https://ecozen.gr/2021/05/i-anakalypsi-tou-tlatolophus-galorum-neo-eidos-deinosavrou/
Σύνταξη: ecozen.gr
Μια νέα συναρπαστική ανακάλυψη των παλαιοντολόγων αφορά τον Tlatolophus Galorum, όπως οι ίδιοι ονόμασαν το νέο είδος δεινοσαύρου που βρέθηκε στο Μεξικό. Και το όνομά του κρύβει κάτι από ..Ελλάδα.
Και μάλιστα τους πήρε σχεδόν μια δεκαετία για να τον “βαφτίσουν” αφού τα πρώτα οστά από την ουρά του είχαν βρεθεί το 2013 στην πολιτεία Κοαουίλα στο βορειοκεντρικό τμήμα του Μεξικού.
Το όνομά του αποτελείται από δύο λέξεις, όπου η πρώτη, “Tlatolophus”, αποτελείται από δύο συνθετικά. Το πρώτο είναι όρος της ιθαγενούς γλώσσας του Μεξικού Νάουατλ που σημαίνει “λέξη” και το δέυτερο είναι το ελληνικό “λοφίο”. Ενώ, η δεύτερη, “Galorum” αναφέρεται στους ανθρώπους που συνδέονται με την έρευνα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού που έκανε και τη σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με αυτή, “πριν από 72 ή 73 εκατομμύρια χρόνια, ένας τεράστιος χορτοφάγος δεινόσαυρος πέθανε σε μία υδάτινη έκταση πλούσια σε ιζήματα και έτσι το σώμα του καλύφθηκε γρήγορα από τη γη και μπόρεσε να διατηρηθεί στους αιώνες”.
Ενώ η σχετική επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cretaceous Research.
Πρόκειται λοιπόν για ένα φιλειρηνικό κατά πάσα πιθανότητα δεινόσαυρο με λοφίο. Το συμπέρασμα έβγαλαν οι παλαιολοντολόγοι μετά την ανάκτηση του 80% του κρανίου του.
Μετά την ανεύρεση της ουράς, συνέχισαν να σκάβουν κάτω από το σημείο.
Στο παρακάτω βίντεο που ανάρτησε στο youtube το Uno Tv, φαίνονται φωτογραφίες από την ερευνητική ομάδα και τη διαδικασία που ακολούθησαν για να ταυτοποιήσουν το εντυπωσιακό εύρημα:
Η μεγάλη έκπληξη
Όταν ανακάλυψαν διάφορα οστά όπως την ωμοπλάτη και το μηριαίο οστό η έκπληξή και ο ενθουσιασμός τους ήταν τεράστια.
Οι παλαιοντολόγοι είχαν στη συνέχεια στην κατοχή τους το λοφίο του δεινοσαύρου, μήκους 1,32 μέτρων και πολλά άλλα μέρη του κρανίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρέθηκαν οι άνω σιαγόνες, ο ουρανίσκος, ακόμη και ένα μέρος που είναι γνωστό ως νευροκρανίο, στο οποίο βρισκόταν ο εγκέφαλός του.
Με όλα αυτά τα ευρήματα πλέον στη διάθεσή τους και κατόπιν εξονυχιστικής ανάλυσης μπόρεσαν φέτος να δώσουν μια απάντηση για το είδος του και προέκυψε ότι είναι ένα νέο είδος που όμοιό του δεν είχε βρεθεί ως τώρα.
Έτσι το σπουδαίο εύρημα προστίθεται στη λίστα με τα γνωστά είδη δεινοσαύρων και διευρύνει τις γνώσεις μας για το εξαφανισμένο αυτό είδος ζωής.
Άκουγαν ήχους χαμηλής συχνότητας και ήταν επικοινωνιακοί
«Γνωρίζουμε ότι μπορούσαν να ακούν ήχους χαμηλής συχνότητας, άρα πρέπει να ήταν δεινόσαυροι ειρηνικοί, αλλά επικοινωνιακοί», σημειώνει το Ινστιτούτο.
Ενώ, πιστεύουν ότι “έβγαζε δυνατούς ήχους για να τρομάξει τα σαρκοβόρα ή για λόγους αναπαραγωγής» αλλά και ότι «το λοφίο τους είχε έντονο χρώμα».
Με πληροφορίες από INAXmx, ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου