Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ο Λίβανος στο μάτι του κυκλώνα


defence-point.gr

Όταν έφθασε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι στο Ριάντ, αυτή τη φορά δεν τον περίμενε αντιπροσωπεία από πρίγκιπες του καθεστώτος ή αξιωματούχοι υπουργείων για να τον καλωσορίσουν, ως είθισται από το διπλωματικό πρωτόκολλο. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, κατασχέθηκε το προσωπικό του τηλέφωνο και την επόμενη ημέρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του με μια δήλωση που μεταδόθηκε από σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό…

Οι δραματικές εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο τον Λίβανο που βρίσκεται στη μέση μιας θανάσιμης διαμάχης του σουνιτικού υπερσυντηρητικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του εξτρεμιστικού σιιτικού Ιράν, μια αντιπαλότητα τους πυροδότησε συγκρούσεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Πλέον απειλεί να αποσταθεροποιήσει τον Λίβανο, όπου η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να αποδυναμώσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, την κύρια πολιτική δύναμη του Λιβάνου, που είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού.





Πηγές προσκείμενες στον Χαρίρι, αναφέρουν ότι η Σαουδική Αραβία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Λιβανέζος πρωθυπουργός – μακρόχρονος σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας και γιος του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ-Χαρίρι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005, έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση του, διότι δεν ήταν πρόθυμος να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ.

Πολλές πηγές του Λιβάνου λένε στο Reuters, ότι το Ριάντ ελπίζει να αντικαταστήσει τον Σάαντ Χαρίρι μεγαλύτερο αδελφό του Μπαχάα. Φήμες τον θέλουν να βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και έχει ζητηθεί από τα μέλη της οικογένειας Χαρίρι να ταξιδέψουν εκεί για να υποσχεθούν υπακοή σε αυτόν, όμως φέρονται να έχουν αρνηθεί…



Ο Χάριρι είχε κληθεί τηλεφωνικώς την Πέμπτη το βράδυ, 2 Νοεμβρίου, για να του ζητηθεί να μεταβεί στο Βασίλειο των Σαούντ και να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σάλμαν. Δεν είχε ιδέα τι τον περίμενε, ενώ περίμενες να βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Σαρμ Ελ Σέιχ για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμοντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Δεν ήταν γραφτό.

Λίγες μέρες προ της τελευταίας άφιξης, ο Χαρίρι είχε μεταβεί ξανά στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με κορυφαίους υπουργούς και πανίσχυρα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, με τους οποίους είχε σημαντικές διαβουλεύσεις – διαπραγματεύσεις. Πίστεψε ότι τους είχε πείσει να συνεχίσουν να αποδέχονται μια συμφωνία συνύπαρξης με τη Χεζμπολάχ, για χάρη της σταθερότητας του Λιβάνου. Μέγα σφάλμα…

Πλέον, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, πιθανότατα όμως και άλλοι αξιωματούχοι, επιδιώκουν να υπάρξει αποκλιμάκωση. Προς το παρόν κρατάμε την τόσο άκομψη σαουδαραβική ενέργεια απέναντι σε έναν πρωθυπουργό, έστω ελεγχόμενο και αναμένουμε τις εξελίξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή ΙΓ΄Λουκά

  Κάποιος άρχοντας πλησίασε τον Ιησού και τον  ρώτησε: «Αγαθέ Διδάσκαλε, τι να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;» Ο Ιησούς του απάντησ...