Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Βήμα μπροστά από την Ιρανική κυβέρνηση




Το Ιράν συμπεριέλαβε επίσημα επίσημα την ειδικότητα κουρδικής Γλώσσας και Φιλολογίας  στο προγράμμα σπουδών του κολλεγίου στην περιοχή Kordistan στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Το Πανεπιστήμιο του  Kordistan θα δεχθεί 40 μαθητές στην  ειδικότητα το επόμενο ιρανικό ακαδημαϊκό έτος που ξεκινά τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Fardin Akhlaqian την Κυριακή.
Είπε ότι ο επίσημος οδηγός που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό για την ιρανική Εκπαίδευση επιτρέπει στους μαθητές να επιλέξουν το μάθημα της κουρδικής γλώσσας και λογοτεχνίας .
Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψη στην επαρχιακή πρωτεύουσα της Σαναντζάγ την Κυριακή, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανακοίνωσε επίσημα ότι το κουρδικό γλωσσικό μάθημα θα ξεκινήσει στο Kordistan, προσθέτοντας ότι το  επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν θα αρχίσει επίσης να δημοσιεύει ειδήσεις και εκθέσεις στη κουρδική γλώσσα.
Ο Rouhani χαιρέτισε τους Κούρδους ως "γενναίίους και καλούς" ανθρώπους, λέγοντας ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να "προστατεύσει τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τις παραδοσιακές φορεσιές" όλων των εθνοτικών ομάδων σε ολόκληρο το Ιράν.
Ο Akhlaqian είπε ότι  το έργο  έχει ξεκινήσει από το 2002 για την ανάπτυξη μαθημάτων για τoν ακαδημαϊκό τομέα, αλλά ότι η επίσημη άδεια για την εισαγωγή των μαθητών καθυστέρησε μέχρι  να αναλάβει η διοίκηση Rouhani.

Το Ιράν έχει πληθυσμό περίπου πέντε εκατομμύρια Κούρδους, με τους περισσότερους από αυτούς να ζουν στις τέσσερις δυτικές επαρχίες του Kordistan, West Azarbaijan, Kermanshah και Ilam. 

πηγή

2 σχόλια:

  1. Mήπως γνωρίζεις π. Κώστα εάν τα μαθήματα αυτά είναι διαθέσιμα και για τις κοπέλες της περιοχής;
    Πάντα μου φαινόταν φρικτό να υπάρχει αυτός ο περιορισμός σε πολλά ισλαμικά κράτη...
    Δεν ξέρω εάν ισχύει στο Ιράν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι κοπέλες στο Ιράν σπουδάζουν κανονικά.Εργάζονται,διδάσκουν,κατεβαίνουν στις εκλογές κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...