Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Εκκλησίες της Ινδίας



https://elinepa.org/el/churches-of-india/

Της Μάρι Σιαμπάνη

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Ο Χριστιανισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία της Ινδίας μετά τον Ινδουισμό και το Ισλάμ, με περίπου 31,9 εκατομμύρια οπαδούς, που αποτελούν το 2,3% του πληθυσμού της Ινδίας. 

Σύμφωνα με την παράδοση των Ινδών Χριστιανών, η χριστιανική πίστη εισήχθη στην Ινδία από τον Απόστολο Θωμά, ο οποίος λέγεται ότι έφτασε στην ακτή του Μαλαμπάρ, στην σημερινή Κεράλα, το 52 μ.Χ.


Αιώνες αργότερα, όταν οι Ευρωπαίοι αποίκισαν τις Ινδίες μετά την ανακάλυψη του θαλάσσιου δρόμου προς αυτές από τον Πορτογάλο εξερευνητή Βάσκο ντε Γκάμα, η θρησκεία εξαπλώθηκε γρήγορα προσελκύοντας νέους πιστούς μέσω ιεραποστολών. Πολλές εκκλησίες χτίστηκαν και χτίζονται ακόμα εως σήμερα,  με διαφορετικές επιρροές.

Ας δούμε μερικές από αυτές


GOA – PORTOGUESE INFLUENCE


Se Cathedral, Old Goa

Πρόκειται γα μνημείο UNESCO. Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1562 και ολοκληρώθηκε το 1619 από τους Ρωμαιοκαθολικούς υπό την Πορτογαλική κυριαρχία. Συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εκκλησιών στην Ασία. Έχει μήκος 250 μέτρα ενώ  το μέτωπο έχει ύψος 115 πόδια. Το αρχιτεκτονικό στιλ της εκκλησίας είναι ένα όμορφο μείγμα Πορτογαλικών, Γοτθικών, Τοσκάνικων και Κορινθιακών ρυθμών. Πίνακες της Αγίας Αικατερίνης κοσμούν και τις δύο πλευρές του Ιερού.


Τέσσερα παρεκκλήσια εντός της εκκλησίας χωρίζονται από εξαιρετικά ξυλόγλυπτα.


 Η εκκλησία Sé Cathedral είναι επίσης γνωστή για τη στέγαση του μεγαλύτερου κοδονοστασίου στην Γκόα που είναι γνωστό ως το χρυσό καμπαναριό.


Bon Jesu Cathedral, Old Goa

Άλλο ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ένα από τα επτά θαύματα Πορτογαλικής καταγωγής, η Βασιλική του Μπομ Τζεζού είναι από τις αρχαιότερες εκκλησίες στη Γκόα. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και αποτελεί κατοικία για τα λείψανα του St Francis Xavier. Το δάπεδο είναι μαρμάρινο, διακοσμημένο με πολύτιμους  λίθους εναι η οροφή είναι ξύλινη. Χαρακτηρίζεται από  μπαρόκ αρχιτεκτονική ενώ μέσα της συνυπάρχουν στοιχεία Ιωνικού, Δωρικού και Κορινθιακού ρυθμού. Ο Φλωρεντίνος γλύπτης, Giovanni Batista Foggini, δουλέψε πάνω στην κατασκευή τριών επιπέδων, κατασκευασμένη από ιάσπρο και μάρμαρο, πλαισιωμένη με αστέρια και διακοσμημένη με χάλκινες πλάκες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του αγίου.


NORTH INDIA – ENGLISH INFLUENCE


5. St Paul’s Cathedral, Kolkatta


Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου είναι Αγγλικανική εκκλησία της Βικτωριανής εποχής, χτισμένη μεταξύ 1839-1847 στην Καλκούτα της βόρειας Ινδίας υπό την αγγλική κυριαρχία. Ινδο-Γοτθικού ρυθμού, δηλαδή Γοτθικού στυλ που έχει προσαρμόσει τα χαρακτηριστικά του στο Ινδικό κλίμα. Κοσμείται από δύο Αναγεννησιακές τοιχογραφίες. Ξεχωρίζει για τα τοξωτά παράθυρα με βιτρό που αναδεικνύουν την ατμόσφαιρα κατάνυξης στο εσωτερικό όταν οι ακτίνες του ηλίου αντικατοπτρίζονται στα πολύχρωμα τζάμια.


6. St. James Church, Old Delhi


Στη συνέχεια μια Παλλαδιανή (Palladian) εκκλησία, η St James στο Παλιό Δελχί (πιο γνωστή ως Skinner’s Church). Η κατασκευή ξεκίνησε το 1826 και ολοκληρώθηκε το 1836. Κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων κατά των Εγγλέζων υπέστη σοβαρές ζημιές.. Ο Ταγματάρχης Ρόμπερτ Σμιθ, ο οποίος σχεδίασε την εκκλησία, είχε πιθανοτατα επιρρεαστεί από τη Villa Rotunda του Palladio στη Βιτσέντσα ή, το Chiswick House στο Λονδίνο. Αξιοσημείωτα είναι τα  “αυθεντικά ευρωπαϊκά βιτρό παράθυρα που απεικονίζουν τη σταύρωση, την ανάληψη του Χριστού και την ανάστασή του, ένα πρωτότυπο έργο του Ιταλού ζωγράφου Pompeo Batoni, ο σταυρός πομπής του Edward Wood, ένας σπάνιο εκκλησιαστικό  όργανο και το κωδωνοστάσιο. Η αποκατάστσαση της εκκλησίας  έχει προγραμματιστεί για το 2017, καθώς λόγω της ιστορικής σημασίας της, εμπίπτει στην κατηγορία κτιρίων κληρονομιάς βαθμού II.


VARANASI


7. Our Lady of Angels Church, Puducherry


 Η “Προστάτιδα των Αγγέλων” είναι η τέταρτη παλαιότερη εκκλησία στο Πόντιτσέρυ. Η αρχική κατασκευή ήταν ελληνορωμαϊκής αρχιτεκτονικής και χτίστηκε από τον Ναπολέοντα ΙΙΙ το 1855, ο οποίος προσέλαβε ως αρχιτέκτονα του έργου τον Louis Guerre. Το αρχικό παρεκκλήσι ήταν βαμμένο λευκό τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, δίνοντας το όνομα Λευκό Παρεκκλήσι (White Chapel). Ένα ειδικό μείγμα χρωμάτων, αυγού και ασβεστόλιθου χρησιμοποιήθηκε για τη βαφή των τοίχων. Τα χρώματα του εξωτερικού άλλαξαν κατά τη διάρκεια του 1900 και οι εσωτερικοί χώροι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000. Οι καμπάνες στο ναό πιστεύεται ότι προήλθαν από τη Γαλλία.


8. St Mary‘s Cathedral, Varanasi


Και να δούμε και μια πιο σύγχρονη εκκλησία στο Βαράνασι, την Καθεδρική της Παναγίας που χτίστηκε το 1946. Η αρχιτεκτονική της διαφέρει από τις άλλες εκκλησίες στο Βαρανάσι. Χαρακτηρίζεται από μια ανυψωμένη δομή με προεξέχουσα είσοδο και χαμηλούς πύργους. Η θολωτή κατασκευή της μαγνητίζει τον επισκέπτη. Ο αρχιτέκτονας AGK Menon και ο επίσκοπος του Βαρανάσι «αναζητούσαν μια αρχιτεκτονική για τον Χριστιανισμό  προσαρμοσμένη στο πλαίσιο των Ινδουιστών. Χρησιμοποιεί έναν αριθμό ινδουιστικών στοιχείων. Σχέδια από μάνταλα, την πολυεπίπεδη καθετότητα καθώς και τα περίτεχνα διαχωριστικά τζάλι (jali). Χαρακτηρίζεται από γήινους τόνους και ο μοντέρνος της σχεδιασμός είναι μελετημένος για να παραμείνει διαχρονικός.


9. St Thomas Cathedral Basilica, Chennai


Η Βασιλική του Αποστόλου Θωμά στην Τσέναϋ, χτίστηκε αρχικά από Πορτογάλους κατακτητές τον 16ο αι. αλλά αναδομήθηκε το 1893 από τους Εγγλέζους και παραμένει έτσι ως σήμερα. Είναι Νεο-γοτθικού σχεδισμού μιας και οι Άγγλοι εκείνης της εποχής τον προτιμούσαν.


10. Η Ελληνορθοδοξη εκκλησία της Σωτήρος στην Καλκούτα


μπορεί να έχει αρχαιοπρεπή εμφάνιση είναι ωστόσο σχετικά πρόσφατα κατασκευασμένη, το 1925 συγκεκριμένα. Τα αρχιτεκτονικά της χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικό Ναό καθώς στην είσοδό της το τριγωνικό αέτωμα στηρίζεται σε τέσσερεις κολώνες δωρικού ρυθμού . Η κατάλευκη πρόσοψή της και οι σαφείς γεωμετρίες κάνουν το κτίριο να ξεχωρίζει μέσα στο χάος της Κάλιγκατ. Το εσωτερικό της, στο οποίο οδηγούμαστε από μία περίτεχνη ξύλινη πόρτα,  διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Επιγραφές σε ελληνικά και αγγλικά καθώς οι επισκέπτες δεν περιορίζονται σε Έλληνες μόνο. Αγιογραφίες του έλληνα ζωγράφου Τσάβου απεικονίζουν την αγ. Ακριβή, Αγ. Νεκτάριο, Αγ. Διονύσιο, Αγ. Σπυρίδονα καθώς και τους Αποστόλους  Πέτρο και Παύλο. Τα Χριστούγεννα ντύνεται γιορτινά καλώντας τους πιστούς σε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...