CAIRO - Με περισσότερες από 18.000 εικόνες, σκαλιστές πέτρες, τοιχογραφίες και χειρόγραφα στις 27 αίθουσες του, το Κοπτικό Μουσείο του Καΐρου διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές κοπτικών αντικειμένων στον κόσμο. Ωστόσο, η έλλειψη ενός εξελιγμένου συστήματος ασφαλείας και ενός επαρκούς προϋπολογισμού καθιστά δύσκολη τη διατήρηση και την προστασία αυτής της κληρονομιάς, πόσο μάλλον την πραγματοποίηση μιας ισχυρής εκστρατείας μάρκετινγκ για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.
Μέσα από χειρόγραφα, τοιχογραφίες και πρώιμες Βίβλους, το μουσείο, στην περιοχή Masr al-Qadima, παρουσιάζει την ιστορία του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο από τη ρωμαϊκή δίωξη κατά των Χριστιανών και αργότερα την αναγνώριση του Χριστιανισμού από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το μουσείο διαθέτει επίσης μια εκτενή συλλογή κοπτικής τέχνης.
Ο Atef Naguib, ο γενικός διευθυντής του Κοπτικού Μουσείου, μίλησε με την Al-Monitor για την ιστορία του μουσείου. Σύμφωνα με τον Naguib, μερικά από τα αντικείμενα του μουσείου είχαν συλλεχθεί από τον Gaston Maspero , Γάλλο Αιγυπτιολόγο. Ο Maspero, διευθυντής της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων στη δεκαετία του 1880, δημιούργησε στη συνέχεια αίθουσα αφιερωμένη στην κοπτική τέχνη στο Αιγυπτιακό Μουσείο , γνωστό και ως Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.
"Καθώς ο αριθμός των κοπτικών εκθεμάτων αυξανόταν,η ιδέα ν αχτιστεί ένα Κοπτικό Μουσείο εμφανίστηκε.Το 1910, το Κοπτικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον Marcus Simaika Pasha χρησιμοποιώντας τα κομμάτια που συλλέχθηκαν από Αιγύπτιους και ξένους συλλέκτες αντικειμένων", δήλωσε Πρόσθεσε ότι τόσο ο Πάπας Κύριλλος Ε όσο και ο βασιλιάς Φουάντ Ι ενθάρρυναν την ιδέα της κατασκευής ενός μουσείου για τα κοπτικά αντικείμενα και έγιναν προστάτες του μουσείου.
Το μουσείο ήταν υπό τη διοίκηση της εκκλησίας μέχρι το 1931 και στη συνέχεια υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας. "Το 1947 δημιουργήθηκε ένα νέο τμήμα για να συμπεριλάβει άλλα αντικείμενα και το μουσείο συνέχισε να αναπτύσσεται", δήλωσε ο Naguib εξηγώντας πως εξελίχθηκε από μια απλή αίθουσα κοντά στην Κρεμαστή εκκλησία στην περιοχή Masr al-Qadima στο Κάιρο στο σημερινό 27 αιθουσών κτίριο με κοπτικό στυλ.
Ο σεισμός του Καΐρου το 1992 έπληξε το μουσείο που τελικά έκλεισε για επισκευές το 2001. Δεν άνοιξε μέχρι τις 26 Ιουνίου 2006, όταν το μουσείο αποκαταστάθηκε πλήρως και ανακατασκευάστηκε με κόστος 30 εκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (5,4 εκατομμύρια δολάρια τότε) υπό την εποπτεία του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Σήμερα, το μουσείο έχει συνολικά 18.319 έργα τέχνης, σημείωσε ο Naguib.
Ωστόσο, το μουσείο αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό και την ασφάλεια . Ο Naguib δήλωσε ότι το μουσείο χρειάζεται επέκταση για να φιλοξενήσει τα νέα αντικείμενα και τις αρχαιότητες που αποκτήθηκαν, αλλά έχει πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, γεγονός που καθιστά αδύνατη την περαιτέρω κατασκευή, τον εκσυγχρονισμό και ακόμη και τη συντήρηση.
"Το άλλο πρόβλημα," συνέχισε ο Naguib, "είναι η έλλειψη τουριστικού μάρκετινγκ για το μουσείο. Οι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται ιστορικές εκκλησίες στο Masr al-Qadima, αλλά δεν επισκέπτονται το μουσείο παρά την ιστορική σημασία του. Το μουσείο αυτό δεν διαφημίζεται επαρκώς, ούτε στην Αίγυπτο ούτε στο εξωτερικό. "
Στις 18 Απριλίου 2016, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande επισκέφθηκε το Κοπτικό Μουσείο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο και επαίνεσε το μουσείο καθώς και την Κοπτική ιστορία της Αιγύπτου.
Ο κ. Ilham Salah, επικεφαλής του τμήματος των μουσείων του υπουργείου, δήλωσε στο Al-Monitor: "Το κοπτικό μουσείο είναι η μεγαλύτερη συλλογή αιγυπτιακών κοπτικών αντικειμένων στη χώρα και ενδεχομένως στον κόσμο, αλλά παρά τη σημασία του, εξακολουθεί να είναι σχετικά ελάχιστα γνωστό στους τουρίστες λόγω κακής διαφήμισης. "
Ο κ. Salah τόνισε επίσης ότι το σύστημα ασφαλείας χρειάζεται βελτίωση και συντήρηση καθώς οι κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος και οι ηλεκτρονικές πύλες δεν έχουν αλλάξει από την επανεκκίνηση του 2006.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, ένας φύλακας ασφαλείας από το προσωπικό ασφαλείας του Κοπτικού Μουσείου συνελήφθη ενώ προσπάθησε να φύγει με αντικείμενα από το μουσείο. Είχε κόψει ένα κομμάτι από την ξύλινη πόρτα που κάποτε ανήκε στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρα του 5ου αιώνα στο παλιό Κάιρο.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών διώξεων, ο υπεύθυνος ασφαλείας δήλωσε ότι ενθαρρύνθηκε επειδή γνώριζε ότι οι κάμερες δεν κατέγραφαν καθόλου.
"Υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης και συντήρησης για το σύστημα ασφαλείας. Οι λόγοι πίσω από τη διάρρηξη είναι οι αδύναμες τεχνολογίες παρακολούθησης και το προσωπικό δεν είναι ούτε καλά επιλεγμένο ούτε καλά εκπαιδευμένο και καλά εποπτευόμενο », δήλωσε ο Σάλαχ.
Ο Salah επιβεβαίωσε επίσης την ανεπάρκεια του προϋπολογισμού του μουσείου που έχει χορηγήσει το Υπουργείο Αρχαιοτήτων, το οποίο είναι επίσης χρεωμένο και διέρχεται μια χρηματοπιστωτική κρίση. "[Αυτά] πλήττουν μουσεία όπως το Κοπτικό Μουσείο", πρόσθεσε.
Ο Μπάγκτον Φάνους, πρώην διευθυντής του Κοπτικού Μουσείου, δήλωσε στον Al-Monitor ότι «το Κοπτικό Μουσείο χρειάζεται την προσοχή του Υπουργείου Τουριστικών και τουριστικών επιχειρήσεων επειδή το μουσείο πέφτει από το χάρτη μάρκετινγκ των ιστορικών τοποθεσιών στην Αίγυπτο».
Η ιστορική σημασία του μουσείου το χαρακτηρίζει ως ένα από τα ιστορικά τουριστικά αξιοθέατα, καθώς το μουσείο βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη από ιστορικές εκκλησίες, όπως η Κρεμαστή Εκκλησία. Παρόλο που η περιοχή προσελκύει τουρίστες, το μουσείο δεν μπορεί να τοποθετηθεί στη σωστή θέση του στο χάρτη εάν δεν επιλυθούν τα προβλήματά του ", πρόσθεσε ο Fanous.
Read more: http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2017/11/cairos-coptic-museum-wants-budget-security.html#ixzz4zAupAeR8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου