Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Αναταραχές λόγω των μεταναστών στη Ν.Αφρική


Ο Anderson Mapata, ένας μετανάστης από το Μαλάουι, φαίνεται σε ένα κατεστραμμένο  σπίτι από μια εμπρηστική επίθεση στο προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ Rosettenville. [Ο Ihsaan Haffejee / Al Jazeera]

aljazeera.com
Η βία κατά των αλλοδαπών έχει φουντώσει και πάλι σε μέρη της Νότιας Αφρικής .

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των μεταναστών λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πρετόρια, της πρωτεύουσας, εγείροντας ανησυχίες περί του  ξενοφοβικού αισθήματος στη χώρα.

Οι τελευταίες επιθέσεις ακολουθούν προηγούμενες περιόδους ξενοφοβικής βίας το 2008 και το 2015, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αλλοδαπών και τον εκτοπισμό εκατοντάδων μεταναστών οι οποίοι ήταν πολύ φοβισμένοι για να συνεχίσουν να ζουν στις νέες κοινότητες που σήμερα ονομάζουν πατρίδα.

Με το τέλος του απαρτχάιντ και την αυγή της δημοκρατίας το 1994, η Νότια Αφρική, ανοίχτηκε στον κόσμο. 
Μια σταθερή ροή μεταναστών από όλη Αφρική ακολούθησαν τον δρόμο  τους νότια σε αναζήτηση ευκαιριών ασφάλεια και καλύτερων ευκαιριών, στην κάποτε ταχύτερα αναπτυσσόμενη και μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου.

Αλλά στις μέρες μας, με την οικονομία της στατική και την ανεργία  της νεολαίας να αυξάνεται, μερικοί ντόπιοι κατηγορούν τους ξένους για την κλοπή θέσεων εργασίας και την εμπλοκή σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το εμπόριο  ναρκωτικών και η πορνεία.

Το αντιμεταναστευτικό αίσθημα είναι σε άνοδο με τους ηγέτες της κοινότητας και κάποιους στην κυβέρνηση να απηχούν την επικίνδυνη ρητορική που ακούγεται σε τμήματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Abdul Sattar Edhi: Ποιος ήταν ο άγγελος του ελέους του Πακιστάν

Abdul Sattar Edhi:  Google Doodle για τον βραβευμένο φιλάνθρωπο και ανθρωπιστή

Η Google τιμά με Doodle τον Abdul Sattar Edhi, ο οποίος γεννήθηκε το 1928 γνωστός και ως ο «Άγγελος του Ελέους» του Πακιστάν, καθώς ήταν ένας βραβευμένος φιλάνθρωπος και ανθρωπιστής.
Ο Edhi γεννήθηκε στην Ινδία, αλλά αργότερα μετακόμισε στην πόλη Καράτσι του Πακιστάν.
Σύντομα παρατήρησε ότι πολλοί Πακιστανοί στερούνταν ιατρικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, καθώς και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και έτσι έκανε σκοπό της ζωής του να τους βοηθήσει. Το 1951, ίδρυσε το ίδρυμα Edhi, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών.

Ελέφαντας στην Ινδία σπάει τις μπάρες της σιδηροδρομικής γραμμής


Πλάνα από ένα βίντεο έχουν κυκλοφορήσει και  δείχνουν έναν ελέφαντα να περνά τη  σιδηροδρομική γραμμή στη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας σπάζοντας  τις μπάρες και ποδοπατώντας τις γραμμές του τρένου. 

Ο γιγαντιαίος ελέφαντα που ήρθε από το καταφύγιο άγριας ζωής άνοιξε τον δρόμο  του κάτω από τη πρώτη μπάρα  για να διασχίσει τη σιδηροδρομική γραμμή , πριν να συνθλίψει το δεύτερο φράγμα στην απέναντι πλευρά της γραμμής.

Κορεάτισσες αγωνίστριες κατά του ιαπωνικού ζυγού θα τιμηθούν μετά θάνατον

koreatimes
Έξι αγωνίστριες της ελευθερίας που ηγήθηκαν στο κορεατικό Κίνημα Ανεξαρτησίας και 37 άλλοι θα λάβουν το Order of Merit από το Εθνικό Ίδρυμα μετά τον θάνατό τους την Τετάρτη, με την ευκαιρία της γιορτής του Κινήματος  Ανεξαρτησίας της 1ης Μαρτίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Πατριωτών και Υποθέσεων Βετεράνων. 

Οι έξι αγωνίστριες -Kim Byeong-in, Oh Geon-hae, Lee Hyeon-gyeong, Kim Soo-hyun, Lee Σουκ-jin και Yoon Yong-ja -και άλλοι πατριώτες μάρτυρες και αγωνιστές της ανεξαρτησίας θα λάβουν την τιμή για τη συμμετοχή τους στο Κίνημα ανεξαρτησίας του 1919 ενάντια στην ιαπωνική κατοχή (1910-1945). 

Οι έξι τιμώμενες ίδρυσαν ένα γυναικείο σώμα για  το κίνημα  ανεξαρτησίας, την Κορεατική Επαναστατική Συμμαχία Γυναικών , τον Ιούνιο του 1940 στη Chongqing, στη Κίνα, και οδήγησαν το κίνημα ανεξαρτησίας από εκεί. 

Το δυστύχημα της αδιαφορίας

Αποτέλεσμα εικόνας για neighbor good painting

Σύμφωνα με τη θεολογία μας, ο θάνατος εισήλθε στην ανθρώπινη ιστορία ως αποτέλεσμα του προπατορικού αμαρτήματος.Και είναι κάτι φρικτό και αφύσικο κατά την υμνολογία μας.
Όλοι συγκλονιστήκαμε από το φρικτό δυστύχημα που συνέβη στη Θήβα(εδώ). Τώρα δεν είναι ώρα για βαθιές φιλοσοφίες και υψηλές θεολογίες.Τώρα είναι ώρα να αφουγκραστούμε τον πόνο του πατέρα και συζύγου,τους γονείς και συγγενείς των θυμάτων,να συμπάσχουμε(όσο είναι δυνατόν) μαζί τους,ιδιαίτερα οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι και να σιωπήσουμε.
Επιπροσθέτως ας σκεφτούμε κι αυτό.Τα αίτια του ατυχήματος εντοπίζονται,για την ώρα, στις υψηλές ταχύτητες και τα φθαρμένα ελαστικά.Η αμέλεια δηλαδή στη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους.Τρεις νέους ανθρώπους και ένα βρέφος.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο "χορός των παπάδων" στην Κέρκυρα



Την Κυριακή της Τυρινής, η πόλη της Κέρκυρας ετοιμάζεται πυρετωδώς το μεσημέρι, να κάψει τον Σιορ Καρνάβαλο, μετά από μία μεγαλειώδη βενετσιάνικη παρέλαση, με τις μαζορέτες να παρέχουν ένα θαυμάσιο θέαμα γυμναστικών επιδείξεων και τους τυμπανιστές να πλημμυρίζουν τα καντούνια και την κεντρική πλατεία, από εμβατήρια θριάμβου. Την ίδια ώρα, σε πολλά χωριά του νησιού, κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας, τον πρωταρχικό ρόλο για το κλείσιμο των αποκριών, αναλαμβάνουν οι παπάδες, με το μοναδικό παραδοσιακό «χορό των Παππάδων» στα χωριά Επίσκεψη, Κληματιά και Νυμφές της περιοχής Όρους της βόρειας Κέρκυρας . Σύμφωνα με το έθιμο που λαμβάνει χώρα το απόγευμα της Κυριακής της Τυροφάγου, όταν τελειώσει ο εσπερινός, στα προαύλια των ιερών ναών, ο πρεσβύτερος ιερέας βγαίνει στην αυλή της εκκλησίας και δίνει το έναυσμα του χορού. Τίθεται επικεφαλής και τον ακολουθούν οι υπόλοιποι ιερείς, μέλη της επιτροπής της εκκλησίας, οι ψάλτες, οι τοπικοί άρχοντες, γέροντες και όσοι επιθυμούν. 

Ασυνήθιστα μεγάλα αντικείμενα εντοπίστηκαν στους δακτύλιους του Κρόνου

απόδοση καλλιτέχνη ενός «σούπερ Κρόνος" σε ένα μακρινό ηλιακό σύστημα που βρέθηκαν πρόσφατα να διαθέτει δακτυλίους αρκετά μεγάλη για να επισκιάσει τη δική ήλιο της.

sputniknews

Το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA κατάφερε να πάρει φωτογραφίες  ασυνήθιστα μεγάλων αντικειμένων μέσα σε ένα από τα εξωτερικά δαχτυλίδια του Κρόνου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποστολής του κοντά στον πλανήτη.

Όπως αναφέρθηκε από τη NASA, αυτά τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν από το διαστημικό σκάφος πέρυσι κατά τη διάρκεια μιας από τις πρώτες αποστολές του να εισέρχονται στην πολική τροχιά. Τα αντικείμενα δεν έχουν επίσημα ονόματα, με τους επιστήμονες να τα ονομάζουν  ανεπίσημα F16QA και F16QB.
Παρόμοια αντικείμενα έχουν εμφανιστεί στα δαχτυλίδια του Κρόνου, αλλά γρήγορα έφυγαν  ή καταστράφηκαν από τα φεγγάρια του Κρόνου,που βρίσκονται  σε τροχιά εντός των δακτυλίων ή δίπλα τους.

Το Σώμα Φετβά στην Αίγυπτο καταδικάζει τις επιθέσεις κατά Κοπτών

Φετβά Σώμα καταδικάζει τη στόχευση των Κοπτών στην Αρίς από ISIS
Το Παρατηρητήριο των takfiri Fatawa και εξτρεμιστικών απόψεων του Σώματος Φετβά εξέδωσε ανακοίνωση για να καταδικάσει τη στόχευση Κοπτών χριστιανών στο Σινά από το ISIS και διαβεβαίωσε ότι οι επιθέσεις στοχεύουν να καταστρέψουν την εθνική ενότητα.
Δεκάδες Κοπτικές χριστιανικές οικογένειες στην Αίγυπτο έφυγαν από το Βόρειο Σινά όταν   τουλάχιστον 7 σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες από ύποπτους ισλαμιστές μαχητές όταν φυλλάδια που καλούσαν να σκοτώσουν τους Κόπτες διανεμήθηκαν στην πόλη της Arish.
 

Τι χρειάζεται η Αίγυπτος για να σταματήσουν οι διωγμοί των Κοπτών

αναγκαστική εκτόπιση
Magdy Malak
Πρόσφατα, Κόπτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αρίς, λόγω των απειλών που αντιμετωπίζουν. 6 Κόπτες έχουν σκοτωθεί από το Ισλαμικό Κράτος στο Σινά. Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που συμβαίνει κατά των Κοπτών, και δεν είναι η πρώτη φορά που  εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις κοινότητές τους. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι αυτός ο εκτοπισμός στο Σινά δεν οφείλεται μόνο στην τρομοκρατία. Είναι, επίσης,  αποτέλεσμα της συμφωνίας των αρχών με το ευρύ κοινό ότι ο αναγκαστικός  εκτοπισμός  στην Άνω Αίγυπτο είναι θεμιτός. 
Η αναγκαστική εκτόπιση των Κοπτών δεν είναι απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, όταν οι Μουσουλμάνοι θέλουν να επιβάλλουν τους κανόνες τους σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων της νομιμότητας και της νομοθεσίας. Αυτή η σοβαρή κατάσταση, όπως ανέφερα και έγραψα πολλές φορές παλιότερα , δεν θα επιλυθεί με μέτρα ασφαλείας μόνο, χρειάζεται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες απ' αυτό. 

Ἡ νηστεία τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς


agiazoni


Μάξιμος Ματθαίου (Ἀρχιμανδρίτης)


῾Η νηστεία τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς, μαζί μέ τή νηστεία τῆς Τετάρτης καί τῆς Παρασκευῆς, εἶναι οἱ ἀρχαιότερες καί μόνες νηστεῖες, πού ἔχουν Οἰκουμενική κάλυψη, δηλαδή ἐπικυρώθηκαν μέ Κανόνες Οἰκουμενικῆς Συνόδου (ξθ΄ ῾Αγ. ᾿Αποστ., ε΄ τῆς Α΄, β΄, κθ΄ καί πθ΄ τῆς ΣΤ΄). Οἱ λοιπές καθιερωμένες νηστεῖες τοῦ ἔτους, βασίζονται στήν ῾Ιερή Παράδοση τῆς ᾿Εκκλησίας μας, πού κι αὐτή εἶναι ἰσχυρή καί ἔγκυρη.

῾Η νηστεία τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς ἀνάγεται ἤδη στούς ἀποστολικούς χρόνους καί θεσμοθετήθηκε κατά μίμηση τῆς σαραντάμερης νηστείας τοῦ Κυρίου μας (Ματθ. δ΄, 2), ὡς καί τῶν σαραντάμερων νηστειῶν τῶν Προφητῶν Μωυσέως (᾿Εξοδ. λδ΄, 28) καί ᾿Ηλιοῦ (Γ΄ Βασ. ιθ΄ 8).

῾Η ἀρχαιότητά της, ἔγκειται καί στό γεγονός, ὅτι μόνον κατ᾿ αὐτή, σέ ἀντίθεση μέ τίς ἄλλες μεταγενέστερες μακρές νηστεῖες, δέν ἐπιτρέπεται ἡ τέλεση τῆς ἀναιμάκτου θυσίας (τελείας Λειτουργίας), παρά μόνο τά Σάββατα καί τίς Κυριακές.

Η ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας

ΑΝΤΙ – ΘΑΒΩΡΙΟΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΙ 
ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
"Ὅλαι αἱ ἀνθρώπιναι γνῶσεις εἶναι 
ἀμφίβολοι, ἀνασφαλεῖς, προσωριναί, 
μᾶλλον πιθαναὶ παρὰ ἀληθεῖς" 
(Minucius Felix) 
Ὡς γνωστὸν ὁ ἄνθρωπος ἐδημιούργησε διαφόρους βιοτικάς "ἐπαναστάσεις" διαχρονικῶς. Οὕτω μετεπήδησεν ἐκ τῆς παρασιτικῆς καὶ καθαρῶς καταναλωτικῆς οἰκονομίας τῶν κυνηγῶν καὶ συλλεκτῶν εἰς τὴν παραγωγικὴν καὶ δομικὴν κτηνοτρόφων καὶ ἀγροτῶν τοιαύτην, κατὰ δὲ τοὺς νεωτέρους δὲ χρόνους εἰς τὴν βιομηχανικήν, τῶν πλαστικῶν ὑλῶν καὶ τελευταίως τὴν ἠλεκτρονικήν, ἡ ὁποία διεμόρφωσεν ἕνα τελείως διαφορετικὸν κόσμον μὲ ἀπρόβλεπτον μέλλον1. Οὕτως ἀπέβη Homo Faber, Sapiens, Ludens, Economicus καὶ Electronicus. 
Σήμερον βλέπομεν, ὅτι διὰ πολλοὺς τὰ κινητὰ τηλέφωνα, τὰ Tablet, Notebook καὶ Laptop εἶναι ἀναφαίρετα ἀπὸ τὴν ζωήν των. Τὰ χρησιμοποιοῦν ὡς πλοηγούς, διὰ φωτογραφήσεις, ἀνάγνωσιν ἐφημερίδων κλπ. Πλέον τῶν 40 ἑκατομμυρίων Γερμανῶν κατέχουν κινητὰ καὶ εἷς ἐκ τῶν τεσσάρων, ἄνω τῶν 14 ἐτῶν, τὰ Tablet. Οὐδεὶς δύναται δὲ νὰ διαμφισβητήσει τὴν τεραστίαν χρησιμότητα αὐτῶν (λόγοι ἐπαγγελματικοί, κοινωνικοὶ καὶ ψυχαγωγικοί), ἀλλὰ καὶ νὰ παραθεωρήσει τὰς ἀρνητικάς των ἐπιπτώσεις (κατασκόπευσιν, πιθανῶς βλάβην εἰς τὴν ὑγείαν κλπ.). 
Ὁ μὴ δεχόμενος πάντως τοὺς "κινδύνους" τῆς ἀσυρμάτου τηλεφωνίας, ἔχει τὴν τύχην τῶν Προφητῶν τοῦ ἀρχαίου Ἰσραήλ: Ἐμπαίζεται, ὑβρίζεται, πολεμεῖται καὶ περιφρονεῖται. Καὶ ὅμως ὑπάρχουν ἀναρίθμητοι ἐνδείξεις διὰ τοὺς κινδύνους εἰς τοὺς ἀνθρώπους καὶ τὰ ζῶα, τοὺς ὁποίους προκαλοῦν αἱ ἠλεκτρονικαὶ "ἀναθυμιάσεις", τὰς ὁποίας ἀοράτως ἐκπέμπουν αἱ συσκευαί. 

Η δυσκολία και η ευλογία της Μεγάλης Σαρακοστής


π. Ανδρέα Αγαθοκλέους
Μεγάλη Σαρακοστή: πορεία προς το Πάσχα, περίοδος χαρμολύπης, τρόπος ζωής του χριστιανού, κόπος και πόνος για την ολόφωτη νύκτα του «Χριστός Ανέστη!».
Ποιος μπορεί να περιγράψει τα βιώματα όσων συν-πορεύονται τον κοπιαστικό δρόμο της, με την ειρήνη της καρδίας και την κρυμμένη χαρά; Πώς θα εξηγήσεις τη δυσκολία της νηστείας, των πολλών ακολουθιών, των μεγάλων Κυριακών, που μεταποιείται σε γλυκύτητα;
Αλήθεια, η Μεγάλη σαρακοστή χρειάζεται, για να την περάσεις με λαχτάρα για την εορτή των εορτών, λεβεντιά, αρχοντιά, θάρρος. Δεν είναι για τους μίζερους, τους κλαψιάριδες, τους δειλούς. Δεν είναι για τους φίλαυτους. Αυτούς που προσέχουν μη δυσκολευτούν, μην κουραστούν, μην πεινάσουν.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Δυσαρέσκεια στην Τσετσενία για τη μεταφορά Ημέρας Πένθους

Τσετσενίας και Ινγκουσετίας άνθρωποι παραδόθηκαν στα τρένα στα φορτηγά.  Φεβρουάριος 1944. Στιγμιότυπο από ένα βίντεο από το χρήστη vainakh38 https://www.youtube.com/watch?v=DKmb-WX0OI0

kavkaz-uzel
Στις 23 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχουν επίσημες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των απελάσεων από τον Στάλιν των Τσετσένων  που πρόκειται να διεξαχθούν στην Τσετσενία. Αυτό αναφέρθηκε από τη διοίκηση του ηγέτη της Τσετσενίας και της κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι έχουν επίσης σημειώσει ότι οι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το Μάιο του 10. Πολλοί κάτοικοι της Τσετσενίας εκφράζουν εξαιρετικά αρνητική στάση απέναντι στην ακύρωση των εκδηλώσεων πένθους για την επέτειο των απελάσεων του Στάλιν.

Το "Caucasian Knot" ανέφερε ότι νωρίτερα, η Ημέρα Μνήμης και Θλίψης μνημονευόταν στην Τσετσενία στις 23 Φεβρουαρίου, την ημέρα της απέλασης ανθρώπων  της Τσετσενίας και Ινγκουσετίας στο Καζακστάν και την Κεντρική Ασία το 1944. Το 2011, ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ εξέδωσε ένα ψήφισμα για να ανακοινώσει την ημερομηνία της 10ης Μαΐου ως ημερομηνία του επίσημου πένθους για τα θύματα της απέλασης .Ο Ramzan Kadyrov εξήγησε την απόφασή του επικαλούμενος το γεγονός ότι η δημοκρατία πρέπει να γιορτάζει τις κρατικά γιορτές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της Ημέρας του Υπερασπιστή της  Πατρίδας, μαζί με τις  άλλες περιφέρειες.

25 Φεβρουαρίου 1921-Η κατάλυση της Γεωργιανής Δημοκρατίας από τον Κόκκινο Στρατό

February 25, 1921 – Heroic Georgians who fought against Russia’s Red Army

H 25η Φεβρουαρίου  του 1921 είναι μία από τις τραγικές και οδυνηρές ημερομηνίες στην ιστορία της Γεωργίας. Την ημέρα αυτή η Γεωργία έχασε και πάλι την πρόσφατα αποκτημένη  ανεξαρτησία της, η οποία διήρκεσε λιγότερο από τρία χρόνια. Λίγο μετά την απελευθέρωση της από την περισσότερο από έναν αιώνα κυριαρχία της  Ρωσικής Αυτοκρατορίας  και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της το Μάιο του 1918, ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη Γεωργία τον Φεβρουάριο του 1921. Η Σοβιετική εισβολή στη Γεωργία ήταν μια στρατιωτική εκστρατεία του Σοβιετικού ρωσικού Κόκκινου Στρατού με στόχο την ανατροπή της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης (των μενσεβίκων) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γεωργίας και την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος μπολσεβίκων στη χώρα.Οι  σοβιετικές δυνάμεις πήραν την γεωργιανή πρωτεύουσα Tbilisi(τότε γνωστή ως Tiflis στους περισσότερους μη-γεωργιανόφωνους), μετά από σκληρές μάχες και κήρυξε την Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γεωργίας στις 25 Φεβρουαρίου 1921. 

Γιατί ο Καμένος απαντά σε υψηλούς τόνους στους Τούρκους;

militaire
Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος απάντησε σε υψηλούς τόνους αν και με ψύχραιμο τόνο στη φωνή του, στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, που μας …απείλησε ότι μπορεί ν΄ανέβει όποτε θέλει στα Ίμια.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό νησί. Θα αντιμετωπιστούν. Ας πατήσουν, αλλά μετά να δούμε αν θα φύγουν από εκεί», τόνισε ο κ. Καμμένος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Γιατί ο Καμμένος δεν “αφήνει να πέσει τίποτα κάτω” ,απ΄ όσα λένε οι Τούρκοι; Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερο αυτές οι προκλήσεις να μένουν αναπάντητες ή τέλος πάντων η όποια απάντηση να είναι στο δόγμα της “στρατηγικής ψυχραιμίας” που είχε “εφεύρει” ο Ευάγγελος Βενιζέλος όταν ήταν ΥΕΘΑ.

Ἑσπερινός τῆς Συγχώρεσης

Αποτέλεσμα εικόνας για forgiveness

agiazoni
Anthony Bloom (Metropolitan of Sourozh (1914- 2003))



Στὸ ὄνομα τοῦ Πατρός, τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. 

Ἔχουμε φτάσει στὸ κατώφλι τῆς Σαρακοστῆς. Ἀρχίζουμε νὰ προχωρᾶμε κατὰ μῆκος ἑνὸς δρόμου ποὺ θὰ μᾶς ὁδηγήσει στὸ Γολγοθᾶ· οὔτως ὥστε μιὰ μέρα, στὸ τέλος τῆς Μ. Τεσσαρακοστῆς, θὰ βρεθοῦμε νὰ στεκόμαστε ἐνώπιον τοῦ Ἑσταυρωμένου –ποὺ σταυρώθηκε γιὰ χάρη μας, γιὰ τὴ σωτηρία τοῦ καθενός μας. Ξεκινᾶμε ἕνα ταξίδι τὸ ὁποῖο πρέπει νὰ τελειώσει μὲ τὸν Θεὸ νὰ εἶναι σὲ θέση νὰ μᾶς συγχωρέσει, καὶ νὰ μᾶς πεῖ, «Πορεύεσθε ἐν εἰρήνῃ». Ἀλλὰ γιὰ νὰ τὸ ἐπιτύχουμε αὐτὸ θὰ πρέπει νὰ ἀρχίσουμε νὰ συγχωροῦμε ὁ ἕνας τὸν ἄλλον. 

Συγχωρῶ δὲν σημαίνει ξεχνῶ ὅ,τι ἔχει συμβεῖ, ἀλλὰ ἐπωμίζομαι τὸ βάρος τῆς ἀδυναμίας ἑνὸς ἄλλου ἀνθρώπου, ἤ μερικὲς φορὲς τὸ κακὸ ἑνός ἄλλου ἀνθρώπου. Λέει ὁ Ἀπόστολος Παῦλος: «Ἀλλήλων τὰ βάρη βαστάζετε». Καὶ αὐτὰ τὰ φορτία εἶναι πολὺ συχνὰ ἡ ἀποτυχία τοῦ καθενὸς ἀπὸ ἐμᾶς νὰ φανοῦμε ἀντάξιοι τῆς κλήσης μας· ἡ ἀνικανότητά μας ν’ ἀγαπᾶμε, νὰ ἀποδεχόμαστε, νὰ ὑπηρετοῦμε, νὰ βοηθᾶμε ὁ ἕνας τὸν ἄλλο στὸ δρόμο ποὺ ὁδηγεῖ στὸν Θεό. Ἔτσι ἄς κρίνουμε τὴν ψυχή μας, τὴ ζωή μας· νὰ κρίνουμε δίκαια καὶ τίμια, καὶ νὰ ζητήσουμε συγχώρεση ὄχι μόνο ἀπὸ τὸν Θεὸ - αὐτὸ ὑπὸ μίαν ἔννοια μᾶς φαίνεται τόσο συχνά πιὸ εὔκολο ἀπὸ τὸ νὰ ζητήσουμε συγχώρεση ἀπὸ τὸν πλησίον μας. Ἀλλὰ ἄς ζητήσουμε συγχώρεση ἀπὸ αὐτοὺς ποὺ ἔχουμε προσβάλλει μὲ τὸν ἕνα ἤ τὸν ἄλλο τρόπο, ἀλλὰ καὶ ἀπὸ ἐκείνους ποὺ δὲν βοηθήσαμε στὸ ταξίδι τους πρὸς τὸν Θεό. Εἴμαστε όλοι ἀδύναμοι, ὅλοι χρειαζόμαστε στήριξη. Στηρίζουμε ὁ ἕνας τὸν ἄλλον; Ἤ διαλέγουμε αὐτοὺς ποὺ θέλουμε νὰ στηρίξουμε, ἐπειδὴ τοὺς συμπαθοῦμε, ἐπειδὴ τὸ νὰ τοὺς στηρίζουμε εἶναι γιὰ μᾶς χαρά, ἐπειδή αὐτὸ σημαίνει ὅτι αὐτοὶ ἐπίσης ἀνταποκρίνονται ἀπὸ εὐγνωμοσύνη, ἀπὸ φιλία;

Η "ONE Armenia" ξεκινά έρανο για την αποναρκοθέτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αποτέλεσμα εικόνας για ONEArmenia

kavkaz-uzel
Η συγκέντρωση χρημάτων ύψους  96.214 δολαρίων ΗΠΑ για την αποναρκοθέτηση μιας περιοχής κοντά στο χωριό Lachin, στη Περιφέρεια Shaumyan  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ(NKR) , ξεκίνησε από την φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται "ONEArmenia".

Η εκστρατεία "Lachin Χωρίς Νάρκες" ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου.

Ξεκινώντας από το 1995, στο διάδρομο  Lachin που συνδέει την Αρμενία με το NRK, υπήρξαν 370 ατυχήματα με πολίτες, οι οποίοι πυροδότησαν  τις νάρκες, αναφέρει η "ONEArmenia".

Αυξάνονται οι διώξεις δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν

Rally in Baku. November 2014. Photo by Aziz Karimov for the "Caucasian Knot"

kavkaz-uzel
O Elchin Ismailly έχει ενταχθεί στη λίστα των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν "με χαλκευμένες κατηγορίες," λέει η δήλωση του διεθνούς οργανισμού "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RWB) . Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου του Αζερμπαϊτζάν για την Ελευθερία και Ασφάλεια των Δημοσιογράφων(IRFS) δήλωσε ότι στη χώρα οι δημοσιογράφοι διώκονται ακόμη και επειδή επικρίνουν τις τοπικές αρχές.

Το "Caucasus Knot" ανέφερε ότι στις 22 Φεβρουαρίου, το Εφετείο του Μπακού (CoA) απέρριψε την καταγγελία κατά της 24-ήμερης κράτησης του Elchin Ismailly, ο οποίος κατηγορείται βάσει των άρθρων για «εκβιασμό με απειλές που διαπράττονται κατ 'επανάληψη» και "κατάχρηση δύναμης που προκάλεσε σοβαρές συνέπειες. "

Τουλάχιστον 12 bloggers και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης κρατούνται σε φυλακές του  Αζερμπαϊτζάν , δήλωσε ο Johan Beer, Διευθυντής του RWB για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Malesnitsa:οι γιορτές πριν τη Σαρακοστή των Βόρειων Σλάβων

Maslenitsa festivities held on a square of the Cathedral of Transfiguration in Berdsk, Novosibirsk Region

sputniknews

Η Maslenitsa μια  από τις πιο χαρούμενες και "λαχταριστές" λαϊκές  γιορτές στη Ρωσία, που σχετίζεται με τη διασκέδαση, τις τηγανίτες και την ανυπομονησία για  θερμότερο καιρό την ερχόμενη άνοιξη. Το 2017, η εβδομάδα της Maslenitsa ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου.

Η παράδοση της γιορτής της  Maslenitsa έχει τις ρίζες της στην ειδωλολατρική εποχή. Πριν από την υιοθέτηση του Χριστιανισμού, η γιορτή διαρκούσε δύο εβδομάδες.Σήμερα, αυτή η αρχαία Ανοιξιάτικη Σλαβική  γιορτή γιορτάζεται κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή, μια σημαντική 40-ήμερη νηστεία που προηγείται του Πάσχα.
Με μια νηστεία  στον ορίζοντα, ποιος καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστείς, παρά  τρώγοντας χορταστικό νόστιμο φαγητό; Το ψήσιμο των bliny - λεπτές τηγανίτες ή κρέπες - είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες της Maslenitsa. Από τα παλιά χρόνια, αυτός ήταν ο τρόπος για να κατευνάσουν τους ειδωλολατρικούς  θεούς και να προσελκύσουν περισσότερη ηλιοφάνεια και να φέρουν  νωρίς την άνοιξη. Οι στρογγυλές τηγανίτες ήταν ένα είδος  ψωμιού θυσίας - ένα δώρο στους θεούς.

Νεαρή Αφγανή,χωρίς χέρια και πόδια δημιουργεί πανέμορφους πίνακες

Robabah Mohammadi's pictures

sputniknews.com

Η Robabah Mohammadi είναι μια 17χρονη κάτοικος της Καμπούλ.Γεννήθηκε χωρίς χέρια και  πόδια, αλλά έχει τη δύναμη της θέλησης, το ταλέντο και μια απίστευτη όρεξη για ζωή. Το Sputnik Dari μίλησε με τη νεαρή καλλιτέχνιδα για το πώς ξεκίνησε να δημιουργεί απίστευτες ζωγραφιές με τα δόντια της.

"Δεν έχω χέρια και πόδια, αλλά μπορώ να ζωγραφίζω. Η ζωή είναι όμορφη."
Αυτές οι λέξεις είναι  γραμμένες στα αγγλικά στη σελίδα του Facebook μιας  νεαρής κατοίκου της  Καμπούλ ,της Robabah Mohammadi.
Η έλλειψη  άκρων δεν αποτέλεσε εμπόδιο γι' αυτήν για να μάθει αγγλικά και να γίνει μια εξαιρετική καλλιτέχνης. Ωστόσο, το ταξίδι προς την επιτυχία ήταν κοπιαστικό,δύσκολο και, ειλικρινά, προκαλεί δέος.

Tlabgan Ketsba,ένας από τους μακροβιότερους κατοίκους του Καυκάσου και ιδρυτής της πόλης Gal

Tlabgan Ketsba

Το όνομα ενός από τους γεροντότερους κατοίκους της Αμπχαζίας,του Tlabgan Ketsba, πρώτη φορά  έγινε διάσημο από τις εφημερίδες. Στις 15 Απριλίου του 1953, η εφημερίδα «Izvestia» ανέφερε ότι οι κρατικοί αγρότες του χωριού Gal γιόρταζαν τα 132 χρόνια του  γεροντότερου κατοίκου του, Tlabgan Ketsba. 

«Είναι ένας ζωντανός μάρτυρας πολλών ιστορικών γεγονότων του ΧΙΧ αιώνα. Ήταν ο πρώτος που  εγκαταστάθηκε στο Gal, και έχει τώρα πάνω από 135 απογόνους εκεί. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο γέρος μπορούσε να δει, να ακούσει και να θυμάται τα γεγονότα που συνέβησαν περισσότερα από 100 χρόνια νωρίτερα.

Η άσκηση της νηστείας

Αποτέλεσμα εικόνας για wrestling painting

Αρχίζει λοιπόν η νηστεία από Δευτέρα.Ένας  παλιός παπάς στα Κύθηρα έλεγε:"τώρα,μας πήρε η νηστεία" δείχνοντας τη δυσκολία του στην άσκηση.Γιατί η νηστεία είναι άσκηση και όχι αρετή όπως λένε κάποιοι,εντός Εκκλησίας,οι οποίοι θέλουν να μειώσουν την αναγκαιότητα της τήρησης της νηστείας.Η νηστεία είναι ένα από τα θεμέλια της χριστιανικής ζωής.Τιθασεύοντας το πιο πρωτόγονο πάθος,αυτό της λήψης τροφής,θέτουμε τη βάση για την τιθάσευση κι όλων των άλλων παθών.Κι αφού τα ελέγξουμε μπορούμε στη συνέχεια να τα μεταμορφώσουμε.

Η συγχώρεση από ψυχολογικής απόψεως


Από τη Νίκη Γκατζέλια, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας

Τι έχει ο καθένας στο μυαλό του όταν ακούει τη λέξη «συγχώρεση»;
Η έννοια της συγχώρεσης πολλές φορές παρεξηγείται και αλλοιώνεται απ’ όσους προσπαθούν να την εφαρμόσουν, γι’ αυτό και η εφαρμογή της ίσως είναι δύσκολη.

Η συγχώρεση ορίζεται στο μυαλό πολλών ατόμων ως «άφεση αμαρτιών» ή «αυταπάρνηση και παραίτηση από κάθε προσωπική επιθυμία». Όταν κάποιος πληγώνεται από τη συμπεριφορά κάποιου αγαπημένου του προσώπου θεωρεί ότι προκειμένου να τον συγχωρέσει πρέπει να ξεχάσει το συμβάν και να γίνουν όλα όπως πριν.

Είναι, όμως, πράγματι αυτή η έννοια της συγχώρεσης, ή μήπως είναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός της;
Στην πραγματικότητα ο ορισμός της συγχώρεσης προκύπτει από την ίδια την ετυμολογία της λέξης. Συν + χωρώ σημαίνει «δίνω χώρω». Δίνω χώρο στην σκέψη μου, έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να χωρέσει και άλλες απόψεις πέρα από τη δική μου, δηλαδή χωράω δύο ενδεχόμενες ερμηνείες που αφορούν το ίδιο γεγονός. Αυτό δεν προϋποθέτει ότι οφείλω να ενστερνιστώ την αντίθετη άποψη, αλλά να την κατανοήσω. Η κατανόηση και η ενσυναίσθηση των σκέψεων και των συναισθημάτων του άλλου δεν σχετίζεται με το αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι η απόρριψη της δικής του ερμηνείας για το γεγονός ή ακόμη και η διακοπή των σχέσεων μαζί του.

Κυριακή της Τυρινής

Αποτέλεσμα εικόνας για masquerade painting

Η σημερινή Κυριακή,Κυριακή της Τυρινής,αποτελεί την τελευταία μέρα της προπαρασκευαστικής περιόδου,που τρώμε τυρί,αυγά,γάλα,ψάρια κλπ.Από αύριο αρχίζει η περίοδος της Σαρακοστής.Μια περίοδος νηστείας,κατάνυξης και μετάνοιας.
Αυτή τη μέρα πέφτουν οι μάσκες.Ο κάθε άνθρωπος καλείται να κοιτάξει μέσα του και να δει τι πραγματικά κρύβει στην ψυχή του.Να δει τις πληγές,τις κακίες,τα πάθη και να ξεκινήσει την προσπάθεια να τα θεραπεύσει,να τα μεταμορφώσει.Σε αυτό μας καλούν ο Χριστός και η Εκκλησία.Σε μία μόνιμη μεταμόρφωση,σε μια αλλαγή της ζωής μας.Να ρίξουμε και να θρυμματίσουμε τις μάσκες που καλύπτουν την αντανάκλαση του Θεού πάνω μας.

Ο Άγιος Ταράσιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως

AgiosTarasios02
imconstantias
Γεννήθηκε, ανατράφηκε και μορφώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς άνθρωποι και του δίδαξαν την χριστιανική πίστη. Λόγω της μεγάλης μόρφωσής του, ανέβηκε στο αξίωμα του πρωτοασηκρίτου. Στις 25 Δεκεμβρίου του 784, όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος της Κωνσταντινούπολης, εξελέγη με τη σύμφωνη γνώμη λαού, συγκλήτου, κλήρου και βασιλείας, από λαϊκός σε Πατριάρχη, διαδέχόμενος τον πατριάρχη Παύλο τον Δ’. Πρωτοστάτησε στην 7η Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, υπερασπιζόμενος την τιμητική προσκύνηση των αγίων εικόνων. Στις 25 Φεβρουαρίου 806 πέθανε ο Πατριάρχης Ταράσιος, αφού επί 21 χρόνια ποίμανε την Εκκλησία μετά πάσης μετριοπάθειας και συνέσεως. Ό Πατριάρχης Ταράσιος συνέπραξε μεν με πολύ ζήλο στην αναστήλωση των εικόνων, αλλά φρόντισε με τον όρο της 7ης Οικ. Συνόδου, η προσκύνηση να αποβάλει, όσο γίνεται, κάθε χαρακτήρα λατρείας ασυμβίβαστης στο αληθινό πνεύμα της χριστιανικής πίστης. Θεώρησε μεν πρέπον να επαναλάβει η Ανατολική Εκκλησία τις σχέσεις της με τον αρχιερέα της Ρώμης, αλλά όσο κανείς άλλος αγωνίστηκε να περιορίσει τις αξιώσεις του αρχιερέα αυτού. Η στέρηση τέτοιου Πατριάρχη κατατάραξε το βασιλιά Νικηφόρο και όλους όσους εκτιμούσαν τις μεγάλες χριστιανικές και πολιτικές αρετές του. Ετάφη σε Μονή του Βοσπόρου, πού έκτισε ο ίδιος.


Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Την ωραιότητα.Βίου ορθότητι, καλλωπιζόμενος, φωστήρ υπέρλαμπρος, ώφθης του Πνεύματος, και την Εικόνα του Χριστού, Συνόδω εν τη Εβδόμη, προσκυνείν εκήρυξας, ορθοδόξως μακάριε, στύλος και εδραίωμα, Εκκλησίας γενόμενος• διό τους σους αγώνας γεραίρει, Πάτερ Ιεράρχα Ταράσιε.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Queensryche - Empire


Πρέπει να φοβόμαστε τον Χριστό;

Αποτέλεσμα εικόνας για praying painting
agiazoni

Ἅγιος Πορφύριος (Μπαϊρακτάρης)


«Ἡ τέλεια ἀγάπη βγάζει ἔξω τόν φόβο• ἐπειδή, ὁ φόβος ἔχει κόλαση• καί ἐκεῖνος πού φοβᾶται δέν ἔχει τελειωθεῖ στήν ἀγάπη» (Α΄ Ἰωάννου 4, 18)

Ὅταν ἀγαπᾶς τόν Χριστό, παρόλες τίς ἀδυναμίες καί τή συναίσθηση πού ἔχεις γι’ αὐτές ἔχεις τή βεβαιότητα ὅτι ξεπέρασες τόν θάνατο, γιατί βρίσκεσαι στήν κοινωνία τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ.

Τόν Χριστό νά τόν αἰσθανόμαστε σάν φίλο μας. Εἶναι φίλος μας. Τό βεβαιώνει ὁ ἴδιος, ὅταν λέει: «Ἐσεῖς εἶστε φίλοι μου…» (Ἰω. 15,14). Σάν φίλο νά τόν ἀτενίζομε καί νά τόν πλησιάζομε. Πέφτομε; Ἁμαρτάνομε; Μέ οἰκειότητα, μέ ἀγάπη κι ἐμπιστοσύνη νά τρέχομε κοντά του· ὄχι μέ φόβο ὅτι θά μᾶς τιμωρήσει ἀλλά μέ θάρρος, πού θά μᾶς τό δίδει ἡ αἴσθηση τοῦ φίλου. Νά τοῦ ποῦμε: «Κύριε, τό ἔκανα, ἔπεσα, συγχώρεσέ με». Ἀλλά συγχρόνως νά αἰσθανόμαστε ὅτι μᾶς ἀγαπάει, ὅτι μᾶς δέχεται τρυφερά, μέ ἀγάπη καί μᾶς συγχωρεῖ. Νά μή μᾶς χωρίζει ἀπ’ τόν Χριστό ἡ ἁμαρτία. Ὅταν πιστεύουμε ὅτι μᾶς ἀγαπάει καί τόν ἀγαπᾶμε, δέν θά αἰσθανόμαστε ξένοι καί χωρισμένοι ἀπ’ Αὐτόν, οὔτε ὅταν ἁμαρτάνουμε. Ἔχουμε ἐξασφαλίσει τήν ἀγάπη Του κι ὅπως καί νά φερθοῦμε, ξέρομε ὅτι μᾶς ἀγαπάει.

Ο Μ.Αντώνιος είπε:

Αποτέλεσμα εικόνας για antonius the great

adrahti

4. Τὴν ἀπόκτηση τῶν χρημάτων καὶ τὸ πλούσιο ξόδεμά τους νὰ τὰ θεωρεῖς μόνο σὰν φαντασία ποὺ δὲν κρατᾶ παρὰ μόνο λίγο καιρὸ καὶ ξέροντας ὅτι ἡ ἐνάρετη καὶ θεάρεστη ζωὴ διαφέρει ἀπὸ τὸν πλοῦτο. Ὅταν τὸ μελετᾶς αὐτὸ σταθερά, οὔτε θὰ ἀνεστενάξεις, οὔτε θὰ κραυγάσεις, οὔτε θὰ θὰ κατηγορήσεις κανένα, ἀλλὰ θὰ εὐχαριστεῖς τὸ Θεὸ γιὰ ὅλες τὶς εὐεργεσίες ποὺ σοῦ δίνει, βλέποντας ὅτι οἱ χειρότεροι ἀπὸ σένα στηρίζονται στὰ λόγια καὶ στὰ χρήματα. Γιατὶ ἡ ἐπιθυμία, ἡ δόξα καὶ ἡ ἄγνοια εἶναι τὰ πιὸ κακὰ πάθη τῆς ψυχῆς.
6. Ὅσο πιὸ λίγη περιουσία ἔχει κανείς, τόσο εὐτυχέστερος εἶναι. Γιατὶ δὲν φροντίζει γιὰ πολλὰ πράγματα, γιὰ ὑπηρέτες, καλλιεργητές, ἀπόκτηση ζώων. Ὅταν ἀφοσιωνόμαστε σ’ αὐτὰ κι ὕστερα μᾶς συμβαίνουν ἐξαιτίας αὐτῶν δυσκολίες, κατηγοροῦμε τὸ Θεό. Μὲ τὴν αὐθαίρετη ἐπιθυμία μας τρέφουμε τὸ θάνατο καὶ ἔτσι μένουμε στὸ σκοτάδι τῆς ἁμαρτωλῆς ζωῆς, μέσα στὴν πλάνη, χωρὶς νὰ ἀναγνωρίζουμε τὸν πραγματικὸ ἑαυτό μας.

Αγώνας για μετάνοια

Σχετική εικόνα
Γέρων Μωϋσῆς (Μοναχὸς Ἁγιορείτης)


Οἱ ἀγωνιζόμενοι χριστιανοί, δέν εἶναι χαζοχαρούμενοι, καρπαζοεισπράκτορες, ἀφελεῖς, ἁπλοϊκοί, ἐπιπόλαιοι, ρηχοί, μουντοί, παράξενοι καί ἀφηρημένοι.

Ἄν εἶναι ἔτσι δέν εἶναι ἀληθινοί χριστιανοί. Ὁ ἀγωνιζόμενος χριστιανός εἶναι ἐλπιδοφόρος, χαρούμενος, εἰλικρινής, τίμιος, ἀτόφιος καί ταπεινός.

Τό ξεκίνημα γιά τή διόρθωση τοῦ ἑαυτοῦ μου δέν εἶναι διόλου ἐγωιστικό. Ἡ συναίσθηση τῆς ἁμαρτωλότητάς μου μέ κάνει κατανυκτικό καί ὄχι φοβισμένο καί ταραγμένο.

Ἡ πίστη ὅτι θέλω καί μπορῶ ν' ἀλλάξω, ὅτι εἶμαι ἕνας μεγάλος ἁμαρτωλός, δέν πρέπει νἆναι ἕνα εὐχολόγιο καί μιά ταπεινολογία, ἀλλά λόγος καί πράξη βέβαιη, ἀκριβής, ἀμετάθετη.

Ἡ διαπίστωση τῆς ἄπειρης ἀγάπης τοῦ Πανάγαθου Θεοῦ καί ἡ δική μου ἀνταρσία, ἀποστασία καί ἀλλοτρίωση, νά μοῦ δώσει δάκρυα θερμά εἰλικρινοῦς μετανοίας.

Η Α και Β εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

2h Euresi1

imconstantias
Η πρώτη εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου έγινε στη Μαχαιρούντα, σε χώρο πού ήταν κτισμένο το ανάκτορο του Βασιλιά Ηρώδη. Αφού η Ηρωδιάδα, η παράνομη σύζυγος του Ηρώδη έλαβε αυτό που ποθούσε, να δει δηλαδή «επί πίνακι» την αιματόβρεκτη κεφαλή του Προδρόμου, διέταξε να την θάψουν σ’ ένα μέρος κοντά στο παλάτι, ώστε να μπορεί να πηγαίνει και να το καταπατεί, ικανοποιώντας έτσι το άσβεστο μίσος και την κακία της. Στον τόπο εκείνο έμεινε θαμμένη,  μέχρι την ημέρα που την ανακάλυψαν δύο  μοναχοί από την Ανατολή, στους οποίους επανειλημμένα αποκαλύφθηκε ο Τίμιος Πρόδρομος. Μετά το θάνατο των μοναχών αυτών, τα ίχνη της Τιμίας Κάρας χάθηκαν. Βρέθηκε όμως και πάλι, επί αυτοκράτορα Ουαλεντινιανού, κρυμμένη μέσα σε μια στάμνα.  Τότε μεταφέρθηκε από τον επίσκοπο Εμέσης Ουράνιο μέσα στο ναό της περιοχής, όπου επιτελούσε πολλά θαύματα.

Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Εκ γης ανατείλασα, η του Προδρόμου Κεφαλή, ακτίνας αφίησι, της αφθαρσίας πιστοίς των ιάσεων, άνωθεν συναθροίζει την πληθύν των Αγγέλων, κάτωθεν συγκαλείται των ανθρώπων τα γένη, ομόφωνον αναπέμψαι, δόξαν Χριστώ τω Θεώ.

Ο Βαρθολομαίος ντε Λας Κάζας και η υπεράσπιση των Ινδιάνων

e-theologia

Του Ανδρέα Χ. Αργυρόπουλου

          Βρισκόμαστε στον 16ο μ. Χ. Έχει προηγηθεί η ανακάλυψη της Αμερικής από τους Ισπανούς. Οι κλοπές, οι λεηλασίες, οι σφαγές και τα βασανιστήρια  σε βάρος των Ινδιάνων βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Οι κατακτητές φέρονται με το χειρότερο τρόπο στους κατοίκους και καταστρέφουν τους ντόπιους πολιτισμούς. Ο Κάζας, ένας  Ρωμαιοκαθολικός Θεολόγος και κληρικός μέλος του Τάγματος των Δομινικανών, δεν διστάζει να καταγγείλει τη δράση τους  και να καταγράψει πολλά από τα εγκλήματα που διαπράττονται, στο βιβλίο του, «Η καταστροφή των Ινδιάνων».
      Στις σελίδες του συναντάμε συγκλονιστικές περιγραφές της εγκληματικής δράσης των Ισπανών κατακτητών, καθώς επίσης και της στάσης των ιεραποστόλων έναντι των Ινδιάνων. Σε όλες τις αναφορές του ο συγγραφέας δίνει στοιχεία για τον τρόπο που οι Ινδιάνοι υποδέχθηκαν τους Ισπανούς μιλώντας ξεκάθαρα για διάθεση συνεργασίας τους με τους κατακτητές. Τέτοιο ήταν το μεγαλείο της ψυχής των Ινδιάνων που «τους δέχθηκαν σαν να ήταν παιδιά της ίδιας τους της σάρκας. Άρχοντες και υπήκοοι τους εξυπηρέτησαν με πολύ στοργή και χαρά». «Τα αθώα αρνιά αναγκάστηκαν να υποστούν αυτή τη μοιρασιά και υπηρετούσαν τους Ισπανούς με όλες τους τις δυνάμεις. Λίγο ακόμα και θα τους λάτρευαν». Ο Κάζας θεωρεί τους Ισπανούς ανάξιους της αγάπης των Ινδιάνων. Κατά τη γνώμη του: «θα μπορούσαν να ιδρύσουν μεγάλες πόλεις και να ζουν σαν σε επίγειο παράδεισο». Η απληστία τους οδήγησε σε λεηλασίες, καταστροφές και σφαγές. Έδειξαν πρωτοφανή αγριότητα, άλλοτε καίγοντας τους Ινδιάνους, άλλοτε κομματιάζοντάς τους κι άλλοτε πουλώντας τους ως δούλους. 

Ο τυφλός προφήτης των Κυθήρων

Αποτέλεσμα εικόνας για blind old man painting

dragonerarossa.gr

του Γιάννη Πρωτοψάλτη (Μελισσοκόμου)



Ζούσε στα Φράτσια ένας άνθρωπος με καταγωγή από την Κάρπαθο και παντρεμένος με Φρατσιώτισσα, ο μαστρο-Γιώργης. Ο μαστρο-Γιώργης ήταν εντελώς τυφλός και παρ’ όλ’ αυτά άριστος τεχνίτης της πέτρας. Εκτός από τις πέτρες για οικοδομικές εργασίες πελεκούσε και μυλόπετρες ολοστρόγγυλες για αλευρόμυλους και ελαιοτριβεία˙ καταλαβαίνει κανείς τι ακρίβεια χρειαζόταν, πόσο τέλεια εφαρμογή˙ και όλα αυτά τυφλός. Κάθε χτύπημα που έκανε στην πέτρα δεν ήξερε πού πάει κι ωστόσο πάντα πήγαινε στο σωστό σημείο.


Μια φορά θέλανε να βαθύνουνε το πηγάδι στα Μυρτίδια που έχει πολύ μεγάλο βάθος και δεν βρίσκανε κανέναν να κάνει τη δουλειά. Ανέλαβε εκείνος, ο τυφλός! Κι έπρεπε ταυτόχρονα να αντλείται και το νερό από μέσα, χωρίς μοτέρ βέβαια. Υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης κάθε στιγμή. Και έκανε και χρήση εκρηκτικών μέσα στο πηγάδι. Είχε γίνει θέμα εκείνη την εποχή˙ μπορεί κανείς να βρει αναφορές στις τοπικές εφημερίδες.

Μ.Καραγιλάν:Κανείς Κούρδος,δημοκράτης ή άνθρωπος να μην μείνει σιωπηλός

Αποτέλεσμα εικόνας για murat karayılan
anfenglish
Ο Μουράτ Καραγιλάν Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΚΚ, εντάχθηκε στο ειδικό πρόγραμμα του Ραδιοφώνου  Φωνή του Κουρδιστάν (Denge Κουρδιστάν) και αξιολόγησε τη  βαρβαρότητα του τουρκικού κράτους στο χωριό Xerabê Bava στο Nusaybin .

Παρακάτω είναι τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Καραγιλάν :

Η αποικιοκρατία φοβάται τον αγώνα  των Κούρδων και την ελευθερία τους 

«Το κίνημα για την Ελευθερία του Κουρδιστάν έχει κάνει μια πρόοδο, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και κοινωνικά. Σήμερα, η κοινωνία μας μπορεί να έχει προσδοκίες ενάντια στις πολιτικές του φασισμού και της σκληρότητας, και μπορεί να περιμένει από εμάς να ανταποκριθούμε σε αυτές με μια ένοπλη αντίσταση στις ζώνες των ανταρτών. Αυτή είναι μια δίκαιη και σωστή  προσδοκία. Ωστόσο, ο αγώνας μας πρέπει να προχωρήσει με τη μορφή μιας αντίστασης όχι μόνο  στην στρατιωτική αλλά και στην κοινωνική πτυχή. Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να έχουμε μια κοινωνική στάση που να αγκαλιάσει την κοινωνία μας και να ενισχύσει τον αγώνα μας σε αυτή τη βάση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επεκτείνουμε το δίκαιο αγώνα του κουρδικού λαού, τόσο σε όλη την Τουρκία όσο σε και ολόκληρο τον κόσμο. Ο  λαός μας βίωσε τα όσα έγιναν τη δεκαετία του '90, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πολύ διαφορετικό από ό, τι συνέβη τότε. Σήμερα, η αποικιοκρατία φοβάται τους Κούρδους και τον αγώνα απελευθέρωσης  του Κουρδιστάν . Μας καταπιέζουν  και προσπαθούν να εμποδίσουν την πορεία για την ελευθερία εξαιτίας αυτού του φόβου. Ο λαός μας θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό και να ενεργήσει αναλόγως.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος:ἡ ὁμιλία γιὰ τὸν καρνάβαλο

Αποτέλεσμα εικόνας για carnival painting
πηγή
Ἀδελφοί μου,

Τίποτε δὲν καυτηρίασε ὁ Κύριος τόσο πολύ, ὅσο τὴν ὑποκρισία.
Καὶ ὀρθῶς, εἰς αὐτὴν εἶδεν, ὅτι ὑπάρχει πάντοτε ὁ μεγαλύτερος παραπλανητικὸς κίνδυνος, δηλαδὴ τὸ ἑωσφορικὸν ἀγγελοφανὲς φῶς. Εἶναι πράγματι φοβερὴ ἡ δύναμις τῆς ὑποκρισίας. Τόσο γι᾿ αὐτὸν ποὺ τὴ ζῇ καὶ τὴν ἀσκεῖ, ὅσο καὶ γι᾿ αὐτοὺς ποὺ τὴν ὑφίστανται. Καὶ εἶναι ἐπικίνδυνη ἡ ὑποκρισία, διότι ἀνταποκρίνεται πρὸς βαθύτατον ψυχολογικὸν αἴτημα τοῦ ἀνθρώπου.

Ὁ ἄνθρωπος θέλει νὰ φανῆ αὐτὸς ποὺ δὲν εἶναι. Ἀκόμη καὶ ἐνώπιον τοῦ ἑαυτοῦ του καὶ ἐνώπιον τοῦ θεοῦ. Καὶ ἔτσι ξεφεύγει ἀπὸ τὴν ἀλήθεια καὶ τὴν ἁπλότητα καὶ φυσικὰ καὶ ἀπὸ τὴν μετάνοιαν καὶ τὴν σωτηρίαν.

Σὲ λίγες ὧρες ἔξω ἀπὸ αὐτὸν τὸν ναόν, ἔξω ἀπὸ τὴν γαλήνην του, εἰς τοὺς δρόμους αὐτῆς τῆς Πολιτείας, θὰ παρελάσῃ ὁ Καρνάβαλος. Μὴ τὸν περιφρονήσετε καὶ μὴ τὸν χλευάσετε καὶ μὴ μὲ κατακρίνετε, ποὺ τὸν ἀναφέρω αὐτὴ τὴ στιγμή. Δὲν εἶναι καθόλου ἄσχετος μὲ τὸ μέγιστο πρόβλημα τῆς ὑποκρισίας. Νὰ τὸν προσέξετε ἐφέτος τὸν Καρνάβαλο μὲ σεβασμὸ καὶ βαθὺ στοχασμό. Εἶναι πανάρχαιο τὸ φαινόμενο καὶ εἶναι φαινόμενο βαθυτάτου καὶ ἀγχώδους αἰτήματος τῆς ψυχῆς τοῦ ἄνθρωπου, νὰ λυτρωθῇ ἀπὸ τὴν καθημερινή του ὑποκρισία μὲ μίαν ἔκφρασιν ἀνωνύμου, διονυσιακῆς νέας ὑποκρισίας.

Η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Ο πόλεμος των Ιμπεριαλιστών και η πτώση των Οθωμανών
«Στις 28 Ιουλίου 1914, έναν μήνα μετά τη δολοφονία στο Σαράγιεβο, η αυτοκρατορία των Αψβούργων κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία. Μια σύγκρουση που ξεκίνησε ως βαλ­κανική έσυρε ταχέως τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης σε ολοκλη­ρωτικό πόλεμο. Η Ρωσία, την οποία δέσμευε η συμμαχία της με τη Σερβία, αντέδρασε απειλώντας με πόλεμο την Αυστροουγγαρία. Η Γερμανία υποστήριξε τη σύμμαχό της Αυστρία και οι σύμμαχοι της Ρωσίας, η Βρετανία και η Γαλλία, εισήλθαν με τη σειρά τους στη σύρραξη. Στις 4 Αυγούστου η Τριπλή Αντάντ ήταν σε πόλεμο με τη Γερμανία και την Αυστρία.
Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη προκάλεσε συναγερμό σε όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα υπουργικά γραφεία της Υψηλής Πύλης μέχρι τις πόλεις και την ύπαιθρο της Ανατολίας και των αραβικών εδαφών.»
Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε ακριβώς ξεκινάει η διαδικασία της παρακμής μιας αυτοκρατορίας. Σημαντικά γεγονότα μπορούν να δώσουν ένα στίγμα. Για παράδειγμα, ορισμένοι ιστορικοί θέτουν την ήττα των Βυζαντινών με τον Ρωμανό Δ΄ επικεφαλής από τους Σελτζούκους, στη μάχη του Μαντζικέρτ, το 1071, σαν αφετηρία της παρακμής του Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Άλλοι την κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 και άλλοι πολύ αργότερα, πλησιέστερα στην άλωση του 1453. Βλέποντας, βέβαια, τα πράγματα πάντα εκ των υστέρων, γιατί από το ξεκίνημα μιας διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωσή της μπορεί να περάσουν και 400 χρόνια.

Ανακαλύφθηκε Ηλιακό Σύστημα,με πιθανότητα ύπαρξης ζωής

An artist’s rendering of the view from the fifth planet orbiting TRAPPIST-1 (Illustration by NASA)
Η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό της τηλεσκόπιο Spitzer   βρήκε επτά πλανήτες σαν τη Γη σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι που βρίσκεται περίπου 40 έτη φωτός μακριά.
«Η ανακάλυψη μας δίνει μια ένδειξη ότι η εύρεση της επόμενης Γης δεν είναι εάν θα γίνει , αλλά πότε», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστήμης της NASA Thomas Zurbuchen κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.
Όλοι οι πλανήτες μοιράζονται ομοιότητες με τη Γη, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη - την τροχιακή περιοχή γύρω από ένα αστέρι στην οποία οι πλανήτες έχουν συνθήκες κατάλληλες για να διατηρούν υγρό νερό.
Οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γ΄τρω από ένα αστέρι κόκκινο νάνο που ονομάζεται Trappist-1  πολύ μικρότερο και πιο δροσερό από τον Ήλιο 
"Αυτό είναι το πιο συναρπαστικό αποτέλεσμα που έχω δει στα 14 χρόνια της λειτουργίας του Spitzer," δήλωσε ο Sean Carey, διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών Spitzer της NASA.

Και στο τέλος χάνουν οι Ινδιάνοι:Φωτιά σε καταυλισμό διαδηλωτών κατά του DAPL

DAPL
Ο παραμένων καταυλισμός που χρησιμοποιείται από διαδηλωτές κατά του αγωγού στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ κάηκε  μετά από μία ακόμη επιδρομή από αστυνομικούς.
Τουλάχιστον εννέα διαδηλωτές κατά του Αγωγού της Ντακότα(DAPL) συνελήφθησαν στον καταυλισμό Oceti Sakowin το βράδυ της Τετάρτης, αφού παρέμειναν μετά  τη λήξη αστυνομικού τελεσίγραφου να εκκενώσουν την περιοχή.
Κατά την έξοδό τους, μερικοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε μια σειρά από σκηνές και κτίρια που Ιθαγενείς Αμερικάνοι και ακτιβιστές χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της πολύμηνης τους διαμαρτυρίας ενάντια στον αμφιλεγόμενο αγωγό.
Οδηγημένο από τη φυλή Standing Rock Sioux, το εθνικό κίνημα προσπάθησε να σταματήσει το έργο λόγω του φόβου  ότι θα μπορούσε να μολύνει τους υδάτινους πόρους του λαού των Αμερικάνων Ιθαγενών και τα ιερά νεκροταφεία τους.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Επιφανής κληρικός φυλακίστηκε στο Ιράν

payvand
Ο Ahmad Montazeri κλήθηκε στο ειδικό δικαστήριο κληρικών στις 22 Φεβρουαρίου και αργότερα ανακοινώθηκε ότι θα παραμείνει υπό κράτηση, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του Montazeri και στο Tegram Feed. 

Ο Montazeri, ένας 60χρονος ισλαμιστής κληρικός, είναι ο γιος του Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, ο οποίος ήταν κάποτε ο  προορισμένος διάδοχος του Αγιατολάχ Χομεϊνί, του ηγέτη της επανάστασης του 1979 του Ιράν. 

Τον Αύγουστο,ο Ahmad Montazeri  κυκλοφόρησε μια μαγνητοσκόπηση 40 λεπτών με τον  πατέρα του από το 1988, να διαφωνεί με κορυφαία μέλη του δικαστικού σώματος σχετικά με τις εκτελέσεις. 


Η ζωή στο ιρανικό χωριό Belker(φωτογραφικό αφιέρωμα)

payvand
Οι άνθρωποι στο όμορφο και παρθένο χωριό Belker, 85 χιλιόμετρα από τη Marivan , στη δυτική επαρχία του Ιράν  Kordestan , ζουν μια σκληρή, αλλά ευτυχισμένη ζωή. Παρά τις παγωμένες μέρες του χειμώνα και τις επαναλαμβανόμενες χιονοθύελλες οι ντόπιοι έχουν μάθει τρόπους για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους.




Οσμή Παραδείσου

Αποτέλεσμα εικόνας για wrestling with god
Δεν θέλουμε παπάδες και χριστιανούς "αναμάρτητους" ή "ατσαλάκωτους". Αλλά ανθρώπους με καρδιές που κατέβηκαν στον άδη τους. Βίωσαν και ένιωσαν την απουσία νοήματος, μηδένισαν τις αντοχές τους, σταύρωσαν την παντοδυναμία τους, και μέσα στην απώλεια και την απογύμνωση, του ξαμάρτωτου εαυτού τους, έζησαν την παρουσία και την ελπίδα του Θεού. Μόνοι, με προσευχές ρημαγμένες και ρακένδυτες, τραυλισμένες κραυγές σε νύχτες αξημέρωτες. Δίχως αρετές, αφημένοι απόλυτα στο έλεος του Θεού. Αυτούς έχουμε ανάγκη, που στην κόλαση μύρισαν παράδεισο....


Πραγματική προσευχή

Αποτέλεσμα εικόνας για wrestling with god
Μια μέρα ο Πονηρός έκανε μια βόλτα για να δει πώς προσεύχονται οι άνθρωποι. Ήταν ένα θέμα που πολύ τον ενδιέφερε γιατί η πείρα του τον είχε διδάξει ότι ήταν πολύ σπουδαίο για την εργασία του. Η περιοδεία του υπήρξε σύντομη, αλλά ικανοποιητική. Οι προσευχές που άκουσε ήταν ανούσιες και ακίνδυνες! Οι άνθρωποι προσεύχονταν λιγότερο απ’ ό,τι τα μυγάκια!
Ευχαριστημένος επέστρεφε στο σπίτι του, όταν στην τελευταία στροφή του κάμπου είδε ένα γεωργό να χειρονομεί πολύ παράξενα. Περίεργος να μάθει τι συμβαίνει, κρύφτηκε πίσω από έναν λοφίσκο κι άρχισε να παρατηρεί προσεχτικά. Ο άνθρωπος πάλευε με τον Θεό!  Συμπεριφερόταν χωρίς σεβασμό και χρησιμοποιούσε σκληρό λεξιλόγιο!

Ταρκόφσκι,δημιουργικότητα,ασκητισμός



agiazoni


Carels Edwin

Ὁ ρῶσσος Ἀντρέϊ Ταρκόφσκι, ὁ "ποιητής τοῦ κινηματογράφου", ἕνας ἀπό τούς σημαντικοτέρους σύγχρονους σκηνοθέτες, ἐγεννήθη τὸ 1932 κοντά στήν Μόσχα. Ἡ ἀξία τῶν ἔργων του, ἡ αἰσθητική καί ἡ πνευματική, εἶναι τόσο μεγάλη, πού σπάνια συναντᾶται, ὄχι μόνο στόν κινηματογράφο, ἀλλά καί στήν παγκόσμια τέχνη. Ἐνῶ ὁ ἴδιος συχνά παρεπονεῖτο: "Θά ἤθελα νά γυρίζω δύο ταινίες τόν χρόνο", μέσα σὲ 23 χρόνια γύρισε μόνον 7 ταινίες: "Τά παιδικά χρόνια τοῦ Ἰβάν" (1962), "Ἀντρέϊ Ρουμπλιώφ" (1966), πού προεβλήθη περικεκομμένη τό 1971 καί ὁλόκληρη τό 1987 στή Μόσχα καί τό 1973 στό ἐξωτερικό, "Σολάρις" (1971), "Ὁ καθρέφτης" (1974), "Στάλκερ" (1979), "Νοσταλγία" (1983) καί "Ἡ θυσία" (1985). Σιγά - σιγά, ἡ διεθνής ἀναγνώριση, τά βραβεῖα καί οἱ διακρίσεις συνόδευσαν ὅλα του τά ἔργα. Ὅμως, μέσα στήν πατρίδα του, μετά τήν ταινία γιά τήν ζωή τοῦ μεγάλου ρώσσου ἁγιογράφου Ἀντρέϊ Ρουμπλιώφ (15ος αἰ.), ἦταν ἕνας ἀνεπιθύμητος, ἕνας κυνηγημένος, κάτι σάν "μίασμα". Ἔτσι τό 1984 ἀναγκάσθηκε νά αὐτοεξορισθῆ στήν Δύση, θρηνώντας γιά τήν ἀγαπημένη του Ρωσσία καί λέγοντας: "Αὐτή εἶναι ἡ χειρότερη στιγμή τῆς ζωῆς μου". Πέθανε σέ ἡλικία 54 ἐτῶν ἀπό καρκίνο τῶν πνευμόνων, στίς 29 Δεκεμβρίου τοῦ 1986, στό Παρίσι κι ἐτάφη στό νεκροταφεῖο τῆς ἁγίας Ζενεβιέβης τοῦ Δάσους, κοντά σέ ἄλλους ρώσσους ἐξόριστους καί μετανάστες.


Ἡ ζωή τοῦ ἁγιογράφου "Ἀντρέϊ Ρουμπλιώφ" δέν εἶναι ἡ μοναδική ταινία τοῦ Ταρκόφσκι ἡ ὁποία σχετίζεται μέ τόν ρωσικό μοναχισμό· θά ἔλεγα ἀκόμη πώς δέν εἶναι οὔτε ἡ καλύτερη. Ὅσα, ὅμως, ἀκολουθοῦν δέν προσπαθοῦν νά παρουσιάσουν τό βάθος τῆς σχέσεως τοῦ Ταρκόφσκι μέ τή πνευματική παράδοσι τῆς Ρωσσίας, ὅπως ἔχει γίνει μέ τόν Ντοστογιέφσκι, ἀλλ' εἶναι μόνον κάποια σχόλια.


Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...