Η κριτική προφητεία διακρίνεται διαμέσου των αιώνων από μια εξαιρετικά ευαίσθητη ηθική συνείδηση.Η κοινωνική κριτική είναι κατά κάποιον τρόπο μονίμως συμφυής με αυτή.Μόλις οι εξωτερικές συνθήκες αλλάζουν εις βάρος των κατώτερων στρωμάτων ξεσπούν οι διαμαρτυρίες,στην περίπτωση του Αμώς και του Μιχαία κατά την ασσυριακή,στην περίπτωση του Αββακούμ κατά τη βαβυλωνιακή,καθώς και στην περίπτωση του Τριτοησαΐα κατά την περσική εποχή.Όποτε διατυπώνεται κοινωνική κριτική,δεν είναι μακριά και η στιγμή που θα ασκηθεί κριτική στη λατρεία.Οι προφήτες αντιπαρατίθενται ωστόσο σε μια κοινωνία που θεωρεί το θεμέλιο της λατρείας ως εκ των ουκ άνευ για μια σωτηριώδη ζωή.Φαίνεται να υπάρχει μια αξερίζωτη ψευδαίσθηση στην ανθρώπινη ψυχή ότι μπορεί κανείς με την υποταγή και τις θυσίες να αποκτήσει μια θετική σχέση με τις φρικτές και ελκυστικές δυνάμεις χωρίς να πρέπει να εκδηλώνεται μια ανάλογη σχέση αγάπης και συμπαράστασης με τον συνάνθρωπο και μια στάση με την οποία να επιδιώκεται το γενικό καλό.
Οι προφήτες όμως εμμένουν ακριβώς στο απολύτως απαραίτητο μιας τέτοιας σύνδεσης.Από αυτή την άποψη,ο μονοθεϊσμός τους είναι ηθικού χαρακτήρα και αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με μια μονανθρωπολογία,η οποία υποτάσσει όλα τα ανθρώπινα όντα σε αυτόν τον Θεό.Μια απλή θρησκευτική ασκητικότητα,η παραίτηση από ωραία εδέσματα και άνετα ενδύματα για να προσπαθήσει κανείς να κάνει εντύπωση στον Θεό είναι μάταιη προσπάθεια να αποσπάσει την αγάπη του.Είναι σωστό να παραιτείται κανείς από τη δική του καλοπέραση-απολύτως σωστό!-,προς όφελος όμως του δεινοπαθούντος πλησίον του.
Klaus Koch,Οι προφήτες,εκδ.Άρτος Ζωής
Εκκλησια, Ανατολή , Οικολογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφυγε το Κύθηρα, η Ανατολή σταθερά στην δεύτερη θέση, και μπήκε η Οικολογία.
Άρα
1.αποδεσμευτήκαμε απο την κριτική των Κυθηρ(ί)ων. Καλό (σημ. λιγότερο πίεση και ζάχαρο) και κακό (θα νομίζουμε ότι όλα είναι μέλι ζάχαρη).
2. Η Άπω Ανατολή συνεχίζει να ασκεί μια μαγική επίδραση (σημ. εκεί κάτω σκάβουν χωρίς λόγο, δεν βλέπω την ανάγκη. Νομίζω ότι η κοντινή Ανατολή θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Προϋπόθεση η τούρκικη γλώσσα)
3.το οικολογία θα μπορούσε να είναι καλύτερα Ζωολογία. Μιας και τα σαυροειδή και πτηνά (βλ. γλάρος) έχουν την πρώτη θέση στις αναρτήσεις.
1.Αποδεσμευόμαστε από τα Κύθηρα γενικότερα.
Διαγραφή2.Η Μέση Ανατολή καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο ακόμη(κυρίως το Κουρδιστάν)στις αναρτήσεις.Στην Άπω Ανατολή επικεντρώνομαι στη Κορεατική χερσόνησο.Η Αφρική ανεβαίνει περισσότερο.
3.Γεγονός.Αλλά θα το επεκτείνω που θα πάει;