pontos-news.gr
Εκδήλωση μνήμης για τον Γεώργιο Ιβάνοφ Σαΐνοβιτς διοργανώνει η πρεσβεία της Πολωνίας στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 16:00 θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Στο βωμό της Ελευθερίας - Γεώργιος Ιβάνοφ Σαΐνοβιτς - ήρωας δύο λαών», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πολωνού ομολόγου του, Αντρέι Ντούντα.
Το παρών θα δώσουν και εκπρόσωποι της οικογένειας του Γεωργίου Ιβάνοφ.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι της προσωρινής διοίκησης του ΓΣ Ηρακλής, προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη ενός εμβληματικού αθλητή που πρόσφερε πολλά στον αθλητισμό της Ελλάδας και της Πολωνίας, αλλά και στα δύο έθνη ως ο μεγαλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι άνθρωποι του ΓΣ Ηρακλής θα απευθύνουν χαιρετισμό, θα παραδώσουν αναμνηστικά της ομάδας στους παρευρισκόμενους, καθώς επίσης και αντικείμενα του Γεώργιου Ιβάνοφ που θα παραμείνουν ως μόνιμα εκθέματα στο Πολεμικό Μουσείο.
Γεννήθηκε στη Βαρσοβία από πατέρα Ρώσο και μητέρα Πολωνή και μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όταν η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά έναν Έλληνα έμπορο. Από νεαρή ηλικία γράφτηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως κολυμβητής και το 1934 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 100μ. ελευθέρας κολύμβησης. Στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο γεωπονικής στο Βέλγιο. Με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη συμμαχική υπόθεση και εκπαιδεύτηκε ως πράκτορας και σαμποτέρ από τους Άγγλους.
Το 1941 ήρθε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με μέλη της αντιστασιακή ομάδας «Οργάνωση Αντιστάσεως του Γένους» (ΟΑΓ) και με δύο αξιωματικούς του Ναυτικού. Με τη βοήθεια των Αθηναίων συνεργατών του, συγκέντρωνε πληροφορίες και οργάνωνε δολιοφθορές εις βάρος των Γερμανών κατακτητών. Οι κυριότερες δολιοφθορές που οργάνωσε ήταν στο εργοστάσιο πυρομαχικών των αδελφών Μαλτσινιώτη (μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ), σε πολεμικά αεροπλάνα και πλοία του Άξονα. Τον Σεπτέμβριο του 1942 συνελήφθη από τους Ιταλούς και στις 4 Ιανουαρίου 1943 εκτελέστηκε, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης. Προτού πέσει νεκρός, αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!»
Προς τιμήν του Γεωργίου Ιβάνοφ το κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης ονομάστηκε «Ιβανώφειο», ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του υπάρχει η προτομή του. Στις 25 Μαΐου 1976 του απονεμήθηκε μεταθανάτια το ανώτατο πολεμικό παράσημο της Ελλάδας, το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας». Ανάλογα παράσημα του απένειμαν η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου