Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Η ειδωλολατρεία της σύγχρονης εποχής


                                                  







Τα χρήματα είναι μια τυραννία ή όπως το είπε ο Χριστός στη γλώσσα της εποχής εκείνης , ένας «κύριος» (που για τους ανθρώπους εκείνης του καιρού σήμαινε επίσης και «θεός»): κανείς δεν μπορεί να υπηρετεί δύο κυρίους .
 Και στη συνέχεια αποκαλεί τα χρήματα με το όνομα τού θεού των Σιδωνίων ,«Μαμμωνά» αφού τα χρήματα είναι επίσης και ειδωλολατρεία «..δεν μπορεί να δουλεύετε και για τον Θεό και για τον μαμμωνά» (Ματθ 6,24)



Σε άλλη περίσταση ο Χριστός ταυτίζει τα χρήματα  με άλλη μορφή ολοκληρωτισμού και με άλλο θεό: «Δώστε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα και στον Θεό ό,τι ανήκει στον Θεό» (Λουκ. 20,25).
Λέγοντας αυτό δεν νομιμοποιούσε όσα ανήκαν στον Καίσαρα, όπως πολλοί νόμισαν, ούτε έβαζε δίπλα δίπλα δύο ίσες και  νόμιμες αρχές - αυτή τού Θεού και αυτή τού  Καίσαρα.
 Η ειρωνία τής φράσης είναι προφανής: Τα χρήματα δεν ήταν τού Καίσαρα-είχαν απλά την εικόνα του πάνω.  Όμως εξαιτίας αυτού, ο Χριστός λέει πως είναι του Καίσαρα.
  Ο Χριστός λέει πως τα χρήματα δεν είναι δικά μας αλλά τού Καίσαρα, και εμείς ανήκουμε στον Θεό. «Δώστε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα» σημαίνει :«Αφήστε τα χρήματα στον Καίσαρα  είναι σκουπίδια» .
«Δώστε στον Θεό ό,τι ανήκει στον Θεό» σημαίνει πως πρέπει να παραδοθούμε στον Θεό επειδή είμαστε δικοί Του και κουβαλάμε την εικόνα Του.

Τα χρήματα ανήκουν στην τυραννία, την αναλγησία, την υπερηφάνεια και την ειδωλολατρεία, ανήκουν στον Τιβέριο. Όλα τα νομίσματα και τα γραμμάτια έχουν πάνω τους την εικόνα τού Τιβέριου (Γι αυτό και ο  Φραγκίσκος της Ασσίζης απαγόρευε στους αδελφούς του να διαχειρίζονται χρήματα) .

 Η πρώτη από τις δέκα εντολές το «δεν θα κατασκευάσεις για  σένα είδωλα και κανενός είδους ομοίωμα... δεν θα τα προσκυνάς ούτε θα τα λατρεύεις» (Εξ.20, 4-5)  μάς φαίνεται σήμερα σαν λείψανο του παρελθόντος , σαν μια εντολή άσχετη με τον πολιτισμένο άνθρωπο τού σήμερα , μια εντολή παλαιολοθική για τους πρωτόγονους ανθρώπους, πολυθεϊστές.
Όμως ο σύγχρονος υλισμός είναι ό,τι ήταν και ο αρχαίος υλισμός πολυθεϊσμός. Και ο κόσμος δεν είχε ποτέ είδωλα όσα έχει σήμερα .Αμάξια , αστέρια του σινεμά, πολιτικοί ταγοί, ιδεολογίες-να ποια είναι τα σύγχρονα είδωλα.
Οι δρόμοι των αστικών κέντρων και οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι είναι γεμάτοι από τα είδωλα , τα είδωλα της εμπορικής και πολιτικής προπαγάνδας, τις χαμογελαστές θεότητες τού πλούτου και της αφθονίας, τής διατροφής και τής υγιεινής, τούς θεούς τής μπύρας, των δημητριακών και της οδοντόκρεμας, ή τα θεϊκά πρόσωπα των δικτατόρων και των πολιτικών αρχηγών, τις σκοτεινές θεότητες τού τρόμου και τού πολέμου , τής καταστροφής και τού θανάτου.

Και τις ίδιες δυνάμεις τής φύσης που οι πρωτόγονοι άνθρωποι λάτρευαν στη φωτιά και στον κεραυνό χωρίς να καταλαβαίνουν, αυτές τις ίδιες λατρεύει χωρίς να το καταλαβαίνει και ο σημερινός άνθρωπος στον ηλεκτρισμό και την ατομική ενέργεια.


Ερνέστο Καρντενάλ  «Αγάπη, η χαραμάδα τής αιωνιότητας». εκδ Εν Πλω

4 σχόλια:

  1. Χαιρετίζω (τώρα αντιλήφθηκα την ύπαρξη του μπλόγκ σας) και σας "λινκάρω" όπως λένε και οι νεώτεροι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη μου τιμή!Είναι καινούριο το μαγαζί!Δύο ημερών.Ελπίζω να έχω άδεια να αναδημοσιεύω κείμενα σας(με παραπομπή φυσικά).

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...