Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Η επικινδυνότητα των ηλιθίων και δύο Βασικοί Νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας



 Στην ουσία, οι ηλίθιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και επιβλαβείς επειδή οι λογικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συλλάβουν και να κατανοήσουν την παράλογη συμπεριφορά, Ένα ευφυές άτομο πιθανά να κατανοήσει τη λογική ενός κακοποιού. Οι πράξεις των κακοποιών ακολουθούν ένα σχέδιο με κάποια συλλογιστική - επίβουλη συλλογιστική μεν, αλλά παρ' όλα αυτά συλλογιστική΄Ο κακοποιός επιθυμεί ενεργητικό στο λογαριασμό του. Εφόσον δεν είναι αρκετά έξυπνος ώστε να σχεδιάσει πρακτικές που θα του αποφέρουν όφελος και παράλληλα θα ωφελήσουν κι εσάς, θα παράγει το ενεργητικό του προκαλώντας παθητικό στο δικό σας λογαριασμό. Η συμπεριφορά του είναι κατακριτέα, αλλά διέπεται από μια λογική, και ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να την προβλέψει. Μπορείς να μαντέψεις πώς θα ενεργήσει ένας κακοποιός, τους κακόβουλους χειρισμούς του και τις υστερόβουλες φιλοδοξίες του και συχνά είναι εφικτό να θωρακίσεις τις άμυνές σου.

Με ένα ηλίθιο άτομο, αυτό είναι παντελώς αδύνατο, όπως εξηγείται από τον Τρίτο Βασικό Νόμο. Ένα ηλίθιο πλάσμα σε κατατρέχει χωρίς λόγο, χωρίς να προσβλέπει σε κάποιο πλεονέκτημα, χωρίς σχέδιο ή μεθόδευση και στις πλέον ακατάλληλες στιγμές και μέρη. Όταν αντιμετωπίζεις ένα ηλίθιο άτομο, βρίσκεσαι ολοκληρωτικά στο έλεός του.


Τρίτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας : " Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο  ή σε μία ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημίες".


Ορισμένοι άνθρωποι είναι ηλίθιοι και άλλοι όχι, και η διαφορά καθορίζεται από τη φύση και όχι από άλλους πολιτισμικούς συσχετισμούς ή παράγοντες. Ένας άνθρωπος ανήκει  στο σύνολο των ηλιθίων, όπως ο καθένας ανήκει σε μία ομάδα αίματος. Ο ηλίθιος γεννιέται ηλίθιος λόγω Θείας Πρόνοιας.

"Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό  αυτού του ατόμου"(Δεύτερος Βασικός Νόμος).


Carlo M. Cipolla, Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηιλιθιότητας,εκδ Κέδρος

Μτφ. Γιάννος Πολυκανδριώτης

4 σχόλια:

  1. Ακριβής ο Κάρλο. Εμείς λέμε το όταν ανακατέυεσαι (συναναστρέφεσαι) με τα πίτουρα σε τρώνε οι κότες. Μη μου πεις ότι δεν φαίνεται το πίτουρο ότι είναι πίτουρο, όσο και καμουφλαζ να του βάλεις κάνει μπαμ. Οπότε τελικά ποιος φταίει, ο θύτης ή το θύμα που πήγε γυρεύοντας.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας είναι καλά η Σαλογραία που είχε προτείνει το βιβλιαράκι από το blog της.
      Ο ηλίθιος δεν ξεχωρίζει αμέσως. Οπότε είναι πολύ πιθανό να την πατήσεις τη πρώτη φορά.

      Διαγραφή
    2. Αμέσως πιθανόν όχι αλλά δεν θα αργήσει να φανεί, η ηλιθιότητα άλλωστε δεν κρύβεται έυκολα, σαν τον βήχα και τον έρωτα κάτι. Την πατάμε διότι πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε τον έλεγχο, μέγα λάθος. Αλλά έστω μια φορά είναι αποδεκτή κι ανθρώπινα τα λάθη, οι επόμενες δεν έχουν δικαιολογία.
      Η Σαλογραία ναι, να είναι καλά έχει προτείνει πολλά ωραία.
      Π

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει μια παγίδα εδώ. Την πατάς την πρώτη φορά και μετά ο ηλίθιος σε βάζει στο μάτι. Για ανεξήγητους λόγους. Οπότε εγκλωβίζεσαι...

      Διαγραφή

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά - Μνήμη Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου

Κάποτε, έφεραν ως δώρο στον αββά Μακάριο, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, στην έρημο που ασκήτευε, λίγα σταφύλια. Αββάς ήταν η προσφώνησ...