Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

 


https://ecozen.gr/2021/05/mystiriodis-defteros-syngrafeas-se-ena-apo-ta-cheirografa-tis-nekras-thalassas/

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου


Από την ώρα που ανακαλύφθηκαν τυχαία τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, πριν από 70 περίπου χρόνια, έχουν αποτελέσει πηγή ενδιαφέροντος και πολλών θεωριών.


Ενώ πρόσφατα αρχαιολόγοι έφεραν στο φως νέα ανακάλυψη που περιλαμβάνει επιπλέον Χειρόγραφα.


Είναι διάσημα γιατί περιέχουν την παλαιότερη εκδοχή της Εβραϊκής Βίβλου, αλλά ο συγγραφέας τους αποτελεί αναπάντητο μυστήριο.


Και μέχρι τώρα, θεωρούνταν πως πρόκειται για ένα άτομο.


Ωστόσο, νέα μελέτη, έρχεται να κάνει την “ανατροπή“, αφού χάρη στην τεχνολογία, πλέον αποτελεί πολύ πιθανό σε ένα από τα χειρόγραφα να έχει “παρέμβει” και δεύτερος συγγραφέας…


Η ψηφιακή αποκάλυψη

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Κουμράν του Πανεπιστημίου του Γκρόνινγκεν έχουν συγκεντρώσει ισχυρή έρευνα για την παλαιογραφία – τη μελέτη της παλιάς γραφής – ενός από τα χειρόγραφα.


Μέσω μιας σειράς επίπονων διαδικασιών όπως η ψηφιοποίηση, η ανάγνωση μέσω μηχανών και η στατιστική ανάλυση, η ομάδα προτείνει ότι δύο συγγραφείς με πολύ παρόμοιο γραφικό χαρακτήρα πιθανότατα έγραψαν τα δύο μισά του χειρογράφου.


Ο εν λόγω πάπυρος, 1QIsaa, είναι ένα μεγάλο χειρόγραφο και ένα από τα επτά που βρέθηκε κοντά στη Νεκρά Θάλασσα στο Κουμράν του Ισραήλ το 1946.

Το Χειρόγραφο του Ησαΐα (1QIsaa) -Photograph by Ardon Bar Hama – The Israel Museum – wikipedia

Ενώ, είναι ένα από τα γνωστότερα μεταξύ των ευρημάτων, καθώς περιέχει σχεδόν όλο το βιβλίο του Ησαΐα.


Ο πάπυρος των 2.000 ετών διατηρεί τα 66 κεφάλαια του βιβλίου Ησαΐας της εβραϊκής Βίβλου και προηγείται άλλων εβραϊκών χειρογράφων του Ησαΐα κατά τουλάχιστον 1.000 χρόνια.


Δύο συγγραφείς

Οι συγγραφείς εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο για να διαχωρίσουν το μελάνι από το φόντο του, το δέρμα ή τον πάπυρο του κυλίνδρου.


Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος μελέτησε κάθε χαρακτήρα, αναζητώντας μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν έναν διαφορετικό συγγραφέα.


Αυτό το είδος αλγοριθμικής τεχνολογίας, που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε βιβλικές μελέτες και στις ευρύτερες ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, τα τελευταία χρόνια.

(Maruf A. Dhali, University of Groningen)


Σε κάποιο βαθμό, η νέα μελέτη ανατρέπει το επιχείρημα ότι το αρχικό κείμενο ήταν έργο ενός συγγραφέα.



“Οι λεπτομέρειες στην 27η στήλη”


Στο τέλος της 27ης στήλης κειμένου από τις συνολικά 54, οι ερευνητές βρήκαν ένα κενό στο χειρόγραφο.


Ειδικότερα, ένα κενό τριών γραμμών όσο και μια αλλαγή στο υλικό. Ένα δεύτερο φύλλο είναι ραμμένο στο πρώτο, και σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές προτείνουν, ότι ο συγγραφέας άλλαξε επίσης.


Αυτό το πόρισμα προσθέτει στη γενική υπόθεση, μαζί με κάποια προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι υπήρχαν ίσως ομάδες συγγραφέων -γραμματείς- που συνεργάστηκαν στα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, με κάποιους να εργάζονται ως μαθητευόμενοι στα πιο έμπειρα μέλη.


Άλλες εξηγήσεις

Ωστόσο, ένας διαφορετικός συγγραφέας δεν είναι η μόνη δυνατή εξήγηση για την αλλαγή που εντοπίστηκε στο χειρόγραφο, απλά στην προκειμένη περίπτωση είναι η πιθανότερη.


Καθώς, η αλλαγή στη γραφή δεν αποδεικνύει απαραίτητα αλλαγή του συγγραφέα.


Οι ερευνητές σημειώνουν σε αυτό το σημείο, ότι η αλλαγή της πένας, η ακρίβεια της μύτης, η αλλαγή των συνθηκών γραφής ή ακόμα και της υγείας του γραφέα θα μπορούσε να συμβάλει στη διαφορά που βρήκαν.


Ωστόσο, η διαφορά φαίνεται αρκετά ξεκάθαρη, και η αλλαγή συγγραφέα είναι το πιο πιθανό συμπέρασμα.


Να σημειωθεί ότι το συμπέρασμα της σχετικής μελέτης υπογραμμίζει τον αυξάνων ρόλο που έχουν λάβει οι υπολογιστές και οι μηχανικές μέθοδοι έναντι των αναρίθμητων μελετητών που θα χρειάζονταν για ορισμένες διαδικασίες. Και αυτό έχει διττό ρόλο. Ωστόσο, η ψηφιακή μετάβαση προσφέρει νέες ευκαιρίες για τη μελέτη των ιερών κειμένων και ιδιαίτερα των χριστιανικών εγγράφων και της εβραϊκής Βίβλου.


Peter Phillips, Ερευνητής στην Ψηφιακή Θεολογία, Διευθυντής του CODEC Research Center, Πανεπιστήμιο Durham.


Πηγή: sciencealert.com, theconversation.com

3 σχόλια:

  1. Οταν βρεθηκαν αυτα τα χειρογραφα μπορει να αποτελεσαν αντικειμενο αρχαιολογικης μελετης αλλα και απο την αλλη εγιναν αντικειμενο αναζωπυρωσης των αρχαιων αιρεσεων οπως του γνωστικισμου! Θυμαμαι λιγο παλαιοτερα που ο Λιακοπουλος καθοταν και πουλουσε τα κειμενα του Ναγκ Χαμαντι οταν προωθουσε τη "θεωρια" του για το ΜΗ ΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναζωπυρώσεις των αιρέσεων γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται με διάφορες αφορμές, υπαρκτές ή μη.

      Σοβαρή κουβέντα και Λιακόπουλος δεν πάνε μαζί.

      Διαγραφή
    2. Το προβλημα ειναι οτι οταν βρισκονται κειμενα τα οποια "επικυρωνουν" αιρετικες θεσεις ειναι δυσκολο να τα αντικρουσεις! Θα μου πεις βεβαι οτι υπαρχουν και μεθοδοι χρονικου προσδιορισμου της καταγραφης των κειμενων αλλα χρειαζεται περισσοτερο η καταλληλη παρεμβαση των ειδικων εκεινων που καταρριπτουν ολες αυτες τις θεσεις! Τον Λιακοπουλο τον ανεφερα ως ενα απλο παραδειγμα! Υπαρχουν πολλοι περισσοτεροι απο αυτον που αναπαραγουν τις συγκεκριμενες θεσεις! Ενα προβλημα αναπαραγεται λογω της πληθωρας των ατομων οχι λογω της παρουσιας ενος μονο ανθρωπου! Εκτος εαν το ενα αυτο ατομο μπορει να εχει απηχηση σε παρα πολλους!

      Διαγραφή

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...