Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ο πυρήνας της γης...κρυώνει

 


https://ecozen.gr/2022/05/ta-egkata-tis-gis-psychontai-me-grigorous-rythmous/

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο πυρήνας της Γης ψύχεται πολύ πιο γρήγορα και νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί  ένα νέο μυστήριο που θα μπορούσε να ανατρέψει την κατανόηση της εξέλιξης του πλανήτη.

Η εξέλιξη της Γης μας είναι η ιστορία της ψύξης τηςπριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνιαστην επιφάνεια της νεαρής Γης επικρατούσαν ακραίες θερμοκρασίες και καλυπτόταν από έναν βαθύ ωκεανό μάγματος.

Με την πάροδο εκατομμυρίων ετώνη επιφάνεια του πλανήτη ψύχθηκε και σχημάτισε έναν εύθραυστο φλοιόΩστόσοη τεράστια θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της Γης θέτει σε κίνηση δυναμικές διεργασίεςόπως η συναγωγή του μανδύαη τεκτονική των πλακών και η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ακόμα αναπάντηταόμωςείναι τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα ψύχθηκε η Γη και πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να σταματήσει αυτή η συνεχιζόμενη ψύξη με τις προαναφερθείσες διεργασίες που προκαλούνται από τη θερμότητα.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΗΣ

Μια πιθανή απάντηση μπορεί να βρίσκεται στη θερμική αγωγιμότητα των ορυκτών που σχηματίζουν το όριο μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα της Γης.

Για να καταλάβουν καλύτερα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Γη σε αυτή τη διαδικασίαοι επιστήμονες μελετούν τη θερμική αγωγιμότητα των ορυκτών που υπάρχουν στο στρώμα μεταξύ του πυρήνα και του μανδύα του πλανήτηΌσο πιο γρήγορα το θερμό κέντρο μεταφέρει θερμότητα στα εξωτερικά στρώματα του πλανήτητόσο πιο γρήγορα η Γη χάνει τη θερμότητα που υπάρχει στον πυρήνα της.

Θέρμανση βράχων

Σε μια εργαστηριακή προσομοίωσημια ομάδα ερευνητών από το ETH της Ζυρίχης στην Ελβετία και το Carnegie Institution for Science εφάρμοσε τεράστια ποσά πίεσης και θερμότητας σε ένα ορυκτό που ονομάζεται bridgmanite  το οποίο βρίσκεται στη μεταβατική ζώνη μεταξύ πυρήνα και μανδύα  για να προσομοιώσει τις συνθήκες βαθιά κάτω από την επιφάνειαΣτη συνέχειαμέτρησαν τη θερμική αγωγιμότητά του για να αποκτήσουν μια καλύτερη αίσθηση των διεργασιών ψύξης.


Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.

Αυτό το σύστημα μέτρησης μας επέτρεψε να δείξουμε ότι η θερμική αγωγιμότητα του bridgmanite είναι περίπου 1,5 φορά υψηλότερη από ό,τι υποτίθεται, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής του ETH Motohiko Murakamiεπικεφαλής συγγραφέας μιας εργασίας σχετικά με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.

Με άλλα λόγιαη θερμότητα από τον πυρήνα μεταδίδεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένωςοδηγώντας σε μεγαλύτερη ψύξη της Γης.

BRIDGMANITE
BRIDGMANITE

Μια νέα προοπτική

Η μελέτη θα μπορούσε να αναθεωρήσει όσα ήδη γνωρίζουμε για τις δυναμικές διαδικασίες που οδηγούν στην επιβράδυνση των ρευμάτων συναγωγής.

Τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να μας δώσουν μια νέα προοπτική για την εξέλιξη της δυναμικής της Γης, εξήγησε ο Murakami. “Υποδηλώνουν ότι η Γηόπως και οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες Ερμής και Άρηςψύχεται και αδρανοποιείται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν“.

Ωστόσοδεν μπορεί να πει πόσος χρόνος θα χρειαστείγια παράδειγμαγια να σταματήσουν τα ρεύματα συναγωγής στο μανδύα. “Ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για τέτοιου είδους γεγονότα ώστε να προσδιορίσουμε το χρόνο τους“.

Για να γίνει αυτόαπαιτείται πρώτα μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η συναγωγή του μανδύα σε χωρικό και χρονικό επίπεδοΕπιπλέονοι επιστήμονες πρέπει να διευκρινίσουν πώς η διάσπαση των ραδιενεργών στοιχείων στο εσωτερικό της Γης  μία από τις κύριες πηγές θερμότητας  επηρεάζει τη δυναμική του μανδύα.

ΠΗΓΕΣ: ethz.ch, futurism.com

4 σχόλια:

  1. Μηπως οι συνεχεις εξορυξεις για πετρελαια και η διαρκης απομυζηση των φυσικων πορων που υπαρχουν στο εσωτερικο του πλανητη παιζουν καποιο ρολο σε αυτο το φαινομενο? Μηπως οι ανθρωποι το παρακαναν? Γιατι τα τελευταια χρονια ακουμε για εκμεταλλευση πηγων ενεργειας που δε μολυνουν το πλανητη? Το φαινομενο οπου ξαναπαγωνει παλι η Ανταρκτικη εχει καποια συσχετιση με ολο αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηγα προ λιγου και διαβασα ενα αρθρο στην εφημεριδα των συντακτων για μια μελετη βαση της οποιας δε φταιει ο υπερπλυθησμος στο πλανητη για το φαινομενο της οικολογικης καταστροφης! Βαση της μελετης φταιει κυριως η εκθεση σε διαφορους χημικους τοξικους παραγοντες και η καταναλωση φυσικων πορων εαν καταλαβα σωστα! Ωστοσο πως ειναι δυνατον να μην υπαρχει καταναλωση φυσικων πορων οταν υπαρχει υπερπληθυσμος? Θα μου πει τωρα καποιος οτι το φαινομενο του υπερκαταναλωτισμου στο Δυτικο κοσμο βασιζεται κυριως σε λανθασμενη νοοτροπια του Δυτικου ανθρωπου και οχι τοσο σε αμεση αναγκη καταναλωσης περισσοτερων αγαθων! Ωστοσο ομως μια γενικευμενη νοοτροπια ολιγαρκειας και αυταρκειας που θα αποδεχοταν ο καθε ανθρωπος θα ερχοταν και σε αμεση αντιθεση με την εξατομικευση και τη διαφορετικοτητα των αναγκων του καθε ανθρωπου! Σε πολλες Δυτικες χωρες συνανταμε και αυξημενη υπογεννητικοτητα ισως και λογω του φαινομενου της ιδεολογιας του υπερκαταναλωτη που παρουσιαζει ο ανθρωπος απο μικρη ηλικια! Κοινως με λιγα λογια οταν ενα μικρο παιδι μαθαινει να ειναι υπερκαταναλωτης και μαλιστα σε αγαθα που ουσιαστικως δε του χρειαζονται και δε του προσφερουν καμοια λειτουργικοτητα στο τροπο ζωης του βαζει σε μεγαλο διλλημα τον γονιο του εαν θα πρεπει να κανει και αλλα παιδια! Αντιθετα σε χωρες τριτοκοσμικες οπου υπαρχουν πολλες επιδημιες και χαμηλο προσδοκιμο επιβιωσης λογω και του υποσιτισμου και λογω αυτων των επιδιμιων παρατηρουμε εαν δε κανω λαθος και εναν αυξημενο πλυθησμο κατοικων που μπορει λογικα να ωφειλεται μονο σε αυξημενο αριθμο γεννησεων τον οποιο τον "αντισταθμιζει" ο αριθμος των θανατων σε νεες ακομη ηλικιες απο το φαινομενο του υποσιτισμου και των ασθενειων που αναπτυσσονται σε αυτες τις χωρες! Ωστοσο πρεπει να απαντηθει το εξης ερωτημα! Η αναπτυξη της τεχνολογιας απαιτει τη παρουσια λιγοτερου η περισσοτερου εργατικου δυναμικου για τη διαχειριση αυτων των μηχανηματων? Παρατηρουμε ξεκαθαρα οτι μετα τη πανδημια οπου αρχισαν πλεον ολες οι εξυπηρετησεις να γινονται ολο και περισσοτερο ηλεκτρονικες και στις τραπεζες αλλα και σε διαφορες υπηρεσιες υπηρξε μειωση των υπαλληλων σε διαφορες τραπεζες και θεωρητικα και αλλου! Αυτο υποθετω σημαινει οτι για να χειριστουν τα διαφορα μηχανηματα δεν απαιτειται αυξημενο εργατικο δυναμικο ανθρωπων και ενδεχομενως η μειωση του πληθυσμου στο πλανητη δε θα αποτελουσε ιδιαιτερο προβλημα για αυτους που εξουσιαζουν το πλανητη ωστε να βγαζουν περισσοτερο κερδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για να ξαναγυρισω στο αρχικο μου σχολιο γινεται προσπαθεια χρησης καινουργιων πηγων ενεργειας ουσιαστικα οχι τοσο για τη προστασια του πλανητη αλλα πιθανον γιατι καποιοι θεωρουν αυτες τις πηγες ενεργειας οπως π.χ. την αιολικη ενεργεια "ανεξαντλητες"! Πιθανο αυτες οι πηγες ενεργειας ειναι φτηνες για τους ιδιους αλλα λογικα εχουν τους δικους τους τροπους να πουλανε κατι πιο ακριβα για να βγαζουν κερδος! Να θυμηθουμε οτι στα σημεια εκεινα της χωρας μας που συνεβησαν πολλες πυρκαγιες θα κατασκευαστουν παρακατω ανεμογεννητριες! Επομενως αυτοι που διοικουν δεν ενδιαφερονται ουσιαστικα για τη προστασια του περιβαλλοντος ωστοσο μεσω διαφορων συγχρονων "οικολογικων" κινηματων προσπαθουν να περασουν στο περισσοτερο κοσμο μια ιδεολογια φυσιολατριας τυπου new age!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κατι ακομη! Η νοοτροπια του υπερκαταναλωτη περνιεται στο συγρχονο ανθρωπο και μεσω των διαφημισεων που προβαλουν τα Μ.Μ.Ε. αλλα και μεσω της διαφημισης του τροπου ζωης των ηγετων του πλανητη παλι μεσω των Μ.Μ.Ε. Το πρωτο σκελος που αναφερω οσον αφορα τη "πλυση εγκεφαλου" μεσω των διαφημισεων ειναι κατι που μας ελεγαν και στο σχολειο! Πως γινεται ομως τοτε στη σημερινη εποχη να εμφανιζονται καποιοι και να χαρακτηριζουν αυτο το φαινομενο ως "θεωρια συνομωσιας" η "αστικο μυθο" εφωσον μιλαω σωστα? Μηπως αραγε και στ σχολειο μας ελεγαν και καποιες αληθειες τις οποιες φροντισαν καποιοι παρακατω να μας κανουν να τις "ξεχασουμε"? Τελικα αραγε ποιος ειναι και ο ρολος των εκπαιδευτικων στο σχολειο? Να διαμορφωνουν στον ανθρωπο ενα "συγκεκριμενο" τροπο σκεψης η να μπορουν να του δειχνουν πως μπορει να σκεφτεται χωρις καλουπια και στεγανα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...