Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Στενότερη η συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (Κ) και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσικατά (Α) ανταλλάσουν χειραψία μετά τις κοινές δηλώσεις μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου διευρύνεται προς όφελος των λαών των τριών χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία. Η έκτη Σύνοδος ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τις διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών των χωρών, και την υπογραφή Πρωτοκόλλου για συνεργασία στον τουρισμό κρουαζιέρας, τόνισε πως οι τρεις χώρες αποτελούν πρότυπο συνεργασίας και ότι οι προτεραιότητες που θέτουν και υλοποιούν είναι απότοκο του διαλόγου ανάμεσα σε Λευκωσία, Αθήνα και Κάιρο. Σημείωσε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων αποτελεί καταλύτη για την ευρύτερη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Ο Πρόεδρος Σίσι στις δικές του δηλώσεις είπε πως η τριμερής συνεργασία αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα της σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας πως και οι τρεις χώρες έχουν ρόλο να διαδραματίσουν. Ανέφερε ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας επεκτείνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους των τριών χωρών, προσθέτοντας πως οι πολλά υποσχόμενοι τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των αποβλήτων αποτελούν τομείς για νέες προοπτικές.

 Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η τριμερής Σύνοδος Κορυφής αποτελεί πλέον θεσμό και αναδεικνύει το ρόλο των χωρών στη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Ο κ. Τσίπρας είπε πως διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για την περιοχή μας και ότι οι τρεις χώρες είναι στο σταυροδρόμι της έντασης, προσθέτοντας πως μέσα από τις εντάσεις αναπτύσσονται και ευκαιρίες. 

Μετά τις δηλώσεις, έγιναν τα εγκαίνια του Συνεταιρικού Κέντρου Καινοτομίας που λειτουργεί στην Αίγυπτο και αποτελεί συνέργεια των τριών χωρών. Παραρτήματα λειτουργούν επίσης σε Κύπρο και Ελλάδα.


 Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η Τριμερής Σύνοδος αποτελεί πρότυπο συνεργασίας 

Η τριμερής σύνοδος εμβαθύνει και εμπεδώνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 Ανέφερε ότι η ‘Διακήρυξη της Λευκωσίας’, η οποία υιοθετήθηκε αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητες των τριών χωρών σε όλους τους τομείς της τριμερούς συνεργασίας, ως απότοκο του διαλόγου τους, «μια συνεργασίας, που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας».

 Κατά τις διαβουλεύσεις, είπε, πέραν των υφισταμένων τομέων συνεργασίας, είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων τους και σε μια πλειάδα νέων πεδίων. 

Αναφερόμενος στα θέματα ενέργειας, που αποτελούν όπως ανέφερε, έναν από τους βασικότερους πυλώνες του τριμερούς μηχανισμού, οι τρεις χώρες συμφώνησαν ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μπορεί να αποτελέσει και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

 «Θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως πέραν της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Είπε ακόμη ότι τους τρεις ηγέτες απασχόλησε και το θέμα των μεταναστευτικών ροών. 

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη στενής συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά και με την ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ, αφού το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χώρες της περιοχής, αλλά εκτείνεται και απειλεί τη συνοχή της ΕΕ. Στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος. 

Η τριμερής συνεργασία, είπε στη συνέχεια, έχει διευρυνθεί και στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών και ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Δικτύου Καινοτομίας που άπτεται της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

 «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της συσχέτισης των οικοσυστημάτων καινοτομίας και των επιχειρήσεων στις χώρες μας. Απώτερος στόχος μας είναι η προώθηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της Έρευνας και της Ανάπτυξης, προς όφελος της οικονομίας και των τριών χωρών», είπε ο Πρόεδρος.

 Ένας άλλος σημαντικός στόχος, πρόσθεσε, είναι όπως μέσα από κοινές δράσεις να διαφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομία των τριών χωρών στη βάση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 Επιπλέον, είπε, τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου μια σειρά νέων τομέων δράσης. 

Είπε ότι προς ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, «που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα των οικονομιών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου», οι τρεις χώρες προχώρησαν στην υπογραφή του τριμερούς Πρωτοκόλλου συνεργασίας, το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

 Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, και σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης του Μαΐου, είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις προς την κατεύθυνση ανάληψης κοινών δράσεων. Συνέχισε λέγοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές του 2018 θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα τη διαχείριση αποβλήτων, ο οποίος είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας.

 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι ένας νέος τομέας συνεργασίας που αποφασίστηκε είναι αυτός της αξιοποίησης των αποδήμων της Διασποράς, όπου μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις συμφωνήθηκε ο καθορισμός κοινής στρατηγικής προσέγγισης ώστε τα δίκαια αιτήματα των χωρών από κοινού να προβάλλονται από τους απόδημους, που δραστηριοποιούνται στη διασπορά, προς τις Κυβερνήσεις των χωρών όπου διαμένουν. 

Ταυτόχρονα, είπε, αντάλλαξαν απόψεις για το πώς μέσα από κοινές δράσεις μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στον Λίβανο και την ανάγκη όπως μέσα από συνέργειες συμβάλουμε στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα. Συζητήσαμε επίσης την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τη στήριξή μας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, όπως η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος», πρόσθεσε. 

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία, ο Πρόεδρος είπε ότι εξέφρασαν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας, όπως επίσης την πλήρη στήριξή τους στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

 Για το Κυπριακό, είπε ότι ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι «δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας με απαράδεκτες αξιώσεις για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και εσαεί στρατευμάτων στην υπό μετεξέλιξη αν και εφόσον επιτυγχάνετο λύση, ήταν η αιτία που οδηγήθηκε μια ύστατη προσπάθεια στο Κραν Μοντανά σε αποτυχία». 

Τόνισε ότι «δεν αποτελεί βεβαίως την τελευταία ευκαιρία, διότι εμείς εμμένουμε και με αποφασιστικότητα όπως είπαμε και στον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσέλθουμε σε ένα διάλογο αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο να γνωρίζουν όλοι τις προθέσεις όλων».

 Ο Πρόεδρος εξέφρασε προς τους δύο προσκεκλημένους του «την ευγνωμοσύνη και ειλικρινή εκτίμησή μας για τη διαχρονική υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου».

 Περαιτέρω, είπε ότι συζήτησαν τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ και την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης τους μέσα από την ταχεία εφαρμογή των Προτεραιοτήτων Εταιρικής Σχέσης Αιγύπτου – ΕΕ.

 «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς. Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Αίγυπτο στο πλαίσιο της ΕΕ», είπε. 

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις και ευχήθηκε η επόμενη Σύνοδος να δώσει ακόμη περισσότερα αποτελέσματα. 

Πρόεδρος Σίσι: Οικονομική συνεργασία αλλά και πυλώνας ασφάλειας 

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη θερμή υποδοχή και είπε ότι ο τριμερής μηχανισμός από το τότε που ξεκίνησε στο Κάιρο τον Νοέμβρη του 2014, έχει ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας όμως αποτελεί και ένα σημαντικό πυλώνα διατήρησης ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζήτησαν για την ανάπτυξη της συνεργασίας, την παρακολούθηση των έργων, στους νέους τομείς συνεργασίας εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας στη νεολαία των τριών χωρών, «που προσβλέπει σε εμάς για απτά αποτελέσματα». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι τομείς, όπως η Ενέργεια και η επεξεργασία αποβλήτων. Είπε ακόμη ότι «στην Αίγυπτο μπορούμε να οργανώσουμε μια εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2018 όπου Έλληνες και Κύπριοι που ζούσαν στην Αίγυπτο να μπορούν να την επισκεφθούν για μια βδομάδα και να επισκεφθούν τα μέρη που έζησαν». 

Οι τρεις χώρες, ανέφερε, είναι συνεπείς στις προσπάθειες για αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Παλαιστινιακό και το Κυπριακό «που παραμένουν βασικά θέματα της περιοχής».

 Αναφέρθηκε και στην κρίση στη Λιβύη και τη Συρία και είπε ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για διατήρηση του διεθνούς δικαίου ούτως ώστε να υπερβούν οι λαοί αυτοί τις δυσκολίες. 

Για την τρομοκρατία είπε ότι αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για όλη την ανθρωπότητα και ότι επιβάλλεται όπως όλες οι χώρες να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Μίλησε και για το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα των καταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Πέρα από τις εντάσεις, αναπτύσσονται και ευκαιρίες, δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός

 Βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι πολύ σοβαρών γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών για το κοινό μας μέλλον και η τριμερής σύνοδος, “αποτελεί πλέον ένα θεσμό που προωθεί την ασφάλεια την σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στην Κρήτη. 

Ο κ. Τσίπρας, είπε ότι “βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη, η περιοχή μας, η Ανατολική Μεσόγειος, μια πολύπαθη περιοχή, στην οποία συντελείται και αυτή η συνεργασία βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης. Σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε ένα κοινό στόχο να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις γιατί πέρα από εντάσεις, αναπτύσσονται και ευκαιρίες και μπορεί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή”. 

Θεωρώ, είπε, ότι έχουμε μπροστά μας πολλές προοπτικές ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ειδικά στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της οικονομίας, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, αλλά και της ασφάλειας και της Άμυνας.
Πρόσθεσε ότι είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ανασκόπηση της προόδου των προσπαθειών από την προηγούμενη συνάντηση, και αναφέρθηκε στα εγκαίνια του “εμβληματικού ελαιώνα που δημιουργείται στην Αίγυπτο, με μεταφορά 1.500 δένδρων και από την Ελλάδα.” 

Η ελιά, είπε, είναι ένα σύμβολο φιλίας και αποτελεί σύμβολο φιλίας και οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας. 

Επίσης αναφέρθηκε στο Κέντρο Έρευνας και Επιχειρηματικότητας με έδρα την Αίγυπτο και στα παραρτήματα στην Κύπρο και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «δίνουμε έμφαση στους νέους ανθρώπους και άρα έμφαση στο μέλλον”. 

