Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Μια χελώνα που αρνείται να εξαφανιστεί

 


https://ecozen.gr/2021/05/gigantiaia-chelona-melos-exafanismenou-eidous-vrethike-sta-gkalapagkos/

Σύνταξη: ecozen.gr

Γενετικές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι μια τεράστια θηλυκή χελώνα που βρέθηκε στα Νησιά Γκαλάπαγκος, στη νήσο Φερναντίνα, προέρχεται από ένα είδος που οι επιστήμονες πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί περισσότερο από έναν αιώνα πριν.

Μέσω γενετικών τεστ που συνέκριναν το DNA της θηλυκής χελώνας με αυτό των λειψάνων μίας αρσενικής που ανήκει στο είδος Chelonoidis phantasticus (γνωστή και ως γιγαντιαία χελώνα της Φερναντίνα), αποδείχθηκε ότι η χελώνα της νήσου Φερναντίνα ανήκει και αυτή στο συγκεκριμένο είδος των εξωτικών γιγαντιαίων ερπετών.

Τον εντοπισμό της χελώνας το 2019 είχαν πραγματοποιήσει επιστήμονες της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας, ενώ τη σύγκριση του γενετικού υλικού ανέλαβαν γενετιστές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Τελευταία εμφάνιση της σπάνιας χελώνας

Η προηγούμενη καταγεγραμμένη εμφάνιση χελώνας του συγκεκριμένου είδους ήταν το 1906, με τα 113 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι το 2019, να έχουν καταστήσει ως δεδομένο το συμπέρασμα ότι το είδος αυτό είχε σταματήσει να υπάρχει εδώ και έναν αιώνα.

«Θεωρούταν ότι έχει εξαφανιστεί εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια!», δήλωσε έκπληκτος ο υπουργός Περιβάλλοντος του Εκουαδόρ, του οποίου οι νήσοι Γκαλαπάγκος αποτελούν έδαφος.

Η θηλυκή γιγαντιαία χελώνα, η οποία υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 100 χρονών, έχει μεταφερθεί σε ένα κέντρο αναπαραγωγής στη νήσο Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνιας.

«Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια! Επιβεβαιώσαμε ξανά την ύπαρξή του», έγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκούσταβο Μανρίκ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν έρευνες στη νήσο Φερναντίνα, εντόπισαν πατημασιές και κόπρανα που υποδεικνύουν ότι και άλλα μέλη του συγκεκριμένου είδους ενδέχεται να ζουν στο νησί.

Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου των Γκαλαπάγκος, Ντάνι Ρουέντα, θα διοργανωθεί ειδική αποστολή στο νησί, με σκοπό να εντοπιστούν και άλλα μέλη της «οικογένειας» της γιγαντιαίας χελώνας της Φερναντίνα.

unsplash zita almasy de zsadany

Στα Νησιά Γκαλαπάγκος, που χρησίμευσε ως βάση για τη θεωρία του Βρετανού επιστήμονα Charles Darwin για την εξέλιξη των ειδών τον 19ο αιώνα, πολλές ποικιλίες χελωνών ζουν μαζί με φλαμίνγκο, άλμπατρος, κορμοράνους και με διάφορα είδη υδρόβιων πουλιών.

Εκεί στεγάζεται, επίσης, μια μεγάλη ποσότητα χλωρίδας και πανίδας σε κίνδυνο εξαφάνισης.

Είδη γιγαντιαίων χελωνών στα Γκαλαπάγκος

Ενδημικές σε επτά νησιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Γκαλαπάγκος, οι γιγαντιαίες χελώνες διαχωρίζονται σε 15 ξεχωριστά είδη, με δύο εξ’ αυτών να έχουν πλέον εξαφανιστεί.

Οι χελώνες των Γκαλαπάγκος είναι οι μεγαλύτερες και μακροβιότερες χερσαίες χελώνες του πλανήτη, φτάνοντας σε βάρος τα 417 κιλά και ξεπερνώντας σε ηλικία τα 100 έτη, κάτι που τις καθιστά και ένα από τα μακροβιότερα σπονδυλωτά όντα του ζωικού βασιλείου. Οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακά χελώνες των Γκαλαπάγκος που έχουν επισήμως καταγραφεί, έχουν φτάσει την ηλικίες των 175 και 188 ετών.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των ειδών, αυτές εντοπίζονται στο μέγεθος και το σχήμα τους, με ορισμένα είδη να χαρακτηρίζονται από τον εμφανώς μακρύτερο λαιμό τους και άλλα από το θολωτό καβούκι τους.

Με πληροφορίες των Reuters, The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...