Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε το Ιράν ότι δεν θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια» μπροστά στην «επιθετική» του πολιτική, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων παραμένει οξυμένη.
Στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Ριάντ, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ιράν και των «πρακτόρων» του, αναφερόμενος στο σιιτικό λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ και των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, που διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιανουάριο του 2016, βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε πολλές συγκρούσεις στην περιοχή, μεταξύ αυτών ο πόλεμος στην Υεμένη και τη Συρία, καθώς και η πολιτική κρίση στον Λίβανο.
«Η Σαουδική Αραβία δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στην επιθετικότητα του Ιράν και δεν θα φεισθεί καμίας προσπάθειας για να υπερασπιστεί την εθνική της ασφάλεια», τόνισε ο Τζουμπέιρ ενώπιων των συμμετεχόντων στη σύνοδο. «Το να σιωπούμε μπροστά στην ιρανική επιθετικότητα μέσω των πρακτόρων του Ιράν στην περιοχή δεν θα προστατεύσει καμία αραβική πρωτεύουσα από τους βαλλιστικούς πυραύλους», πρόσθεσε. Στις 4 Νοεμβρίου ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ έναν πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούτι από την Υεμένη. Οι σαουδαραβικές αρχές καταγγέλλουν ότι ο πύραυλος είναι ιρανικής κατασκευής, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.
Σε μια εξίσου επιθετική ομιλία ο Σέιχ Χάλεντ μπιν Άχμαντ αλ Χαλίφα, υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, μιας χώρας συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, εκτίμησε ότι ο Λίβανος βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο» της Χεζμπολάχ. «Αυτό το τρομοκρατικό κόμμα δεν διεξάγει επιχειρήσεις μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά περνά όλα τα σύνορα των κρατών μας. Αποτελεί απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια», τόνισε. Στην τελική ανακοίνωση που υιοθετήθηκε μετά το πέρας της συνόδου, ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε «την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ιρανικής κατασκευής από την Υεμένη» καταγγέλλοντας «μια κατάφορη επίθεση».
Με αυτό τον τρόπο ο Αραβικός Σύνδεσμος τάχθηκε στο πλευρό του Ριάντ, όπως το είχε δηλώσει νωρίτερα ο γενικός του γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ: «οι αραβικές πρωτεύουσες βρίσκονται στη γραμμή του πυρός των βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης». Στην τελική ανακοίνωση αναφέρεται ρητά το δικαίωμα του Ριάντ και της Μανάμα στη «νόμιμη άμυνα» των εδαφών τους. Επιπλέον καταγγέλλει ότι «η Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης ότι χρηματοδοτούν και εκπαιδεύουν τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μπαχρέιν» και «επιρρίπτει στη Χεζμπολάχ, εταίρο στην κυβέρνηση του Λιβάνου, την ευθύνη για την παροχή υψηλής τεχνολογίας όπλων και βαλλιστικών πυραύλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις στις αραβικές χώρες».
Το Ιράν από την πλευρά του αρνείται ότι ευθύνεται για την αναταραχή στην περιοχή και καταγγέλλει τον «καταστροφικό ρόλο» της Σαουδικής Αραβίας. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα μια ομιλία για την πολιτική κρίση στον Λίβανο και την ένταση μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης. Μετά την εκτόξευση του πυραύλου στις 4 Νοεμβρίου, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από αυτή «την ευθεία στρατιωτική επίθεση» και πρόσθεσε ότι «μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου εναντίον του βασιλείου».
Το Ιράν κάλεσε στη συνέχεια το Ριάντ να μην παίζει με τη φωτιά. Από την πλευρά του το Μπαχρέιν κατηγορεί το Ιράν ότι ευθύνεται για την πυρκαγιά που ανέστειλε προσωρινά στις 11 Νοεμβρίου την παροχή σαουδαραβικού πετρελαίου προς τη χώρα. Και σε αυτή την περίπτωση η Τεχεράνη απαντά ότι δεν φέρει καμία ευθύνη. Το Μπαχρέιν, μια χώρα όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία, κατηγορεί τακτικά το Ιράν ότι έχει σχέσεις με τους σιίτες που κατηγορούνται στη χώρα για «βίαια επεισόδια».
Εκτός από την κρίση στην Υεμένη και τη Συρία, Τεχεράνη και Ριάντ έχουν αντιπαρατεθεί σκληρά στο παρελθόν για τον Λίβανο, όπου η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν για ηγεμονικές τάσεις. Η αιφνιδιαστική παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι στις 4 Νοεμβρίου σε συνδυασμό με την παρατεταμένη παραμονή του στο Ριάντ και τις καταγγελίες ότι είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό έχει βυθίσει τον Λίβανο σε κρίση. Ο πολιτικός κόσμος του Λιβάνου είναι χωρισμένος μεταξύ της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της και ενός συνασπισμού που στηρίζεται από τους Σαουδάραβες υπό τον Χαρίρι. Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Γκεμπράν Μπασίλ δεν συμμετείχε στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, ενώ η χώρα δεν υποστήριξε τα σημεία της τελικής ανακοίνωση που αφορούσαν τη Χεζμπολάχ.
Πηγή: Αγριεύει η κόντρα Σαουδικής Αραβίας – Ιράν: Απειλές και στο κάδρο και η Χεζμπολάχ… http://mignatiou.com/2017/11/agrievi-i-kontra-saoudikis-aravias-iran-apiles-ke-sto-kadro-ke-i-chezmpolach/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου