Μια κορυφαία λιβανέζικη χριστιανική θρησκευτική προσωπικότητα κατευθύνθηκε προς τη Σαουδική Αραβία το απόγευμα της Δευτέρας με την ελπίδα να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαριρί, του οποίου η αναπάντεχη παραίτηση από το Ριάντ έθεσε πολλές ερωτήσεις.
Η επίσκεψη του Καρδινάλιου Bechara el-Rai, ο οποίος είναι επικεφαλής της Μαρωνιτικής ομολογίας, είναι η τελευταία προσπάθεια του Λιβάνου να αμβλύνει τους φόβους για τις συνθήκες που περιβάλλουν τη μοίρα του Χαριρί στη Σαουδική Αραβία.
Η Μαρωνίτικη ομολογία είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα του Λιβάνου και η μεγαλύτερη Καθολική εκκλησία στη Μέση Ανατολή, στην οποία ανήκει και ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun.
Την Κυριακή, ο Αούν δήλωσε ότι ο Χαριρί ζει σε «μυστηριώδεις περιστάσεις» με περιορισμένη ελευθερία στο Ριάντ, καθώς αμφισβητεί ό,τι είπε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός για την κατάστασή του.
Τα σχόλιά του ήρθαν λίγο πριν ο Χαριρί είπε ότι θα επιστρέψει στο Λίβανο "εντός ημερών" και θα επιλύσει ζητήματα με τη Χεζμπολάχ, η οποία είναι εταίρος στην κυβέρνησή του.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να ασκήσει πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για να μην εμποδίζει την επιστροφή του Χαριρί , ανέφερε το άρθρο του Al Akhbar επικαλούμενοι πηγές στο υπουργείο.
Ο Aoun δήλωσε ότι ο Χαριρί έχει «απαχθεί» από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στο Χαριρί, αναφέρει το Reuters, η Σαουδική Αραβία "κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να εξαφανιστεί γιατί δεν ήταν πρόθυμος να αντιμετωπίσει τη Χεζμπολάχ".
Το λιβανέζικο κίνημα αντίστασης έχει σημαντική στρατιωτική και πολιτική επιρροή στο Λίβανο, αφού βοήθησε την χώρα να πολεμήσει σε πολλούς Ισραηλινούς πολέμους.
Κρατικές πηγές ανέφεραν ότι η ανακοίνωση του Χαριρί ότι θα επιστρέψει στη Βηρυτό έδειξε σύντομα ότι η Σαουδική Αραβία είχε υποχωρήσει από τις θέσεις της.
Ωστόσο, ο Λίβανος δεν μπορούσε να δείξει καμία πίστη στις αξιώσεις του μέχρι να επιστρέψει και ότι δεν ήταν ακόμη σαφές εάν το Ριάντ θα επέτρεπε την επιστροφή του, πρόσθεσαν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil λέγεται επίσης ότι θα ξεκινήσει σύντομα ταξίδια στο εξωτερικό για να πιέσει για την επιστροφή του Χαρίρι με ευρωπαϊκές χώρες, ξεκινώντας από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η χώρα θα αναζητήσει προσφυγή σε άλλα μέσα αν οι προσπάθειες δεν αποφέρουν αποτελέσματα.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emanuel Macron επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, αλλά οι ανεπιβεβαίωτες αναφορές των ΜΜΕ ανέφεραν ότι δεν του είχε επιτραπεί συνάντηση με τον Χαρίρι. Επίσης, τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Drian ζήτησε "μη παρέμβαση" στο Λίβανο.
"Για να υπάρξει μια πολιτική λύση στο Λίβανο, είναι απαραίτητο όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων και η μη παρέμβαση είναι θεμελιώδης αρχή", δήλωσε ο Le Drian καθώς έφθασε για συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Είπε ότι η Γαλλία "ανησυχεί για την κατάσταση στο Λίβανο" και θέλησε να δει την κυβέρνηση εκεί "να σταθεροποιείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου