Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Η επικριτική επιστολή του Γκάντι στον Χίτλερ

A view of a sculpture of Mahatma Gandhi placed inside Agakhan Palace on the eve of the 150th birth anniversary of Gandhi, in Pune, Tuesday, October 1, 2019. (Photo: PTI)
https://www.indiatoday.in/news-analysis/story/when-mahatma-gandhi-chided-hitler-and-called-his-actions-monstrous-1605346-2019-10-02

Ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν δύο από τις πιο κυρίαρχες προσωπικότητες του 20ου αιώνα - εντελώς αντίθετοι στη φιλοσοφία και τη δράση τους, αλλά τελικά άλλαξαν την πορεία της ιστορίας. Ποτέ δεν συναντήθηκαν. Αλλά ο Μαχάτμα Γκάντι έγραψε δύο επιστολές στον Αδόλφο Χίτλερ και του απευθύνθηκε ως «φίλο». Εξήγησε γιατί τον αποκάλεσε φίλο.

"Αγαπητέ φίλε, ότι σας απευθύνομαι ως φίλο δεν είναι διατύπωση, δεν έχω κανέναν εχθρό", έγραφε η αρχική πρόταση της δεύτερης επιστολής του Μαχάτμα Γκάντι προς τον Αδόλφο Χίτλερ. Γράφτηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1940. Η πρώτη του επιστολή είχε ημερομηνία 23 Ιουλίου 1939.

Και στις δύο επιστολές, ο Μαχάτμα Γκάντι έκανε έκκληση στον Χίτλερ, ζητώντας του να τερματίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρώτη γράφτηκε μετά από αίτημα φίλων, ενώ η δεύτερη επιστολή του Μαχάτμα Γκάντι προκλήθηκε από την απογοήτευση για την επεκτατική συμπεριφορά του Χίτλερ.


Στην πρώτη επιστολή, ο Μαχάτμα Γκάντι έγραψε: «Οι φίλοι με προέτρεπαν να σας γράψω για χάρη της ανθρωπότητας, αλλά αντιστεκόμουν στο αίτημά τους, διότι έχω την αίσθηση ότι κάθε επιστολή από εμένα θα αποτελούσε θράσος».

Ωστόσο, προσέθεσε: "Είναι απολύτως σαφές ότι είστε σήμερα το μόνο πρόσωπο στον κόσμο που μπορεί να αποτρέψει έναν πόλεμο που μπορεί να ρίξει την ανθρωπότητα σε κατάσταση αγριότητας".

Ο Χίτλερ δεν έδωσε προσοχή στη συμβουλή του Μαχάτμα Γκάντι. Μόλις ένα μήνα αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ο στρατός του Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία σηματοδοτώντας την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη δεύτερη επιστολή του προς τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Μαχάτμα Γκάντι τον κατηγόρησε αυστηρά για τον παγκόσμιο πόλεμο αν και ξεκίνησε με κάποιο μασάζ στο εγώ. "Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη γενναιότητά σας ή την αφοσίωση στην πατρίδα σας, ούτε πιστεύουμε ότι είστε το τέρας που περιγράφουν οι αντίπαλοί σας", είπε στον Χίτλερ ο Μαχάτμα Γκάντι.


Έπειτα προχώρησε στην επίπληξη του Χίτλερ με τρόπο που μόνο ο Μαχάτμα Γκάντι μπορούσε να κάνει. Έγραψε: "Αλλά τα δικά σας γραπτά και οι δηλώσεις σας και αυτά των φίλων και των θαυμαστών σας δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ότι πολλές από τις πράξεις σας είναι τερατώδεις και στερούνται ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ειδικά στην οπτική ανθρώπων σαν κι εμένα που πιστεύουν στην οικουμενική φιλικότητα".

Μέχρι αυτή την περίοδο, ο Χίτλερ είχε επιτεθεί και καταστρέψει την Πολωνία, την Τσεχοσλοβακία και τη Δανία. Σημειώστε την επιλογή των λέξεων από τον Mahatma Gandhi στην περιγραφή των πολεμικών επιτυχιών του Χίτλερ.

"Τέτοιες είναι η ταπείνωση της Τσεχοσλοβακίας, ο βιασμός της Πολωνίας και η καταβρόχθιση της Δανίας, γνωρίζω ότι η άποψή σας για τη ζωή θεωρεί τέτοιες αμαρτίες ως ενάρετες πράξεις, αλλά μας έχουν διδάξει από την παιδική ηλικία να τις θεωρούμε ως πράξεις που υποβαθμίζουν την ανθρωπότητα" έγραψε ο Γκάντι, προσθέτοντας: "Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να ευχηθούμε επιτυχία στο στρατό  σας".

Ο Χίτλερ είχε χτίσει την πολιτική του καριέρα στην άστοχη αντίληψη περί φυλετικής υπεροχής των Αρίων, που θεωρούνται ως ο συνθέτες του Rig Ved και ένα ουσιαστικό μέρος του ινδικού έθνους. Ο Χίτλερ θα μπορούσε να αναμένει από τους Ινδούς ηγέτες να στηρίξουν τον πόλεμό του, ειδικά με το σκεπτικό ότι η Βρετανία ήταν ένας από τους εχθρούς της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ινδοί ηγέτες με επικεφαλής τον Μαχάτμα Γκάντι ενεπλάκησαν σε μαζική πάλη ενάντια στη Βρετανία, τον αποικιακό ηγεμόνα. Αλλά ο Μαχάτμα Γκάντι δεν άφησε κανένα περιθώριο τέτοιων σκέψεων στο μυαλό του Χίτλερ. Ο τρόπος με τον οποίο ο Μαχάτμα Γκάντι τόνισε τη σημασία των σωστών μέσων για την επίτευξη ενός πολιτικού στόχου τόσο σημαντικού όσο η ελευθερία.

Έγραψε: « Ψάχναμε τα σωστά μέσα για την καταπολέμηση της πιο οργανωμένης βίας στον κόσμο, την οποία αντιπροσωπεύει η βρετανική εξουσία. Την αμφισβητήσατε.Μένει να δούμε ποιοι είναι οι καλύτερα οργανωμένοι, οι Γερμανός ή οι Βρετανοί.Ξέρουμε τι σημαίνει η βρετανική μπότα για εμάς και για τους μη ευρωπαϊκούς λαούς του κόσμου. Αλλά ποτέ δεν θα θέλαμε να τερματίσουμε τη βρετανική κυριαρχία με γερμανική βοήθεια ».

Η κατάρρευση του Χίτλερ στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 1941 και μετά από μια σειρά ηττών στα χέρια των συμμαχικών δυνάμεων - υπό την ηγεσία της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βρετανικής Ινδίας και εν συνεχεία με την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ - διέπραξε αυτοκτονία στις 30 Απριλίου 1945. Η κληρονομιά του πολέμου αποκηρύχθηκε αργότερα από τη Γερμανία, τη χώρα που κυβέρνησε. Ο Μαχάτμα Γκάντι το είχε προβλέψει στην επιστολή του προς τον Χίτλερ.

"Αν όχι οι Βρετανοί, κάποια άλλη δύναμη σίγουρα θα βελτιώσει τη μέθοδο σας και θα σας χτυπήσει με το δικό σας όπλο. Δεν αφήνετε καμία κληρονομιά στον λαό σας, για την οποία θα αισθανόταν υπερήφανος", δήλωσε ο Μαχάτμα Γκάντι.

Στο 150ο έτος από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, το μήνυμά του για οικουμενική φιλία και ειρήνη παραμένει τόσο σημαντικό ενόψει των προκλήσεων που θέτει η τρομοκρατία, όπως ήταν εκείνη την εποχή που έγραψε την επικριτική επιστολή στον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος ήταν εξαίρετος στη δημιουργία και τη διάδοση της τρομοκρατίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...