https://ardin-rixi.gr/archives/244474
Από την Αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram, 19 Μαΐου 2022.
Όταν ο Φιράς Χαμντάν τραυματιζόταν σε μια διαδήλωση κοντά στο κοινοβούλιο του Λιβάνου δύο χρόνια πριν, ο τότε ακτιβιστής δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί ότι μια μέρα θα επέστρεφε σε αυτό ως βουλευτής.
Ο Χαμντάν, ένας από τους 13 ανεξάρτητους πολιτικούς που αναδύθηκαν από τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2019, κατάφερε να εισέλθει στις εκλογές προτάσσοντας μια μεταρρυθμιστική ατζέντα στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.
Ο 35χρονος δικηγόρος, και ένας ακόμη ανεξάρτητος βουλευτής, ο Ηλίας Τζαράντε, πήραν τις έδρες τους από συμμαχικές δυνάμεις της πανίσχυρης, υποστηριζόμενης από το Ιράν, οργάνωσης της Χεζμπολάχ, μάλιστα σε ένα από τα προπύργιά της στο Νότιο Λίβανο –κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Οι πρώτες εκλογές αφότου η μικρή αυτή χώρα της Μεσογείου βυθίστηκε σε μια βαθιά κρίση, η οποία πυροδότησε την λαϊκή αγανάκτηση έναντι της κληρονομικής και διεφθαρμένης άρχουσας τάξης, επιφύλασσαν μια ανατροπή.
«Σε όλους όσους διαδήλωναν και συγκρούονταν με τις αρχές, καθώς και εκείνους που έπεσαν θύματα ξυλοδαρμών από τις δυνάμεις ασφαλείας, τους λέω: ‘Σήμερα, ένα από τα θύματα αυτά εισέρχεται στο κοινοβούλιο», θα δηλώσει ο Χαμντάν στο Associated Press.
Μιλώντας από το σπίτι της οικογένειάς του, στο χωριό Κφεΐρ, υποσχέθηκε να πολεμήσει για τα δικαιώματα των απλών ανθρώπων που παραγκωνίστηκαν.
Ο Χαμντάν είχε χτυπηθεί στο στήθος από μια σφαίρα το 2020, κατά την διάρκεια μιας διαδήλωσης κοντά στο κοινοβούλιο, λίγες μέρες μετά την θανατηφόρα έκρηξη που έπληξε το λιμάνι της Βηρυτού.
[]
Το φρόνημα της νεολαίας που ζητεί αλλαγή στο Λίβανο, έχει αναπτερωθεί έπειτα από τις νίκες του Χαμντάν και του Τζαράντε.
Ο Χαμντάν κέρδισε τον αντιδημοφιλή τραπεζίτη Μαρουάν Χεϊρεντίνε, ενώ ο Τζαράντε πήρε την έδρα που από το 1992 κρατούσε ο Ασάαντ Χαρντάν, υποστηρικτής του φιλοσυριακού καθεστώτος.
Το 2019, ο Χαμντάν ήταν μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζους που διαδήλωναν ενάντια στην άρχουσα τάξη, η οποία κατηγορούνταν ευρέως για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.
«Συγκρουστήκαμε με μια συμμαχία τραπεζών και πολιτικών ελίτ… ώστε να δείξουμε ότι υπάρχει μια αντιπολίτευση στο Νότο της χώρας, η οποία είναι σε θέση να αμφισβητήσει την ηγεμονία που μας επιβλήθηκε», λέει ο Χαμντάν.
Ελπίζει ότι κατά την θητεία του ως βουλευτής, θα συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο στιλ πολιτικής στο Λίβανο.
Αλλά ο δρόμος μπροστά του είναι γεμάτος εμπόδια, καθώς το ίδιο το σύστημα ευνοεί τον φατριασμό και τη εξουσία έχει συνήθως κληρονομικό χαρακτήρα.
«Θέλουμε να χτίσουμε ένα έθνος όπου θα ισχύει το κράτος δικαίου… προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στη χώρα… έτσι ώστε αυτή να πάψει να είναι μόνο ένας τόπος θανάτου και μετανάστευσης», λέει.
Η οικονομική κρίση έχει ωθήσει αρκετά μέλη της μεσαίας τάξης του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τη χώρα προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
[ ]
Μερικά χιλιόμετρα μακριά, στο χωριό του Ιμπλ Αλ-Σάκι, η οικογένεια του Ζαράντε δεχόταν κόσμο που ήρθε να εκφράσει τα συγχαρητήριά του για τη νίκη.
Αλλά ο νεοεκλεγμένος βουλευτής, που είναι επίσης χειρούργος οφθαλμίατρος, ήταν απασχολημένος με την φροντίδα των ασθενών του στη Βηρυτό.
«Ψηφίσαμε για τους ανεξάρτητους ψάχνοντας τη σανίδα που θα μας σώσει από πνιγμό»,
Απόφοιτος του Χάρβαρντ και παθιασμένος καλλιεργητής, ο Ζαράντε είναι δημοφιλής στην κοινότητά του, καθώς θεωρείται εξαιρετικά ταπεινός.
Όταν δεν ασχολείται με την γη και την εκτροφή πουλερικών και ψαριών στην φάρμα του, ο χειρουργός φροντίζει τους ασθενείς που έχει στο Λίβανο και το Ντουμπάι.
«Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: ‘Είσαι ένας διάσημος γιατρός, και διακρίνεσαι για την ειλικρίνειά σου, γιατί κατέβηκες βουλευτής;’, λες και οι τίμιοι επαγγελματίες δεν έχουν θέση στην πολιτική».
Τώρα ο ίδιος λέει ότι με την συμμετοχή του ελπίζει να καταρρίψει αυτό το στερεότυπο. Σε μια χώρα που βυθίζεται εξαιτίας του νεποτισμού και της διαφθοράς, πιστεύει ότι «οι αξιωματούχοι μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς δουλεύοντας σκληρά και μόνο».
[ ]
«Είμαστε ένα δυναμικό κίνημα, μια επανάσταση… Καλούμε όλους να ‘απελευθερώσουν τους εαυτούς τους’, λέει»
Ο Ζαράντε ξέρει πολύ καλά ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει είναι τεράστιες.
«Μπορεί να μην είμαστε η σανίδα σωτηρίας, αλλά θα δημιουργήσουμε μια αχτίδα ελπίδας για το μέλλον, προκειμένου να οικοδομήσουμε τον Λίβανο που ονειρευόμαστε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου