Μία από τις πιο αγαπημένες μου εικόνες και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα είναι αυτή του Αγίου Χριστοφόρου ως Κυνοκέφαλου. Πρόκειται για μία ευφυέστατη απεικόνιση που περιλαμβάνει την φαντασία, την εξιστόρηση, την παράδοση και το παράδοξο.
Λοιπόν, ο Άγιος Χριστόφορος(το παρόν γράφτηκε στη γιορτή του Αγίου) καταγόταν από μία φυλή άγριων ασχημομούρηδων και κάπως γιγαντόσωμων τύπων η οποία ζούσε στη Β. Αφρική. Την ιστορία του τη ξέρετε, όσοι δε την ξέρετε να τη ψάξετε στα αγιολόγια, κάποια στιγμή σε ένα ποτάμι, κουβάλησε ένα παιδί από τη μία όχθη στην άλλη κι εκείνο το παιδί ήταν ο Χριστός που είχε πάρει τη μορφή πιτσιρίκου.
Κάποιος αγιογράφος λοιπόν, δεν ξέρουμε ποιος ήταν πρώτος που το έκανε, απεικόνισε τον Άγιο με κεφάλι σκύλου. Με αυτή την απλή αλλά ευφυή εικονογραφική κίνηση(η οποία κακώς αποδόθηκε αργότερα σε άγνοια ή αμορφωσιά για να βρεθεί πάτημα και να "αποθαρρυνθεί" μια τέτοια απεικόνιση) μας είπε όλη την ιστορία του Αγίου. Οι Μαρμαρίτες, η φυλή στην οποία ανήκε, ήταν μια ημιάγρια φυλή πιθανότατα ανθρωποφάγων. Ήταν πολύ άσχημοι, όπως ανέφερα, και γι' αυτό ονομάζονταν Κυνοκέφαλοι. Ο αγιογράφος, λοιπόν, κάπου στον 17ο με 18ο αιώνα(τότε εμφανίστηκαν αυτές οι εικόνες), δηλαδή στο σκοτάδι της Τουρκοκρατίας, εξιστόρησε τον βίο του Αγίου με αυτό το κόλπο. Φαίνεται η καταγωγή του, φαίνεται η γεωγραφική θέση της φυλής(Β. Αφρική, σύνδεση με τον θεό Άνουβι), η αγριότητα, όλα.
Και με τον Χριστό ως παιδί στον ώμο του, φαίνεται η μετάνοια, η μεταστροφή, η νέα πορεία του πρώην αγρίου και νυν αγίου(το πιάσατε έτσι;) αλλά και η ανοικτή αγκαλιά του Χριστού και της Εκκλησίας προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πρότερου βίου.
Η εικόνα αυτή, γέννημα της πίστης και της φαντασίας μαζί, επηρεασμένη σαφώς και από τη λαογραφία, είναι ένα εκπληκτικό δείγμα τέχνης, θεολογίας και εξιστόρησης μέσω των εικόνων. Είναι ακόμα μια υπενθύμιση πως για όλα "τα τέρατα, τα φρικιά, τους εξοβελισμένους και περιθωριακούς" υπάρχει ένα λιμάνι, η Εκκλησία, που τους περιμένει. Και αν τα μέλη της, κληρικοί και λαϊκοί δεν είμαστε πολλές φορές αντάξιοι αυτής της αποστολής και όσο φιλόξενοι θα έπρεπε, ο Χριστός θα έρθει να καλύψει αυτή μας την αδυναμία. Είναι, λοιπόν, κρίμα που τέτοιες απεικονίσεις παραγνωρίζονται ή εξορίζονται ως δήθεν σύμβολα άγνοιας και σύγχυσης.