Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Η μάσκα είχε τη δική της ιστορία

Το Χάκνεϊ στην Αγγλία δεν ρίσκαρε εν μέσω πολέμου να πληγεί από τις αεροπορικές επιδρομές. Ο μπόμπιρας κοιτάει μέσα από τη μάσκα της φίλης του για να βεβαιωθεί πως είναι αυτή. Λονδίνο,26 Ιουνίου 1938.

https://sputniknews.gr/fotografies/202003286828696-Istoria-maskas-koronoios/

Η μάσκα έχει γίνει το «πρόσωπο» της χρονιάς καθώς το 2020 βρήκε την παγκόσμια κοινότητα να μάχεται την πανδημία του κορονοϊού.

Ελλείψεις σε μάσκες αντιμετωπίζουν πολλές χώρες εν μέσω της πανδημία του COVID-19 που ξέσπασε στις αρχές του χρόνου.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η μάσκα γίνεται το πλέον περιζήτητο αντικείμενο σε εποχές κρίσεων.

Σήμερα η ζήτησή τους είναι μεγάλη λόγω του κορονοϊού.

Στο παρελθόν - και συγκεκριμένα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - η αντιασφυξιογόνα μάσκα ήταν απαραίτητη από τους κατοίκους των ευρωπαϊκών μητροπόλεων όπως το Λονδίνο.


Εξάλλου, η ιστορία της μάσκας στη βρετανική πρωτεύουσα δεν σταμάτησε εκεί, αφού το Λονδίνο βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπο με σοβαρή αιθαλομίχλη.


Η μάσκα συνιστάται από μια ομοσπονδιακή ομάδα μελέτης πολιτικής άμυνας της Δυτικής Γερμανίας ως προστασία απέναντι στη ραδιενέργεια. Το σκοτεινό γυαλί στα δεξιά προστατεύει το μάτι από το έντονο φως ενώ ο καθρέφτης αριστερά δίνει τη δυνατότητα σε όποιον τη φοράει να διαβάζει όργανα που δείχνουν την ένταση της ραδιενέργειας. Αμβούργο, 24 Απριλίου 1957.

Ακόμα και τα άλογα εξοπλίζονταν με αντιασφυξιογόνες μάσκες, που έφτιαχνε η Our Dumb Friends League. Λονδίνο, 27 Μαρτίου 1940.

Νοέμβριος 1954. Παιδιά στο Πεκίνο περπατούν σε δρόμο της πόλης.

Η νέα μάσκα αερίων της βρετανικής κυβέρνησης για βρέφη κάτω των δύο ετών, γνωστή ως «κράνος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 13 Μαρτίου 1939 στο Λονδίνο. Οι μητέρες λάμβαναν ειδικές οδηγίες για την τοποθέτηση και τη χρήση τους.

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Ντιτρόιτ δοκιμάζουν μάσκες κατά τη διάρκεια άσκησης στην πανεπιστημιούπολη στις 23 Ιουνίου 1942.

Γυναίκες με μάσκες αερίων στη Μανίλα. Οι περισσότερες μάσκες εισάγονταν από τις ΗΠΑ και ορισμένες από αυτές τοπικά. Φιλιππίνες, 5 Αυγούστου 1941.

Ένας Βρετανός αστυνομικός, καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με μάσκα για να προστατευθεί από το νέφος στην Αγγλία στις 5 Δεκεμβρίου 1962.

«Σπιτική μάσκα», με τενεκεδάκι,μανταλάκι και ένα χημικώς επεξεργασμένο απορροφητικό υλικό που έφτιαξε ένας χημικός στη Βαλτιμόρη, 4 Ιουνίου 1942. Η κατασκευή της κόστιζε 10 σεντς.

Φωτογραφία του 1948 δείχνει παιδιά με μάσκες για να προστατευθούν από την ακτινοβολία στην κατεστραμμένη πόλη της Χιροσίμα μετά τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην πόλη στις 6 Αυγούστου 1945 κατά τη διάρκεια του Β ' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι Beatles με μάσκες λόγω της αιθαλομίχλης σε συναυλία στο Μάντσεστερ, στις 7 Δεκεμβρίου 1965.

Ο Ερικ Γουόλτχαμ φοράει μάσκα ενώ προσπαθεί να βρει τον δρόμο για να φύγει από την πόλη Μισισάουγκα στο Οντάριο του Καναδά στις 12 Νοεμβρίου 1979. Ένας εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με χημικά προκάλεσε την εκκένωση της πόλης.

Εργαζόμενη με μάσκα κατά της γρίπης, γράφει στη γραφομηχανή της στο Λονδίνο, την 1η Ιανουαρίου 1970. Μια επιδημία γρίπης είχε εξαπλωθεί σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία και τα νοσοκομεία βρίσκονταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Νοσηλευτές με αποστειρωμένες μάσκες επιμελούνται φιάλες αίματος σε αποθήκη αίματος του στρατού, κάπου στην Αγγλία, γύρω στο 1943.

Φιλιά με μάσκες στις 16 Μαΐου του 1980. Οι κάτοικοι του Σπόκεϊν έπρεπε να φορούν μάσκες για εννέα μέρες λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης.

Ένας φοιτητής του Pace College με μάσκα μυρίζει μανόλιες σε πάρκο για την Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου 1970, στη Νέα Υόρκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...