Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας το 347 μ.Χ. Ο πατέρας του ήταν ο Σεκούνδος και η μητέρα του η Ανθούσα. Σε πολύ νεαρή ηλικία ο άγιος έχασε τον πατέρα του. Η μητέρα του δεν ξανά παντρεύτηκε και αφιερώθηκε στην ανατροφή του Ιωάννη, όπου το μεγάλωσε με τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ο Άγιος διακρινόταν για το ευφυέστατο μυαλό του γι’ αυτό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια.
Όταν τελείωσε τις σπουδές του επέστρεψε πίσω στην Αντιόχεια όπου ασκήτεψε στην έρημο για πέντε χρόνια, μελετώντας την Αγία Γραφή. Στη συνέχεια, εξαιτίας μιας ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω στη γενέτειρα του. Όταν επέστρεψε, λόγω του θεάρεστου έργου του, χειροτονήθηκε το 381 μ.Χ. ως διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιόχειας, Μελέτιο και στη συνέχεια πρεσβύτερος. Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, με θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Έτσι, η φήμη του έφτασε μέχρι τη Βασιλεύουσα, με αποτέλεσμα στις 15 Δεκεμβρίου 397 μ.Χ., με την ομόφωνη ψήφο του βασιλιά Αρκαδίου και του κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Από τη θέση αυτή ο Άγιος Χρυσόστομος υπήρξε ένα αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, γεγονός που φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα που έγραψε, όπου διασώθηκαν 804, περίπου. Σημαντικό επίσης έργο του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο μετατροπές.
Κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, ο Άγιος υπήρξε αυστηρός ελεγκτής των παρανομιών. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να δημιουργήσει μοχθηρούς εχθρούς, επειδή έλεγχε όλες τους τις παρανομίες. Μια από τις εχθρούς του ήταν η τότε αυτοκράτειρα Ευδοξία, η οποία σε συνεργασία με άλλους επισκόπους, οι οποίοι πειθαρχούσαν στην κοσμική εξουσία, παρά στο Θεό και τον Πατριάρχη τους, ξεκίνησαν πόλεμο εναντίων του Αγίου με σκοπό την απομάκρυνση του από την θέση του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Συγκάλεσαν έτσι παράνομη σύνοδο από 36 επισκόπους σε ένα χωρίο της Βιθυνίας. Απόφαση της συνόδου ήταν η απομάκρυνση του Αγίου από τον θρόνο, κάτι όμως που δεν έγινε αφού υπήρξε έντονη αντίδραση του λαού. Δύο χρόνια όμως αργότερα, το 404 μ.Χ., η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα κατάφερε να πετύχει την εξορία του Αγίου στην Κουκουσό της Αρμενίας, όπου μετά από τις πολλές δυσκολίες και κακουχίες πέθανε το 407 μ.Χ.
Ο Άγιος Χρυσόστομος εκοιμήθει στις 14 Σεπτεμβρίου αλλά εξαιτίας της εορτής της υψώσεως του Τίμιου Σταυρού, εορτάζεται στις 13 Νοεμβρίου. Επίσης, στις 27 Ιανουαρίου εορτάζουμε την ανακομιδή των λειψάνων του, ενώ ο Ιερός Χρυσόστομος συνεορτάζεται στις 30 Ιανουαρίου μαζί με το Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο.
Επιμέλεια: Ρένος Κωνσταντίνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου