Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

νέα δεδομένα για την αιγυπτιολογία

 


https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/mia-moymia-4-000-eton-tha-mporoyse-na-xanagrapsei-tin-istoria-tis-aigyptoy/

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποιούσαν εξελιγμένες μουμιοποιήσεις των νεκρών τους 1.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας.

Το διατηρημένο σώμα ενός υψηλόβαθμου ευγενή με το όνομα Khuwy, που ανακαλύφθηκε το 2019, αποδείχθηκε ότι είναι πολύ αρχαιότερο από ό,τι πίστευαν οι αρχαιολόγοι και πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες αιγυπτιακές μούμιες που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Χρονολογείται από το Αρχαίο Βασίλειο, αποδεικνύοντας ότι οι τεχνικές μουμιοποίησης πριν από περίπου 4.000 χρόνια ήταν εξαιρετικά προηγμένες.

Η καθηγήτρια Σαλίμα Ικράμ, επικεφαλής της Αιγυπτιολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και ειδική στην ιστορία της μουμιοποίησης, δήλωσε στον Observer: «Αν πράγματι πρόκειται για μούμια του Αρχαίου Βασιλείου, τότε όλα τα βιβλία για τη μουμιοποίηση και την ιστορία του βασιλείου αυτού, θα πρέπει να αναθεωρηθούν».

«Αυτό θα ανατρέψει εντελώς την αντίληψή μας για την εξέλιξη της μουμιοποίησης. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, η προέλευσή τους και οι εμπορικές διαδρομές που σχετίζονται με αυτά, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για την Αίγυπτο του Αρχαίου Βασιλείου», πρόσθεσε.

«Μέχρι τώρα, πιστεύαμε ότι η μουμιοποίηση της εποχής εκείνης ήταν σχετικά απλή, με βασική αφυδάτωση– όχι πάντα επιτυχημένη – χωρίς αφαίρεση του εγκεφάλου και μόνο περιστασιακή αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων. Πράγματι, έδιναν μεγαλύτερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση του νεκρού από ό,τι στην εσωτερική. Επίσης, η χρήση ρητίνης είναι πολύ πιο περιορισμένη στις μούμιες του Αρχαίου Βασιλείου που έχουν καταγραφεί έως τώρα. Αυτή η μούμια είναι γεμάτη με ρητίνη και υφάσματα και δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της μουμιοποίησης. Στην πραγματικότητα, μοιάζει περισσότερο με μούμιες που βρέθηκαν 1.000 χρόνια αργότερα».

(Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films)

Αυτή η ανακάλυψη και άλλες, θα παρουσιαστούν στη σειρά ντοκιμαντέρ του National Geographic, «Lost Treasures of Egypt», που ξεκινά στις 7 Νοεμβρίου. Παραγωγός είναι η Windfall Films και οι κάμερες ακολουθούν διεθνείς αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην Αίγυπτο. Η ανακάλυψη της μουμιοποίησης θα παρουσιαστεί στο τέταρτο επεισόδιο – με τίτλο «Rise of the Mummies» – στις 28 Νοεμβρίου.

«Ήξεραν ότι τα κεραμικά στον τάφο ήταν από την εποχή του Αρχαίου Βασιλείου, αλλά η Ίκραμ δεν πίστευε ότι η μούμια ήταν από εκείνη την περίοδο επειδή ήταν πολύ καλά διατηρημένη. Δεν πίστευαν ότι η διαδικασία μουμιοποίησης τότε ήταν τόσο εξελιγμένη», δήλωσε ο Τομ Κουκ, παραγωγός της σειράς.

Οι αρχαίοι ταριχευτές έλουζαν τα σώματα σε ακριβή ρητίνη από χυμούς δέντρων, συντηρώντας τη σάρκα πριν τυλίξουν το σώμα. Αυτή η μούμια είναι εμποτισμένη με ρητίνη υψηλής ποιότητας και τυλιγμένη σε λωρίδες άριστης ποιότητας.

Η Ίκραμ δήλωσε ότι η μόνη φορά που είδε πολλά τέτοιου είδους καλής ποιότητας λινά ήταν στην 21η δυναστεία. Η 21η δυναστεία των Αιγύπτιων Φαραώ βασίλεψε περισσότερα από 1.000 χρόνια μετά τον Khuwy.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...