Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Δεν παραιτήθηκε τελικά ο Χαρίρι-Ανάσα για τον Λίβανο

Lebanese PM Saad al-Hariri addressed the nation following a private meeting with the president in the capital, Beirut [Reuters]
aljazeera.com

Ο Saad Hariri ανέβαλλε   την παραίτησή του από πρωθυπουργός του Λιβάνου και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον πρόεδρο της χώρας, τον Michel Aoun, για να «προστατεύσει» τη χώρα και να διατηρήσει την ασφάλειά του.

"Σήμερα, παρέδωσα την παραίτησή μου στον Πρόεδρο και με παρότρυνε να την κρατήσω για περαιτέρω διάλογο σχετικά με τους λόγους και την πολιτική του θεμελίωση... και δέχτηκα", ανέφερε σε τηλεοπτική ομιλία στο προεδρικό μέγαρο της χώρας την Τετάρτη.

"Θα το κάνω με την ελπίδα ότι θα ανανεώσει τις συνομιλίες για να ενισχυθεί η ενότητά μας και να επιλυθούν  οι εσωτερικές συγκρούσεις που έχουμε και το τι  αντίκτυπο έχουν στις σχέσεις μας με τους Άραβες αδελφούς μας", πρόσθεσε ο Χάριρι.

"Αυτή τη στιγμή, ο Λίβανος χρειάζεται εξαιρετικές προσπάθειες από όλους ενόψει των επερχόμενων προκλήσεων ... Προσβλέπω σήμερα σε μια πραγματική εταιρική σχέση με όλα τα πολιτικά κόμματα για να θέσουμε το συμφέρον του Λιβάνου πάνω από οτιδήποτε άλλο".

Ο Χάριρι απευθύνθηκε στο έθνος μετά από μια ιδιωτική συνάντηση με τον Aoun στην πρωτεύουσα, Βηρυτό.

Νωρίτερα, διάφοροι ηγέτες στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του Aoun, παρέστησαν σε μια ετήσια στρατιωτική παρέλαση που ξεκίνησε την 74η Εορτή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στη Βηρυτό.

Η επιστροφή του Χάριρι στο Λίβανο έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του-σοκ από  τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας σε τηλεοπτική ομιλία από τη Σαουδική Αραβία.


Στην ομιλία του για παραίτηση, ο Χάριρι κατηγορούσε τη «ανάμειξη» του Ιράν στη χώρα και τον σύμμαχό του στο Λιβάνου, το κίνημα της Χεζμπολάχ για την απόφασή του, προσθέτοντας ότι φοβόταν μια απόπειρα δολοφονίας.

Η ξαφνική κίνηση έριξε τον Λίβανο - χώρα με εύθραυστη πολιτική σταθερότητα - σε μια συνεχή περίοδο αβεβαιότητας , δημιουργώντας φόβους για πιθανό πόλεμο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με τον Λίβανο στις πρώτες γραμμές.

Οι αξιωματούχοι του Λιβάνου ισχυρίστηκαν ότι ο Χαρίνι κρατείται όμηρος από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, ισχυρισμό που ο Χάριρι αρνήθηκε στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την ομιλία του. Ο σουνίτης μουσουλμάνος πολιτικός και σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας υποσχέθηκε να επιστρέψει στο σπίτι από τότε.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι είπαν προηγουμένως ότι θα δεχόταν την παραίτησή του μόνο αν είχε παραδοθεί στο έδαφος του Λιβάνου.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Χαρίρι,η  Χεζμπολάχ, αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει την παραίτηση.

Σε τηλεοπτική ομιλία, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι ανάγκασε τον Χαρίρι να παραιτηθεί και να τον κρατούσε ενάντια στη θέλησή του. Η κυβέρνηση ενότητας του Λιβάνου που σχημάτισε πριν από ένα χρόνο ο Χάριρι περιλαμβάνει μέλη της Χεζμπολάχ.

Ο Zein Khodr, του Al Jazeera, που μεταδίδει από τη Βηρυτό, δήλωσε ότι ο τόνος του Hariri έχει αλλάξει από  την ομιλία του για παραίτηση πριν από δύο εβδομάδες.

"Ο Χάριρι δεν ανέφερε ούτε τη Χεζμπολάχ ή το Ιράν ... Είπε ακόμη ότι προσβλέπει σε μια εταιρική σχέση με όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα

"Αυτό που είναι σαφές είναι ότι υπήρξαν εντατικές συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες", είπε.

"Η παραίτηση ήταν μια απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την επιρροή της Χεζμπολάχ ... Αυτή η απόπειρα απέτυχε... Ο Χαρίρι ήταν συμβιβαστικός στο μήνυμά του".

Έχουν υπάρξει διεθνείς εκκλήσεις για σταθερότητα στο Λίβανο, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν τις περιφερειακές δυνάμεις ενάντια στη χρήση της χώρας για συγκρούσεις μεσολάβησης. Ο ΟΗΕ κάλεσε επίσης για σταθερότητα στο Λίβανο.

Το Σάββατο, ο Χάριρι πήγε στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν . Εκεί, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στους εορτασμούς της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στο Λίβανο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα Εισόδια της Θεοτόκου

 Οι ευσεβείς Ιωακείμ και Άννα απέκτησαν, έπειτα από πολλές προσευχές και παρά το γεγονός ότι η Άννα δεν μπορούσε να κάνει παιδιά,  επιτέλους...