Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Geronimo



Ο Geronimo ήταν ένας Bedonkohe Apache ηγέτης των Chiricahua Apache, ο οποίος ηγήθηκε της υπεράσπισης της πατρίδας του λαού του ενάντια στη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γεννημένος τον Ιούνιο του 1829, στο No-Doyohn Canyon,στο  Μεξικό,ο Geronimo συνέχισε την παράδοση των Απάτσι που αντιστέκονταν στον λευκό αποικισμό της πατρίδας τους στα Νοτιοδυτικά, συμμετέχοντας σε επιδρομές στη Sonora και στη Chihuahua στο Μεξικό. Μετά από χρόνια πολέμου,ο Geronimo τελικά παραδόθηκε στους αμερικανούς στρατιώτες το 1886. Ενώ έγινε μια διασημότητα, πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ως αιχμάλωτος πολέμου.

Ένας θρύλος της αδάμαστης αμερικανικής μεθορίου, ο αρχηγός τον Apache Geronimo, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1829 στο No-Doyohn Canyon,στο Μεξικό. Ήταν ένας προικισμένος από τη φύση κυνηγός, ο οποίος,λέει η ιστορία , όταν ήταν  αγόρι κατάπιε την καρδιά της πρώτης θανάτωσής του, προκειμένου να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη ζωή στο κυνήγι.

Όντας κυνηγός σίγουρα καθόρισε τον  τρόπο ζωής του Geronimo. Ανήκε στη μικρότερη ομάδα της φυλής Chiricahua, τους Bedonkohe. Αριθμώντας λίγο περισσότερους από 8.000, οι Απάτσι ήταν περικυκλωμένοι από εχθρούς-και όχι μόνο Μεξικανούς, αλλά και άλλες φυλές, συμπεριλαμβανομένων των Ναβάχο και Κομάντσι.

Οι επιδρομές στους γείτονές τους ήταν επίσης ένα μέρος της ζωής των Apache.Σε απάντηση, η μεξικανική κυβέρνηση επικύρηξε τους Apache, προσφέροντας μέχρι και $ 25 για το σκαλπ ενός παιδιού. Αλλά αυτό λίγο απέτρεψε τον Geronimo και τους ανθρώπους του. Στην ηλικία των 17,ο Geronimo είχε ήδη ηγηθεί σε τέσσερις επιτυχημένες επιδρομές.

Την ίδια εποχή περίπου ο Geronimo ερωτεύτηκε με μια γυναίκα που ονομαζόταν Alope. Οι δύο τους παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά μαζί.

Τότε χτύπησε η τραγωδία. Ενώ βρισκόταν σε εμπορικό  ταξίδι ,Μεξικανοί στρατιώτες επιτέθηκαν στον καταυλισμό του. Τα νέα της λεηλασίας σύντομα έφτασαν στους άνδρες των Apache. Ήσυχα εκείνο το βράδυ,ο Geronimo επέστρεψε στο σπίτι του, όπου βρήκε τη μητέρα, τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, όλους νεκρούς.

Οι δολοφονίες συνέτριψαν τον Geronimo. Κατά την παράδοση των Apache, έβαλε φωτιά στα υπάρχοντά της οικογένειάς του και, στη συνέχεια, σε ένδειξη πένθους, κατευθύνθηκε στην έρημο για να θρηνήσει. Εκεί, λέγεται,ενώ ήταν μόνος και έκλαιγε, μια φωνή ήρθε στον Geronimo  και του υποσχέθηκε: «.. όπλο δεν θα σε σκοτώσει ποτέ,θα πάρω τις σφαίρες από τα όπλα των Μεξικανών ... και θα καθοδηγήσω τα βέλη σου"

Ενθαρρυμένος από αυτήν την ξαφνική αποκάλυψη της δύναμης,ο Geronimo συγκέντρωσε μια δύναμη 200 ανδρών και κυνήγησε τους Μεξικάνους στρατιώτες που σκότωσαν την οικογένειά του. Συνέχισε έτσι  για 10 χρόνια, καθώς ο Geronimo ζητούσε εκδίκηση από την κυβέρνηση του Μεξικού.

Στις αρχές της  δεκαετίας του 1850, το πρόσωπο του εχθρού του άλλαξε.Μετά το τέλος του Μεξικού-αμερικανικού πολέμου το 1848, οι ΗΠΑ κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις μεξικανικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που ανήκαν στους Apache.Παρακινούμενοι από την ανακάλυψη του χρυσού στα Νοτιοδυτικά, οι έποικοι και οι χρυσωρύχοι έφταναν σε συνεχή ροή στα εδάφη τους. Φυσικά, δημιουργήθηκαν εντάσεις . Οι Apache ενέτειναν τις επιθέσεις τους, οι οποίες περιελάμβαναν βάναυσες ενέδρες σε άμαξες και τρένα.

Αλλά ο ηγέτης των Chiricahua, ο πεθερός του Geronimo, Cochise, έβλεπε πως θα εξελισσόταν  το μέλλον. Με μια πράξη που απογοήτευσε πολύ τον γαμπρό του, ο σεβαστός αρχηγός αποφάσισε να σταματήσει τον δεκαετή πόλεμο του με τους Αμερικανούς και συμφώνησε στη δημιουργία μιας οριοθετημένης περιοχής για τους ανθρώπους του σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι των περιοχών των Apache.

Αλλά μέσα σε λίγα χρόνια,ο Cochise πέθανε, και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη συμφωνία της, μετακινώντας τους Chiricahua βόρεια, έτσι ώστε οι έποικοι να μπορούν να κινηθούν στα πρώην εδάφη τους. Αυτή η πράξη εξόργισε περαιτέρω τον Geronimo, ξεκινώντας ένα νέο γύρο μαχών.

O Geronimo αποδείχθηκε να είναι τόσο ευέλικτος όπως ήταν και επιθετικός.Ωστόσο, οι αρχές τον συνέλαβαν τελικά  το 1877 και τον έστειλαν στον καταυλισμό Apache στο San Carlos . Για τέσσερα ολόκληρα χρόνια πάλευε με τη νέα,υπό κράτηση ζωή του,δραπετεύοντας τελικά το Σεπτέμβριο του 1881.

Μόνος του και πάλι, ο Geronimo και μια μικρή ομάδα  Chiricahua διαφεύγει από τα αμερικανικά στρατεύματα. Κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών ενεπλάκησαν με ό, τι αποδείχθηκε ότι είναι ο τελευταίος από τις ινδιάνικους πολέμους κατά των ΗΠΑ.

Οι αντιλήψεις του Geronimo ήταν σχεδόν τόσο περίπλοκες όσο και ο ίδιος . Οι ακόλουθοί του τον είδαν ως το τελευταίο μεγάλο υπερασπιστή του τρόπου ζωής των ιθαγενών της Αμερικής. Αλλά άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των άλλων Απάτσι, τον έβλεπαν σαν ένα πεισματάρικο απομεινάρι, που βίαια οδηγείται από την εκδίκηση και θέτει ανόητα τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο.

Με τους οπαδούς του μαζί του,ο Geronimo σάρωσε όλη την νοτιοδυτική περιφέρεια. Καθώς το έκανε, ο φαινομενικά μυστικός ηγέτης είχε μετατραπεί σε ένα θρύλο καθώς οι εφημερίδες παρακολουθούσαν εκ του σύνεγγυς την καταδίωξη του στρατού εναντίον του. Σε κάποιο σημείο,σχεδόν το ένα τέταρτο των δυνάμεων του Στρατού,5000 στρατιώτες, προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.

Τέλος, το καλοκαίρι του 1886,παραδόθηκε, ο τελευταίος Chiricahua που το έπραξε. Κατά τη διάρκεια των επόμενων αρκετών ετών ο Geronimo και οι άνθρωποί του μεταφέρονταν, πρώτα σε μια φυλακή στη Φλόριντα, στη συνέχεια σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλαμπάμα, και στη συνέχεια στο  Φορτ Σιλ στην Οκλαχόμα. Συνολικά, η ομάδα πέρασε 27 χρόνια ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Ενώ ο ίδιος και η υπόλοιποι Chiricahua παρέμειναν υπό φρούρηση,ο Geronimo αντιμετωπίστηκε σαν διασημότητα από τους λευκούς πρώην εχθρούς του. Λιγότερο από μια δεκαετία αφότου αυτός είχε παραδοθεί,τα πλήθη λαχταρούσαν να πάρουν μια γεύση από τον διάσημο Ινδιάνο πολεμιστή. Το 1905 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του, και την ίδια χρονιά είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Θεόδωρο Ρούσβελτ, ανεπιτυχώς πιέζοντας τον Αμερικάνο ηγέτη να αφήσει το λαό του να επιστρέψει στην Αριζόνα.

Ο θάνατός του ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα. Καθώς ίππευε στο σπίτι του τον Φεβρουάριο του 1909, ρίχτηκε από το άλογό του. Επέζησε μια νύχτα έξω στο κρύο, αλλά όταν ένας φίλος του τον βρήκε την επόμενη μέρα, η υγεία του Geronimo ήταν σε ραγδαία επιδείνωση. Απεβίωσε έξι ημέρες αργότερα, με τον ανιψιό του στο πλευρό του.

«Δεν έπρεπε ποτέ να παραδοθώ",δήλωσε στο νεκροκρέβατό του ο Geronimo, ακόμα αιχμάλωτος πολέμου,. "Θα έπρεπε να είχα αγωνιστεί μέχρι να ήμουν ο τελευταίος  ζωντανός άνθρωπος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...