pontos-news
Το μήνυμα ότι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει ως ένα «όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη» έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του λίγο πριν από την τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου. «Δεν θα αφήσουμε ποτέ το παρελθόν να επιστρέψει σαν εφιάλτης και δεν θα αδιαφορήσουμε για τις σκιές που εμφανίζονται ξανά στην Ευρώπη», είπε στη συνέχεια, και σημείωσε ότι το μουσείο που θα δημιουργηθεί είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τσίπρας: Τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες, ούτε τα θύματα.
Στο χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, εκτός από το μουσείο θα δημιουργηθεί και ένα πάρκο όπου θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. «Για συμβολικούς λόγους σήμερα θα φυτέψουμε τα πρώτα δέντρα, ελιές, για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν θύμισε ότι πριν από 75 χρόνια οι πρώτοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης μπήκαν στα βαγόνια θανάτου με προορισμό το Άουσβιτς, και συμπλήρωσε ότι τελικά εξολοθρεύτηκε το 90% των Εβραίων της Ελλάδας. Παράλληλα, χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα, και τόνισε ότι υπάρχει υποχρέωση να δημιουργηθεί ένας κόσμος που θα φωνάξει το «ποτέ πια».
Στη δική του ομιλία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στάθηκε ιδιαίτερα στο πώς το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα αναδείξει τη συμμετοχή της ισραηλιτικής κοινότητας στην ταυτότητα της πόλης, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς που θα περιέχει πολύτιμα κειμήλια και τεκμήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου