Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Η καθημερινότητα σε ένα τσίρκο

Η ζωή στο τσίρκο: Οι περίεργες οικογένειες, τα ατελείωτα τα ταξίδια και η καθημερινότητα [εικόνες]
Για τους θεατές, είναι μία ευκαιρία για διασκέδαση. Για τους πρωταγωνιστές όμως, το τσίρκο είναι ένας τρόπος ζωής και η δική τους οικογένεια.
Ταξιδεύουν ασταμάτητα, μεγαλώνουν και κάνουν οικογένειες ανάμεσα στη σκηνή που δίνουν τις παραστάσεις και τα τροχόσπιτα στα οποία ζουν. Η ζωή στο τσίρκο δεν είναι εύκολη. Οσοι όμως μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, δεν μπορούν να φανταστούν πώς θα ήταν μία διαφορετική καθημερινότητα.
Το Business Insider βρέθηκε στο Big Apple Circus, ένα από τα πιο επιτυχημένα στον κόσμο, και κατέγραψε αυτό το διαφορετικό κόσμο.

Ταξιδεύουν για 10-11 μήνες κάθε χρόνο. Η ζωή στο δρόμο μπορεί να είναι μοναχική αλλά και ασταθής όπως γίνεται εύκολα κατανοητό. Ετσι, τα μέλη του θιάσου σταδιακά αρχίζουν να αισθάνονται τους άλλους σαν μέλη της οικογένειάς τους.
Ζουν όλοι μαζί, σε τροχόσπιτα που είναι παρκαρισμένα δίπλα στη σκηνή του τσίρκου. Συχνά, ο ένας επισκέπτεται τον άλλο.
Μαζί τους ζουν βέβαια και αρκετά ζώα, όπως καμήλες, άλογα, λάμα, πόνι, κατσίκες και σκυλιά, που εμφανίζονται στο σόου.
Ο Αλεξέι Μαξίμοφ, η Ελενα Ουτκινα και ο γιος τους δεν ζουν όπως οι «κανονικές» οικογένειες. Για τον τετράχρονο, τα παρασκήνια είναι χώρος παιχνιδιού.
Ο πατέρας του, Αλεξέι Μαξίμοφ, έμαθε την τέχνη σε μία σχολή για τσίρκο στη Μόσχα, στα 18 του. Εχει γυρίσει όλο τον κόσμο και έχει γεμίσει πέντε διαβατήρια, με επισκέψεις από την Κίνα ως το Βέλγιο και από την Τουρκία ως τη Γερμανία, κάνοντας παντού φίλους.
Ο ίδιος λέει ότι το καλύτερο μέρος της δουλειάς του είναι η αντίδραση του κόσμου, όταν κάνει το σόου του.
Ο Μαξίμοφ είναι υπεύθυνος και για το τελευταίο «κόλπο» της παράστασης, όταν κάνει μία βουτιά που κόβει την ανάσα. Λέει πως ελπίζει να δουλεύει στο τσίρκο για αρκετό καιρό ακόμη. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς το τσίρκο», δηλώνει.
Οπως και ο γιος του Μαξίμοφ, πολλοί γεννήθηκαν σε αυτό τον τρόπο ζωής. Η Τατεβικ Σεϊρανιάν, ή «Τάτο», είναι η τρίτη γενιά καλλιτεχνών τσίρκου στην οικογένειά της. Ο παππούς της έδινε παραστάσεις μέχρι τα 76 του.
Η ίδια ξεκίνησε να κάνει εμφανίσεις από τα 3 της χρόνια. Στα της μπορούσε ήδη να ισορροπεί σε κυλίνδρους που κυλούσαν, ενώ την ίδια στιγμή έκανε ζογκλερικά κόλπα. Ολη της τη ζωή ταξιδεύει με ένα τσίρκο και παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να κρατήσεις επαφές με φίλους. Καθημερινά προπονείται. Το πόσες ώρες εξαρτάται από το πόσα λάθη θα κάνει, λέει.
Δεν έχουν όλοι όμως οικογενειακή ιστορία στο τσίρκο. Ο Τζον Κένεντι Κέιν για παράδειγμα, κατάγεται από μία οικογένεια πολιτικών και πωλητών αυτοκινήτων, όμως ο ίδιος είχε εμμονή με το τσίρκο από μικρός. Η οικογένειά του τον βοήθησε να ακολουθήσει αυτή την καριέρα μετά από το σχολείο, πιστεύοντας ότι περνούσε απλά μία φάση. Τριάντα χρόνια αργότερα, αυτός κάνει ακόμη την ίδια δουλειά.
Αρχικά δούλευε σαν ταχυδακτυλουργός. Εμαθε να τρώει φωτιές και έγινε ο «άνθρωπος ηφαίστειο». Ηταν κλόουν για 15 χρόνια και τελικά μπήκε στην ομάδα του Big Apple Circus όπου πλέον έχει το ρόλο του παρουσιαστή.
Η δυναστεία των Αναστασίνι μετρά εννιά γενιές στο τσίρκο και η οικογένεια έχει κερδίσει παγκόσμια φήμη για την αρτιότητα των παραστάσεών της. Η μητέρα, ο πατέρας και οι δύο γιοι αυτή την εποχή παρουσιάζουν ένα κοινό νούμερο.
Ο 25χρονος Τζιουλιάνο Αναστασίνι μεγάλωσε «φυσιολογικά», λέει, καθώς ζούσε με τους παππούδες του. Περίπου στα 15 του, αποφάσισε ότι θέλει να γίνει σαν τον πατέρα του. Με τον μικρότερο αδερφό του, Τζιοβάνι, κάνουν πρόβα κάθε ημέρα και ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για παραστάσεις. «Είναι σαν να είμαστε αθλητές. Κάποιες μέρες θα είσαι καλά και άλλες... διαλυμένος», λέει ο Τζουλιάνο. Αυτό έφερε τα δύο αδέρφια πιο κοντά. «Εκείνος πέφτει, αλλά εγώ φοβάμαι περισσότερο. Έχω την ευθύνη του», συμπληρώνει.
Κανείς εν ξέρει καλύτερα τις δυσκολίες αυτής της ζωής από την Τζένι Βίντμπελ. Είναι η επικεφαλής εκπαιδεύτρια ζώων του σόου και πρέπει συνεχώς να αλλάζει τα κόλπα τους, για να μην βαριούνται. Μεγάλωσε σε μία φάρμα στη Νέα Υόρκη, όπου πλέον εκπαιδεύει ελέφαντες, λεοπαρδάλεις και άλλα εξωτικά ζώα. «Ηταν οι συμμαθητές μου, οι μπέιμπι σίτερ μου», λέει μιλώντας για το πώς μεγάλωσε με ζώα.
Κάθε Ιούνιο, όταν ολοκληρώνονται οι παραστάσεις, η Βίντμπελ και τα ζώα της επιστρέφουν στη φάρμα. Οι υπόλοιποι τα μαζεύουν και φεύγουν για τις διακοπές που τόσο χρειάζονται, αλλά και για να αναζητήσουν ένα νέο νούμερο.

Πηγή: Η ζωή στο τσίρκο: Οι περίεργες οικογένειες, τα ατελείωτα τα ταξίδια και η καθημερινότητα [εικόνες] | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παγίδα

  Δεν είναι και λίγες οι φορές που όταν γράφουμε κάτι, δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς τις σκέψεις μας αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει να βρει θε...