presstv.com
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah el-Sisi εξέφρασε την «εξαιρετική ανησυχία» του στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για ένα αμφιλεγόμενο φράγμα το οποίο ενδέχεται να μειώσει το ζωτικό μερίδιο της Αιγύπτου στον ποταμό Νείλο και το οποίο απασχολεί επίσης το Σουδάν.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Hailemariam Desalegn την Πέμπτη, ο Sisi προειδοποίησε ότι το μερίδιο της Αιγύπτου στο Νείλο - ο οποίος παρέχει σχεδόν όλο το γλυκό νερό - είναι μια κόκκινη γραμμή.
Αλλά διαβεβαίωσε την Αιθιοπία και το Σουδάν ότι η Αίγυπτος δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει πόλεμο για το θέμα.
"Εξέφρασα την έντονη ανησυχία μας για τη συνέχιση της στασιμότητας που αντιμετωπίζει η τριμερής τεχνική ομάδα", η οποία αποσκοπεί στην εξέταση του αντίκτυπου του φράγματος στην Αίγυπτο και το Σουδάν, δήλωσε ο Σίσι.
Πρόσθεσε επίσης ότι εκτιμά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Αιθιοπίας ότι το φράγμα, που είναι περίπου στο 60% πλήρες, δεν θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Αίγυπτο, αλλά τόνισε ότι οι μελέτες πρέπει να ολοκληρωθούν και ότι όλες οι πλευρές πρέπει να σεβαστούν τα ευρήματα.
Ο Νείλος προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού της Αιγύπτου, αρδεύει το Δέλτα του Νείλου και παράγει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέσω της λειτουργίας του Φράγματος του Ασουάν.
Η Αίγυπτος φοβάται ότι η λειτουργία του φράγματος στον Νείλο θα μειώσει την ποσότητα νερού που δέχεται, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωσή της.
Ο Desalegn είπε ότι το φράγμα ήταν απαραίτητο για να σώσει τη χώρα του από ξηρασία και πείνα.
"Ο λαός της Αιθιοπίας δεν έθεσε ούτε θα θέσει ποτέ τους Αιγυπτίους σε κίνδυνο", δήλωσε ο Desalegn , ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο ως πρωθυπουργός. "Δεν θα βλάψουμε τη χώρα σας με κανέναν τρόπο και θα συνεργαστούμε στενά για να εξασφαλίσουμε τη ζωή των ανθρώπων της λεκάνης του Νείλου και για να τους βγάλουμε από τον κύκλο της φτώχειας".
Μια συμφωνία υπεγράφη από τον Σίσι,τον Desalegn, και τον Πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ Μάρτη του 2015 με στόχο τη δημιουργία αρχών ώστε να εξασφαλίσουν ότι η κατασκευή του φράγματος δεν θα βλάψει τις άλλες δύο χώρες και ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν σε περίπτωση οποιασδήποτε βλάβης.
Πολλοί Αιγύπτιοι - και Σουδανέζοι - ανησυχούν επίσης ότι οι πόλεις και τα χωριά τους θα εξαφανιστούν αν το φράγμα καταρρεύσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου