Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Μια κάπως αιρετική(;) άποψη



Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ πως στο όνομα μιας ειρήνης ή ηρεμίας πρέπει κάποιος όταν έχει να κάνει με ... ηλίθιους (οι οποίοι είναι η πλειοψηφία έτσι κι αλλιώς) να τους συναναστρέφεται κιόλας.

Ούτε βλέπω νόημα στο να παραβλέπεις χονδροειδή πράγματα για να κάνεις συνεργασίες με ηλίθιους . Δεν μπορεί να βγει κάτι καλό από αυτό άλλωστε.

Άλλωστε αυτά τα "η καλημέρα του Θεού είναι" ή "να τα έχουμε καλά με τον συγχωριανό ή τον γείτονα" είναι απλά η θεωρητική έκφραση της υποκρισίας που είναι καλά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία σχεδόν για αιώνες. 

Και στο κάτω κάτω αν η καλημέρα είναι του Θεού γιατί να την πεις σε κάποιον που δεν έχει το θεό του;

Και ναι, μπορώ να κρίνω ποιος είναι ηλίθιος και ποιος όχι αλλιώς είμαι άξιος της μοίρας μου.

Γιατί οι ηλίθιοι είναι και κακοί και άξεστοι και καταπιεστές και καταστροφικοί. Με αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρήνη.


Ενδιαφέρον άρθρο κάπως σχετικό εδώ : http://e-theologia.blogspot.com/2015/01/blog-post_19.html

14 σχόλια:

  1. η ηλιθιοτητα γενναει τη κακια η μηπως το αναποδο? Εαν ο Ορθολογισμος της εποχης μας δημιουργει ενα σωρο κακα και ο Ορθολογιστης θεωρειται ας το πουμε εξυπνος επομενως μηπως η εξθπναδα και η ηλιθιοτητα συνυπαρχουν ακομη και μεσα στον ιδιο ανθρωπο? Γιατι αραγε λεει ο λαος το ρητο "το εξυπνο πουλι απο τη μυτη πιανεται"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, η εξυπνάδα και η ηλιθιότητα δεν συνυπάρχουν αλλά ο ηλίθιος θεωρεί και προβάλλει τον εαυτό του ως έξυπνο.

      Διαγραφή
  2. Θυμαμαι που πριν απο πολλα χρονια ειχα πιασει να διαβασω λιγο απο το εργο του Κωστα Βαρναλη και επιασα και διαβασα απο το κομματι της συλλογης του που λεγοταν "το φως που καιει". Το εισαγωγικο κομματι της συλλογης ηταν ενα πεζογραφημα που εφερε το τιτλο "ο μονολογος του Μωμου" και περιεγραφε μια φανταστικη συζητηση μεταξυ τριων προσωπων! Μεταξυ του Χριστου ενω ηταν εσταυρωμενος, του Προμηθεα που ηταν αλυσοδεμενος στο Καυκασο και μεταξυ του Μωμου καποιας μυθολογικης υποχθονιας "θεοτητας" εαν το λεω σωστα! ο Προμηθεας ελεγε σε μια φαση οτι οταν δημιουργησε τον ανθρωπο-επειδη ετσι πιστευοταν στην Ελληνικη μυθολογια-του χαρισε το λογικο του νου του! Και ο ανθρωπος με το λογικο του δημιουργησε τη ΜΠΑΜΠΕΣΙΑ! Με αυτη τη φραση βεβαια που ηταν ουσιαστικα αντιληψη του Βαρναλη και οχι ουσιαστικα του ιδιου του Προμηθεα βλεπουμε οτι καποιοι ανθρωποι εκτος και των συγχρονων Αγιων ειχαν αντιληφθει εν μερει τα προβληματα που εχει δημιουργησει ο "ορθολογισμος" στον ανθρωπο απο τα αρχαιοτερα χρονια εως σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ορθολογισμός ,αντίθετα από ότι λένε οι εκκλησιαστικοί κυρίως, μπορεί να έφερε ένα σωρό κακά αλλά έφερε και πάρα πολλά καλά. Ίσως περισσότερα από τα άσχημα που έφερε. Γενικά διαφωνώ πλήρως με την εν Ελλάδι κριτική του ορθολογισμού καθώς στην Ελλάδα ουσιαστικά δεν ήρθε ποτέ.

      Διαγραφή
    2. Δεν ξερω να το πω αυτο με βεβαιοτητα! Το μονο που μπορω να πω σιγουρα κυριως απο τις εμπειριες μου και στο χωρο της εργασιας μου ειναι οτι υπαρχουν πολλες συγκρουσεις λογω της μεγαλης πληθωρας γνωσεων και ο ενας θεωρει τον εαυτο του πιο "εξυπνο" απο τους αλλους απλα και μονο επειδη εχει περισσοτερες γνωσεις! Μετα ειναι και το προβλημα της αποποιησης των ευθυνων γενικοτερα στο δημοσιο φορεα καθε φορα που γινονται λαθη-και πιστεψε με γινονται αρκετα-οποτε ο ενας πεταει το μπαλακι στον αλλον και για να δικαιολογησουν το φοβο τους απεναντι στο ποινικο κωδικα αλλα και την ανευθυνοτητα τους παριστανουν τους ηλιθιους και στο τελος κανουν και κακο στον αλλον σαν αντιποινα επειδη οι διαλογοι ειναι παντοτε τεταμενοι! Προσωπικα στη ζωη μου δε γνωρισα πολλους ανθρωπους που ηταν ας το πουμε εκ φυσεως ηλιθιοι αλλα ανθρωπους που το παιζαν ηλιθιοι απλα για να τη βγαλουν λαδι! Το ρητο που ελεγε ο λαος οτι "το εξυπνο πουλι απο τη μυτη πιανεται" τελικως ισχυει γιατι οταν ο ανθρωπος αποκταει πολλες γνωσεις φανταζεται οτι αθξανεται και το νοητικο του επιπεδο και ετσι κυριευεται απο αλλαζονεια στο τελος! Για αυτο λεει ο Αποστολος Παυλος οτι "η γνωση φυσιει"!

      Διαγραφή
    3. "Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημιές σε ένα άλλο άτομο ή σε μία ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμα και ζημίες." Κάρλο Τσίπολα

      Ο ηλίθιος είναι ηλίθιος ανεξάρτητα από τις γνώσεις ή την μόρφωση που έχει. Ακόμα και ανάμεσα στους νομπελίστες υπάρχουν ηλίθιοι. Το ίδιο ποσοστό ηλιθίων που υπάρχει ανάμεσα στους ανειδίκευτους εργάτες υπάρχει κα ανάμεσα στους καθηγητές πανεπιστημίου.
      Δεν μιλάμε για αργόστροφους

      Διαγραφή
    4. ο ορισμος αυτος που δινει ο Τσιπολα προσδιοριζει σαφεστατα τα αποτελεσματα της πραξεως ενος ηλιθιου ατομου αλλα δε προσδιοριζει τα ακριβη αιτια της ηλιθιοτητας η το τροπο της νοητικης λειτουργιας ενος ηλιθιου ατομου σε μια εποχη οπου δεν γνωριζουμε ακριβως τη πληρη λειτουργια του ανθρωπινου μυαλου! Δεν λεει δηλαδη ακριως ΠΩΣ σκεφτεται ενας ανοητος οταν δεν μπορουμε να κατανοησουμε πληρως πως σκεφτεται ο καθε ανθρωπος ξεχωριστα! Αυτος ο ιδιος ο ορθολογισμος αλλα κυριοτερα η ιδια η αναγκη για επιβιωση κανουν τον ανθρωπο να λειτουργει στη πλειοψηφια των πραξεων του ωστε να αποκομισει καποιο κερδος τουλαχιστον για να εξασφαλισει τα προς το ζην! Φθορες και ζημιες προκαλουνε αρκετες φορες πολλοι ανθρωποι λογω του φθονου, της απληστιας τους, της εκδικητικοτητας τους αλλα και απο την αναγκη τους για κοινωνικη προβολη! Σωστο ειναι αυτο που λες οτι και ενας μορφωμενος μπορει πολλες φορες να ανοητευει ομως εαν στερειται πληρως σε νοητικες λειτουργιες τοτε δεν γινεται σε καμοια περιπτωση να αποκτησει γνωσεις και μορφωση επομενως στη συγκεκριμενη περιπτωση δε μπορουμε να δωσουμε εναν σαφη ορισμο της ευφυιας ως ξεχωριστης νοητικης λειτουργιας αφου ο ανθρωπινος νους εχει πολλες λειτουργιες και οχι μια μονο! Και μη ξεχναμε οτι το λογιστικο του ανθρωπου επηρεαζεται και απο το θυμικο και το επιθυμιτικο του που ειναι και τα υπολοιπα κομματια της ψυχης του! Απο την αλλη ο αργοστροφος δεν ειναι απαραιτητως βλακας ενω μπορει να ειναι και εξυπνος ουσιαστικα αλλα το προβλημα ειναι οτι στη σημερινη εποχη που ζουμε που η κοινωνια ζει με ταχυτατους ρυθμους δεν εχει δυστυχως ο ανθρωπος τη πολυτελεια να ειναι αργοστροφος αλλα του επιβαλλεται να σκεφτεται γρηγορα για να λαμβανει γρηγορες αποφασεις!

      Διαγραφή
    5. Και πάλι μπερδεύεις αυτόν που στερείται νοητικών λειτουργιών με τον ηλίθιο. Δεν είναι το ίδιο πράγμα.Ο ηλίθιος είναι κατ' εξοχήν ανορθολογιστής καθώς οι πράξεις του είναι απρόβλεπτες, προκαλούν ζημιά και στον ίδιο(δεν αποκομίζει όφελος), είναι απρόβλεπτος επίμονος και γι'άυτό ανίκητος. Δεν τον παρακινεί ούτε η κακία ούτε ο φθόνος ούτε η επιβίωση. Γι' αυτό και είναι ηλίθιος.

      Ξαναματαγράφω, καμία σχέση με τους έχοντες νοητικά προβλήματα δεν έχει.

      Διαγραφή
    6. Καταλαβαινω τι θες να πεις αλλα ο ορισμος αυτος δειχνει τις πραξεις του ανοητου και τις συνεπειες των πραξεων του αλλα οχι τον ακριβη ΤΡΟΠΟ σκεψης του! Η λεξη Α-ΝΟΗΤΟς παραπεμπει ξεκαθαρα σε νοητικη λειτουργια! Ο ορισμος που αποδιδει ο συγκεκριμενος ανθρωπος πειγραφει την ευρυτερη ψυχοσυνθεση ενος ατομου! Επομενως χρησιμοποειει καταχρηστικως η και εσφαλμενα μια λεξη που αποδιδεται σε λειτουγια του νου για να περιγραψει μια συμπεριφορα που εχει βαθυτερα ψυχολογικα κινητρα!

      Διαγραφή
    7. Μπλέκεσαι σε λεπτομέρειες και χάνεις το νόημα.

      Διαγραφή
    8. οι λεπτομερειες κανουν τη ΔΙΑΦΟΡΑ! Οταν καναμε εκθεση ιδεων στο σχολειο αναφεραμε παντα τα αιτια και τα κινητρα ενος φαινομενου για να περιγραψουμε ενα φαινομενο! Η καθε λεξη που χρησιμοποιουμε εχει και μια συγκεκριμενη ερμηνεια! Οποτε πρεπει να χρησιμοποιουμε τις σωστες λεξεις για να περιγραψουμε μια κατασταση!

      Διαγραφή
    9. Τον ηλίθιο δεν τον αναλύεις. Κοιτάς να τον αποφύγεις και να ελαττώσεις τη ζημιά που θα σου επιφέρει.

      Διαγραφή
    10. Δεν λεω να αναλυσουμε συγκεκριμενα εναν ηλιθιο ανθρωπο! Αναφερομαι στην εξηγηση των αιτιων της ηλιθιοτητας εφωσον θελουμε να αποδωσουμε εναν ακριβη και οχι εναν αοριστο ορισμο! Επειδη με εβαλες σε σκεψεις κοιταξα σε ιστοσελιδα που εχει αναρτημενες ετυμολογιες της λεξης "ηλιθιος" απο παλια λεξικα! Καποιες ετυμολογιες ταυτιζουν τον ηλιθιο με τον ματαιο και ασκοπο ανθρωπο! Η ματαιοτητα που εχει ενας ανθρωπος λογικα πρεπει να ειναι συμπτωμα της ματαιοδοξιας του! Παπα-Κωστα δεν προσπαθω στη ζωη μου να αναλυσω το τροπο σκεψης των αλλων ανθρωπων! Προσπαθω οσο μπορω να κατανοησω το δικο μου τροπο σκεψης! Εαν εχεις το γνωθι σε αυτον τοτε αρχιζουμε και καταλαβαινουμε και τους αλλους! Το εχουμε ομως? Και ξερουν ολοι οι ανθρωποι ΠΟΙΟΣ το δινει το γνωθι σε αυτον?

      Διαγραφή
    11. Βρηκα ενα καπως ενδιαφερον κειμενο πανω σε ολα αυτα που λεγαμε! Μπες στην ιστοσελιδα Lectures Bureau και διαβασε το αρθρο "Η ΕΥΦΥΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ"

      Διαγραφή

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...