Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Τα πρώτα ίχνη δίποδου βαδίσματος στη Κρήτη(;)

Νέα επιστημονική ανακάλυψη: Στην Κρήτη τα παλαιότερα ίχνη βάδισης του ανθρώπου;


protothema

Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 πιστοποιήθηκε ότι ανήκουν σε κάποιο άγνωστο προγονικό είδος του ανθρώπου και άρα είναι τα παλαιότερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί

Στην Κρήτη τοποθετούν το αρχαιότερο γνωστό μέρος βάδισης του ανθρώπου τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 στο Καστέλι Χανίων. Πλέον πιστοποιήθηκε ότι ανήκουν σε κάποιο άγνωστο προγονικό είδος του ανθρώπου και άρα είναι τα παλαιότερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί, καθώς χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατ. χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή Καστελίου Χανίων τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, δημοσιεύθηκαν στις 31/8/2017 από περιοδικό του οίκου Elsevier.  


Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου.

Η πολυεθνική ερευνητική ομάδα που συστάθηκε στη συνέχεια από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας μελέτησε τα ίχνη και πιστοποίησε ότι πρόκειται για δίποδη βάδιση κάποιου άγνωστου προγονικού είδους του ανθρώπου που δημιουργήθηκε πριν από 5,7 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που τα κατατάσσει ως τα παλαιότερα που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Έτσι αμφισβητείται η θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια και πολύ αργότερα εξαπλώθηκε στις άλλες ηπείρους. 

Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατα τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων όπως πιστεύαμε παλιά.

Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα δύο επιστήμονες ο έφορος Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Αθανάσιος Αθανάσιου και ο υπεύθυνος Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χαράλαμπος Φασουλάς.

Πηγή: ekriti.gr

2 σχόλια:

  1. Γεια σου Παπα-Κωστα! ο Νικος ειμαι! Ηθελα να ηξερα ποια η σχεση ολων αυτων των απολιθοματων με το ανθρωπινο ειδος? η γενετικη η οποια εχει αρκετα εξελιχθει στις μερες μας μπορει η οχι να εντοπισει γενετικη συσχετιση μεταξυ αυτων των ειδων και του ανθρωπου. Οι Πατερες λενε οτι ο ανθρωπος δημιουργηθηκε το 6.000 π.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι και ειδικός αλλά η παλαιοντολογία είναι μια επιστήμη που ασχολείται με θέματα που χρονολογούνται εκατομμύρια χρόνια πριν.Και οι ίδιοι οι παλαιοντολόγοι λένε ότι οι θεωρίες τους μπορεί να αποκλίνουν κάποια εκατομμύρια χρόνια.Καταλαβαίνεις ότι πολλά από αυτά είναι κατά προσέγγιση.Περιμένουμε,αφήνουμε την επιστήμη να εξελίσσεται και θα δούμε τι θα βγει.
      Οι Πατέρες με τις γνώσεις τις εποχής έκαναν την καλύτερη δυνατή διαπίστωση.

      Διαγραφή

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά (Του Ζακχαίου)

  Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ και περνούσε μέσα από την πόλη. Εκεί υπήρχε κάποιος, που το όνομά του ήταν Ζακχαίος. Ήταν αρχ...