Η 4η Νοεμβρίου σηματοδοτεί τα γενέθλια του Sulkhan-Saba Orbeliani, ενός από τους πρώτους Γεωργιανούς διπλωμάτες, γνωστός ως ο άνθρωπος που «άνοιξε το δρόμο προς την Ευρώπη».
Ο Sulkhan Saba Orbeliani ήταν εκπαιδευτικός του βασιλιά της Kartli Vakhtang VI. Μαζί συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη του γεωργιανού πολιτισμού. Το 1709 ιδρύθηκε το πρώτο τυπογραφείο, όπου για πρώτη φορά εκτυπώθηκαν το Ευαγγέλιο και το «Ιππότης στο δέρμα του πάνθηρα» (επικό ποίημα του 12ου αιώνα από τον μεγαλύτερο Γεωργιανό ποιητή και φιλόσοφο Shota Rustaveli).
Ο Βασιλιάς Βακτάνγκ 6ος και ο Σουλκχάν Σαμπά
Ως σεβαστό μέλος της αυλής του Βασιλιά Βακχτάν 6ου, στάλθηκε ως απεσταλμένος στις βασιλικές αυλές των ευρωπαϊκών μοναρχών του 17ου αιώνα, αναζητώντας βοήθεια κατά των κοινών εχθρών - της περσικής και της οθωμανιής αυτοκρατορίας.
Το ταξίδι του στην Ευρώπη είχε τεράστια σημασία για τη Γεωργία. Η κύρια αποστολή του ήταν να φτάσει στην Ευρώπη και να ενημερώσει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Γεωργία. Ήταν ένα παράδειγμα της ευρωπαϊκής επιλογής της Γεωργίας, που έγινε πριν από αιώνες.
Το 1698 ο Σουλκχάν έγινε μοναχός στη Μονή Δαβίδ Γκαρέτζι στη Γεωργία. Από τότε ονομάστηκε Sulkhan-Saba. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναχός ήταν ο πρώτος Γεωργιανός που ασπάστηκε τον καθολικισμό για να οικοδομήσει στενές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες.
Εκτός από το να είναι διπλωμάτης, ήταν επίσης ένας μυθιστοριογράφος και ένας λεξικογράφος.
Σε ηλικία 20-25 ετών έγραψε μια συλλογή από μύθους και παραμύθια που ονομάζεται Sibrdzne Sitsruisa (βιβλίο σοφίας και ψεμάτων), που περιέχει τις παρατηρήσεις που είχε κάνει σχετικά με τη ζωή. Ο Ορβελιανί καταλάβαινε τόσο τη καλή όσο και τη κακή πλευρά της ανθρώπινες φύσης και αποκάλυψε αυτά τα χαρακτηριστικά στις ιστορίες του.
Το επόμενο σημαντικό έργο του ήταν το Γεωργιανό Λεξικό, το οποίο συνδυάζει λεξικό και εγκυκλοπαίδεια.
Εκτύπωση του "Ο Ιππότης στο δέρμα του Πάνθηρα"Έμεινε στην ιστορία της Γεωργίας ως ένας από τους μεγαλύτερους διαφωτιστές, για τις πράξεις του, τη δέσμευσή του και τα έργα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γεωργιανής λογοτεχνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου