συναντώ στο διαδίκτυο(ιδίως στο αγγλόφωνο)τη φράση "η βία λειτουργεί"(violence works)με την ανάλογη επιχειρηματολογία.Η βία παρουσιάζεται ως κινητήριος μοχλός στην ιστορία(πόλεμοι),στην κοινωνία,στην προσωπική ζωή.
Μου φαίνεται εντελώς οξύμωρο αυτό το σχήμα.Η βία δεν μπορεί να λειτουργεί,γιατί η βία η ίδια είναι δυσλειτουργία.Εμφανίζεται όταν η κοινωνία δεν λειτουργεί σωστά ή δεν λειτουργεί καθόλου.Η δυσλειτουργία μπορεί να αποφέρει μόνο δυσλειτουργικές καταστάσεις και τίποτα άλλο.Το να λέμε ότι η βία λειτουργεί είναι σαν να λέμε ότι η ευθανασία φέρνει ζωή ή πως η έκτρωση γεννά.
Οι Ninja του Κογκό
globalsecurity
Οι Νίντζα πήραν το όνομά από τους διάσημους Ιάπωνες πολεμιστές. Στις προηγούμενες συγκρούσεις του 1993 και του 1998/9 ελέγχονταν από τον Bernard Kolelas, πρώην Πρωθυπουργό και Δήμαρχο της Μπραζαβίλ.
Οι "Νίντζα" είναι μια ομάδα ένοπλων επαναστατών τυπική των πολλών ομοειδών ομάδων στη Δυτική Αφρική, καθώς είναι κυρίως νέοι, βαριά οπλισμένοι, κακώς εκπαιδευμένοι και απείθαρχοι. Οι παρατηρητές σημειώνουν έλλειψη πειθαρχίας και υποψία χρήσης ναρκωτικών. Τα μέλη τους προσλαμβάνονται κυρίως από τις ομάδες Lari, Bakongo και Bateke.
Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού ακολουθεί ανιμιστικές πεποιθήσεις ή δεν ακολουθούν κάποια θρησκεία. Ορισμένες από αυτές τις μυστικιστικές και μεσσιανικές πρακτικές έχουν συνδεθεί με ομάδες πολιτικής αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, τα μέλη του Lari, που αποτελούν μεγάλο αριθμό της ανταρτικής ομάδας Ninja, πηγαίνουν στη μάχη με θρησκευτικά φυλαχτά για να τους προστατεύουν από τις σφαίρες.
Το κάλεσμα της αποανάπτυξης
Του Αλέξανδρου Κόρπα-Πρελορέντζου
Η ανθρωπολογική προέλευση της απο-ανάπτυξης ξεκινάει από τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και της αλλαγής των συμπεριφορών των ανθρώπων κατά τα χρόνια της βιομηχανικής επανάστασης, σηματοδοτώντας την αρχή του «δεύτερου κύματος».
Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των ανθρώπων πριν τη βιομηχανική επανάσταση ήταν εξαρτημένος από το ύπαιθρο, αλλά και από τους δεσμούς της οικογένειας, ενώ οι κοινωνικές δομές απαρτίζονται από την αλληλοβοήθεια και τη συνεργασία στοχεύοντας στην εξέλιξη του ανθρώπου. Παράλληλα, η οικιακή οικονομία ήταν βασικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της εποχής, ενώ η επιχειρηματικότητα περιοριζόταν σε μικρές συνεργατικές οικονομικές μονάδες, όπου η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών κάλυπτε ανάγκες της κοινότητας. Συνακόλουθα, η αξία του αντιπραγματισμού προϊόντων έβρισκε την προστιθεμένη σημασία της μέσα από το έθιμο του δώρου, ενώ η «τεμπελιά» θεωρούνταν σημαντικός παράγοντας της ανθρώπινης ευημερίας.
Από τις αρχές του 18ου αιώνα, που θεωρείται η απαρχή της καταναλωτικής κοινωνίας, οι άνθρωποι άφησαν το παραδοσιακό τρόπο ζωής της υπαίθρου με σκοπό να εργαστούν στα εργοστάσια, ενώ η παραδοσιακή οικονομία μετατράπηκε σε βιομηχανοποιημένη. Παράλληλα, σηματοδοτήθηκε η αρχή μιας νέας εποχής, λόγω της δημιουργίας μεγάλων αστικών πόλεων και της οικολογικής υποβάθμισης, όπου η καπιταλιστική ανάπτυξη της οικονομίας δημιούργησε μία καταναλωτική κοινωνία άνιση, και με τάσεις που πηγάζουν από τον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό. Ενώ, η νεωτερικότητα, δημιούργησε ανθρώπους αποξενωμένους μεταξύ τους μέσω της «τεχνικής» της.
Έτσι λοιπόν, η ανθρωπολογική πηγή της αποανάπτυξης θέλει να θυμίσει την ιστορία του ανθρώπου, αλλά και τη φύση του, όπου υλοποιείται μέσα από πρακτικές που αναπροσαρμόζουν τις κοινωνικές σχέσεις με τη φύση. Έτσι, λόγω της υποβάθμισης του οικοσυστήματος, αμφισβητείται η σκοπιμότητα της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης στις υπερανεπτυγμένες χώρες. Επιπρόσθετα, η αποανάπτυξη επικρίνει την ιδέα ότι ο Τρίτος Κόσμος πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο ανάπτυξης των Η.Π.Α. και της Ευρώπης. Το 1980, ένα μεγάλο λογοτεχνικό ρεύμα ασχολήθηκε με την ανθρωπολογική κριτική της ίδιας της ιδέας της ανάπτυξης, αναφέροντας ότι είναι δυτικής καταγωγής και αναζητείται η ανάγκη αποκρυπτογράφηση της ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο.
Σχέδιο απαλλοτρίωσης των περιουσιών των εκκλησιών από το Ισραήλ
Οι τρεις χριστιανικές Εκκλησίες των Αγίων Τόπων κάλεσαν σήμερα τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να αποσύρει το νομοσχέδιο που, όπως υποστηρίζουν, στοχεύει στην απαλλοτρίωση ακίνητης περιουσίας που τους ανήκει, τέσσερις μήνες μετά τη μεγάλη κρίση που οδήγησε στο κλείσιμο του Παναγίου Τάφου για μερικές ημέρες.
Εκπρόσωποι της Αρμενικής, της Ελληνορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα κατηγορούν τις ισραηλινές αρχές ότι δεν τήρησαν τη δέσμευση που ανέλαβαν πριν από μερικούς μήνες προκειμένου να τερματιστεί εκείνη η κρίση.
Τον περασμένο Φεβρουάριο οι ισραηλινές αρχές της Ιερουσαλήμ αποφάσισαν να επιβάλουν φόρους σε ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας των Εκκλησιών, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τους.
Αφιέρωμα στο Ρήγα Φεραίο γίνεται στη Βιέννη
pontos-news
Σειρά εκδηλώσεων-διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εκθέσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και μουσικά προγράμματα, περιλαμβάνει το τριήμερο αφιέρωμα στον μεγάλο οραματιστή, διαφωτιστή, εθνομάρτυρα και πρόδρομο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη από την Παρασκευή 22/6 έως την Κυριακή 24/6, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον τραγικό θάνατό του, στις 24 Ιουνίου 1798.
Ο θεωρούμενος ως πρωτοπόρος μίας ένωσης δημοκρατικά συγκροτημένων κρατών Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής (1757-1798) είχε αναπτύξει την κριτική του σκέψη με τη μελέτη Ελλήνων συγγραφέων της αρχαιότητας και σύγχρονων στοχαστών και συγγραφέων, έχοντας ο ίδιος διακριθεί ως ποιητής, συγγραφέας, φιλόσοφος και πολιτικός οραματιστής.
«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Οι συγκλονιστικοί στίχοι από τον «Θούριο» αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά συνθήματα που έχουν διαδοθεί αναφορικά με τον ξεσηκωμό των υπόδουλων ενάντια στον κατακτητή.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ρήγας τα πέρασε στη Βιέννη, όπου ανέπτυξε και δημοσίευσε τις ιδέες του, εκδίδοντας τα σπουδαιότερα έργα του, κυρίως τα επαναστατικά, με τα οποία άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία (Χαρτογραφικό έργο, «Θούριος», «Επαναστατικό Μανιφέστο»), ευρισκόμενος και σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες της παροικίας.
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
Η φιλοξενία του Αβραάμ και του Λωτ για τους Πατέρες της Ερήμου
Ο Αβραάμ προβάλλεται στην έρημο ως το πρότυπο της φιλοξενίας.Αυτό τονίζει ο αββάς Απολλώ,ο οποίος διδάσκει ότι πρέπει τους αδελφούς που έρχονται για φιλοξενία,επιπλέον και να τους προσκυνούμε,διότι αυτό έκανε και ο Αβραάμ,και ότι πρέπει να τους πιέζουμε για να τους φιλοξενήσουμε,αφού έτσι πίεσε για φιλοξενία και ο Λωτ τους αγγέλους.Αυτή η προτροπή του γέροντα αποκαλύπτει πλήρως τα κίνητρα της ταπεινοφροσύνης των μοναχών στις σχέσεις τους προς τους άλλους:ο άλλος είναι ο "θεός".Η προτροπή του γέροντα για μια 'αντιγραφική' μίμηση των παλαιοδιαθηκηκών προτύπων της φιλοξενίας απηχεί μια συγκεκριμένη αντίληψη.Σύμφωνα μ' αυτήν,η ζωή και οι πράξεις των προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης είναι σε απόλυτη αρμονία με το πνεύμα και τις εντολές της Καινής,γι' αυτό μπορούν και πρέπει να αποτελούν για τους Χριστιανούς πρότυπα για μίμηση των λόγων και των έργων τους,ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειές τους,όταν βέβαια προβάλλονται ως τέτοια από την ίδια τη Γραφή.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως
Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...
-
https://owlcation.com/social-sciences/The-Meaning-of-Sparrows-Identification-and-Folklore Το σπουργίτι είναι ένα συνηθισμένο μικρό πουλ...
-
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή τέσσερις άνδρες κατεβάζουν τον παράλυτο φίλο τους, μαζί με το...
-
https://slpress.gr/fotorama/25-chronia-apo-ti-genoktonia-tis-royanta/ Στις 7 Απριλίου του 1994, οι μακρόχρονες εντάσεις μεταξύ της π...