“Ψεύδονται ἐν γνώσει ή αγνοία όσοι ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να μολυνθεί κανείς σε Ναούς και Μονές. Είναι ασεβείς, διότι το ψεύδος είναι ασέβεια. Αρκεί να επαναφέρουμε στη μνήμη μας, την ιστορία της περιοχής του Πσκοφ με επανειλημμένες στο διάβα των αιώνων επιδημίες της πανώλης (το 1352 και το 1420). Το 1654 η πανώλη μαινόταν στη Μόσχα με θύματα πάρα πολλούς ανθρώπους. Τότε άδειασαν ολόκληρες οι Μοσχοβίτικες Μονές…”
“Η αρρώστια δεν λυπάται κανένα. Είναι μία κοινή δοκιμασία. Δεν είναι θέμα συζητήσεως να τηρούμε ή να μην τηρούμε υποχρεωτικά τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν ακριβώς οι υποχρεώσεις του καθένα, ενώ μερικοί λένε ότι ο Θεός θα τα οικονομήσει. Αυτή η νόσος έγινε κατά παραχώρηση του Θεού…Ο καθένας, παρόλο που αισθάνεται υγιής, μπορεί να είναι φορέας της νόσου αυτής. Συμπεριφερόμενοι κατά τρόπον απερίσκεπτο και επιπόλαιο μπορούμε να γίνουμε ακούσιοι φονείς”
Τύχων,Μητροπολίτης Πσκοφ(https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/36200-pskof-tuxon-pseutes-kai-asebeis-osoi-lene-den-tha-moluntho-stin-ekklisia)
Πόσο καλύτερος ήταν όμως όταν έγραφε εκείνο το "σχεδόν Άγιοι" !
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τον είχα συνδυάσει με το βιβλίο αυτό!Λίγο το έχω διαβάσει,το είχε ο Κυθήρων,αυτό και το "με λεπτότητα και αγάπη".Η διάκριση,να καταλαβαίνεις τι πρέπει να πεις και να κάνεις αναλόγως των καταστάσεων είναι πολύ σημαντική αρετή.
Διαγραφή