Στη σύλληψη τριών αλλοδαπών, οι οποίοι επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό και σημαίες σε μνημείο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.
Συγκεκριμένα, δύο γυναίκες και ένας άνδρας με κινεζικά ονόματα και αμερικανικά διαβατήρια πήγαν στον αρχαιολογικό χώρο, πλησίασαν το μνημείο του Αγρίππα και προσπάθησαν να αναρτήσουν πανό μεγάλων διαστάσεων και δύο σημαίες, που ανέγραφαν ιδεογράμματα και φράσεις στην αγγλική γλώσσα, μεταξύ άλλων, κατά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022» και υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ.
Οι αλλοδαποί έγιναν αντιληπτοί από φύλακα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος τους απέτρεψε, ενώ στη συνέχεια συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΡΑΣΗ».
Οι τρεις συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας, πρόκειται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.
«Έπαινος τους αξίζει αντί της σύλληψης και των χειροπέδων» τονίζει ο Αλέξης Αναγνωστάκης, εκ των συνηγόρων των ακτιβιστών φοιτητών από το Θιβέτ που διαμαρτυρήθηκαν κατά της Κίνας και των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στην Ακρόπολη.
Ειδικότερα, οι τρεις σπουδαστές συνελήφθησαν γιατί ανάρτησαν πανό κατά των επερχόμενων Αγώνων στο Πεκίνο και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα, ο οποίος όρισε δικάσιμο για την 26η Ιανουαρίου 2022.
Τους ακτιβιστές φοιτητές, που προκάλεσαν πονοκέφαλο στην κινεζική κυβέρνηση κατά τις ημέρες αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, εκπροσώπησαν ο ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης και η δικηγόρος Νέλη Συμεώνοβα. Σε βάρος τους εκκρεμούσαν σοβαρές κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί Αρχαιολογικών χώρων κ.ά.
«Πρόκειται για πράξη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τα εγκλήματα κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και αλλού. Οι φοιτητές επέλεξαν την Ακρόπολη ως σύμβολο της δημοκρατίας και λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Το μέρος από όπου ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος κατέβασε τη σημαία του ναζισμού στα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και έκτοτε έγινε εθνικό σύμβολο. Οι Θιβετιανοί φοιτητές υπερασπίζονταν με συμβολικό τρόπο τη δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων από την Ακρόπολη. Έπαινος τους αξίζει αντί της σύλληψης και των χειροπέδων» τονίζει σε δήλωσή του ο συνήγορος των φοιτητών, Αλέξης Αναγνωστάκης.
Στην Αρχαία Ολυμπία τέσσερις Θιβετιανοί βρέθηκαν στις πύλες έξω από την είσοδο του χώρου όπου έγινε η Τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και συνελήφθησαν.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στο με ανάρτηση στο διαδίκτυο, δεν επιχείρησαν να μπουν στον χώρο, ούτε διαμαρτυρήθηκαν ή διαδήλωσαν. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Θιβετιανοί σήκωσαν αυτονομιστικό πανό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου