Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Οι κατακόμβες του Παλέρμο

 


https://www.fosonline.gr/travel/article/160164/oi-katakomves-ton-kapoytsinon-sto-palermo

Γιώργος Ψυχίδης


Αν ψάχνετε για έναν… σκοτεινό τουριστικό προορισμό, η πρωτεύουσα της Σικελίας προτείνει τον καταλληλότερο με τις κατακόμβες στο μοναστήρι των Καπουτσίνων.


Αν τυχαίνει να είναι κάποιος επιρρεπής στους εφιάλτες, καλύτερα να αποφύγει στη ζωή του τη συγκεκριμένη επίσκεψη. Εξάλλου είναι σίγουρο ότι ποτέ δεν θα ονειρευόταν την περίσταση να βρεθεί… παγιδευμένος μέσα σε κατακόμβες, όσο και αν για κάποιον άλλο μπορεί κάτι τέτοιο να ακουγόταν το λιγότερο συναρπαστικό!

Πολύ πίσω στο παρελθόν, στο τέλος του 16ου αιώνα, οι Καπουτσίνοι μοναχοί ενός μοναστηριού στο Παλέρμο ανακάλυψαν κάποια στιγμή ότι το σώμα ενός αποβιώσαντος συντρόφου τους που είχε αποτεθεί να αναπαυτεί στις κατακόμβες είχε μουμιοποιηθεί με φυσική διαδικασία. Σε αυτό συνέβαλε, όπως πιστεύεται, η ξηρή ατμόσφαιρα του χώρου, σε συνδυασμό με τις τεχνικές ταρίχευσης που τελειοποίησαν σταδιακά οι ιερείς του μοναστηριού.

Μετά από αυτό το εύρημα οι κατακόμβες μετατράπηκαν σε έναν… μοδάτο χώρο για τα άψυχα κορμιά. Υπό την έννοια ότι ενώ αρχικά ο υπόγειος ταφικός χώρος προοριζόταν για τους νεκρούς καλόγερους, όσο περνούσε ο καιρός άσχετοι με τον κλήρο άνθρωποι κατέληγαν εκεί για την τελευταία κατοικία τους. Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, αποτελούσε ένα σύμβολο κοινωνικού στάτους τότε η ταφή στις κατακόμβες των Καπουτσίνων…

Έτσι, δημιουργήθηκαν ακόμα και διάδρομοι ανά κοινωνική κατηγορία: ανδρών, γυναικών, παρθένων, παιδιών, ιερέων, μοναχών, αλλά και επαγγελματιών (παραδείγματος χάρη γιατρών). Επιπλέον, τη δημοτικότητα των κατακομβών ενίσχυσε το γεγονός ότι τα πτώματα τύχαιναν ιδιαίτερης φροντίδας, αφού ντύνονταν με προσεγμένες αμφιέσεις και τοποθετούνταν με τρόπο σαν να πόζαραν στον «φακό» της αιωνιότητας!

Σήμερα πάνω από 8.000 νεκρά σώματα και μούμιες γεμίζουν με την παρουσία τους τις κατακόμβες στο μοναστήρι της πρωτεύουσας της Σικελίας, σε διάφορες στάσεις. Να κάθονται σε πάγκους, να στέκονται στους τοίχους, να κρέμονται από ράφια, να ξαπλώνουν σε ανοιχτά φέρετρα… Εδώ να σημειωθεί ότι τα φέρετρα παρέμεναν προσβάσιμα στις οικογένειες των νεκρών ώστε να μπορούν όλοι μαζί κάποιες ειδικές μέρες να ενώνουν τα χέρια τους -μαζί και των πτωμάτων- κατά τη διάρκεια της προσευχής… Μπορείτε να φανταστείτε πιο μακάβριο σκηνικό;

Οι Κατακόμβες των Καπουτσίνων στη γειτονική μας Ιταλία εννοείται πως είναι ανοιχτές στο κοινό. Βεβαίως οι φωτογραφίες επισήμως απαγορεύονται, οπότε όσοι έχουν στο μυαλό τους εντυπωσιακές… σέλφι με τις μούμιες, καλύτερα να τις ξεχάσουν. Φροντίζουν να το υπενθυμίζουν και πινακίδες σε εμφανή σημεία, ζητώντας παράλληλα σεβασμό. Εξάλλου όλα τα νεκρά σώματα είναι τοποθετημένα πίσω από σιδερένιες σχάρες ώστε να αποφεύγεται κάθε είδος επαφής μεταξύ αυτών και των… θαρραλέων επισκεπτών. Σπεύσατε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έρωτας, ένα σύμπαν

  Αν μου ζητούσε κάποιος να βρω μια φωτογραφία για τον έρωτα, θα έβαζα μια σαν κι αυτή που συνοδεύει το κείμενο. Γιατί ο έρωτας είναι ένα σύ...