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Κρουαζιέρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα “έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τουρισμό και την ανάδειξη των λιμένων μας και των πολιτιστικών μας αγαθών”.

 Για τον τομέα της ενέργειας, είπε ότι εντείνεται η συνεργασία σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, αλλά και στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. 

“Η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική με το στρατηγικής σημασίας έργο “EuroAfrica Interconnector” είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη μέσω της Κρήτης της Κύπρου και με αυτή την έννοια δίνουμε προοπτικές, καθώς και η Αίγυπτος θα γίνει με αυτό τον τρόπο ένας ελκυστικός προορισμός για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ενέργεια φιλική στο περιβάλλον. Αυτό θα φέρει πιο κοντά τις χώρες μας, τις οικονομίες μας, τις δυο ηπείρους”, συνέχισε.

 Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη σημασία της επίσκεψης οικογενειών Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, “μία από τις πλέον ιστορικές εστίες του Ελληνισμού στη Μεσόγειο”, σημειώνοντας ότι “η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων για στενή συνεργασία που πήραμε το προηγούμενο διάστημα”. 

Η τριμερής συνεργασία, είπε, που έγινε θεσμός, πετυχαίνει “γιατί βασίζεται σε μια σειρά από άξονες, οι οποίοι σηματοδοτούν την κοινή μας αντίληψη σε σημαντικά θέματα που αφορούν την περιοχή στην οποία ζούνε οι λαοί μας”. 

Ο πρώτος άξονας, συνέχισε, είναι “η αντίληψη για το διεθνές δίκαιο, για το οποίο όλοι μας αναγνωρίζουμε την ανάγκη να το σεβαστούμε για την προώθηση των συμφερόντων μας και στην επίλυση των διαφορών μας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, γιατί αποτελεί πρότυπο συνεργασίας που θέλουμε να αναδείξουμε και στις γειτονικές χώρες”.

 “Δεν αποτελούμε μια ένωση δυνάμεων έναντι τρίτων αλλά πρότυπο συνεργασίας που θα θέλαμε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στην περιοχή” τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

 Αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο “στηρίζουμε σταθερά τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα προς όφελος όλου του κυπριακού λαού”.

 Παράλληλα, είπε, “στηρίζουμε την δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού” και χαιρέτισε “τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στην εξασφάλιση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης που πιστεύω ότι ανάμεσα σε πολλά, αρνητικά το τελευταίο διάστημα μηνύματα, μπορεί να εκπέμψει ένα θετικό μήνυμα στην κατεύθυνση της αναζήτησης μιας βιώσιμης λύσης που σημαίνει ταυτόχρονα επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, ενιαίου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ”.

 Ο κ. Τσίπρας τόνισε την κοινή αντίληψη των τριών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ΕΕ. 

Οπως είπε, ο αιγυπτιακός λαός έχει υποφέρει από την τρομοκρατία και η διεθνής κοινότητα, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για συλλογική και συντονισμένη δράση, μέσω ενισχυμένης, αξιόπιστης και έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς και μέσω της διακοπής των πηγών χρηματοδότησης και εξοπλισμού των διαφόρων τρομοκρατικών ομάδων.

 “Τρίτον, στο πνεύμα αυτό, Ελλάδα και Κύπρος εργαζόμαστε σταθερά ώστε η ΕΕ να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, στη Συρία, το Ιράκ, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και στην Υεμένη. Και οι τρεις χώρες αναπτύσσουμε δράσεις, στην Ε.Ε και στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας είναι πολύ ενθαρρυντικό γιατί δημιουργεί ένα δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους οργανισμούς και αλληλοϋποστήριξη”, συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, είπε ότι δίδει τη δυνατότητα στενής συνεργασίας σε θέματα της ΕΕ, “μια συνεργασία που πρέπει να εστιάσει στην αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της Αιγύπτου στην αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό και στην εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη στήριξη προς την αιγυπτιακή Κυβέρνηση για προώθηση μεταρρυθμίσεων που πολλές φορές είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό”.

 “Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να είναι αξιόπιστος εταίρος και μεσολαβητής στην περιοχή. Και αποτελεί σημαντική ένδειξη των εξαιρετικών σχέσεών μας ότι η Ελλάδα εκπροσωπεί την Αίγυπτο στο Κατάρ, ενώ προωθούμε και άλλα σχήματα συνεργασίας στον Αραβικό κόσμο”, είπε.

 Ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξουν και άλλα μέλη στη συνεργασία, λέγοντας ότι “άλλωστε η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σταθερά προχωρήσει σε σχήματα συνεργασίας με την Ιορδανία, το Λίβανο και την Παλαιστίνη”.

Πηγή: Πιο στενή η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: Συμφωνία των τριών χωρών σε βασικά ζητήματα http://mignatiou.com/2017/11/stenevi-i-sinergasia-elladas-kiprou-egiptou-simfonia-ton-trion-choron-se-vasika-zitimata/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν, έπειτα από πολλές προσευχές και παρά το γεγονός ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά,  επιτέλους...