Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Έρχεται η «Περσεφόνη», το ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας που θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου Αλιστράτης

 


https://www.briefingnews.gr/politismostehnes/persefoni-monadiko-pagkosmios-rompot-xenagos-sto-spilaio-alistratis

Τέλος Ιουλίου αναμένεται στο Σπήλαιο Αλιστράτης η «Περσεφόνη», το ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας που θα ξεναγεί τους επισκέπτες του Σπηλαίου από την είσοδο έως τα επόμενα 100 μέτρα εντός του σπηλαίου. Η εφαρμογή του ρομποτικού συστήματος ξενάγησης στο σπήλαιο είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία.




 

«Περσεφόνη»


Το ρομπότ με το όνομα της μυθολογικής Περσεφόνης, που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου (το λογισμικό) στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), θα ξεναγεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες τους επισκέπτες του Σπηλαίου αλλά και θα απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των επισκεπτών. Η «Περσεφόνη» αποτελεί το ένα από τα πέντε βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού στο Σπήλαιο Αλιστράτης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Intereg, με την ονομασία i-cave.


Τα επόμενα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού


Το 2o βήμα αφορά την εφαρμογή του QR μέσα στο Σπήλαιο, όπου θα μπορούν οι επισκέπτες, μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο,  να περιηγούνται και να παίρνουν πληροφορίες για τους γεωλογικούς σχηματισμούς ενώ θα μπορούν να ακούσουν τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης και στα Αρχαία Ελληνικά.



 

 

Επιπρόσθετα, θα παρέχει όχι μόνο την δυνατότητα 3D απεικόνισης των βιοσπηλαιολογικών χαρακτηριστικών του Σπηλαίου (είδη νυχτερίδων, Αlistrati beroni) αλλά και τη δυνατότητα ψηφιακής απεικόνισης της μυθολογικής ενοίκου του Σπηλαίου, της Περσεφόνης.


Το 3ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη VR (virtual reality) για την απεικόνιση στους επισκέπτες των διαδρόμων του Σπηλαίου στους οποίους δεν υπάρχει  δυνατότητα πρόσβασης αλλά και την ψηφιακή απεικόνιση της δημιουργίας του Σπηλαίου. Η εφαρμογή αυτή θα αναπτύσσεται σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στον περιβάλλον χώρο του Σπηλαίου.



 

 

Το 4ο βήμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές, με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αντιγράφου του ρομπότ ξεναγού σε έναν ειδικά διαμορφωμένο διάδρομο και τον αντίστοιχο προγραμματισμό του για την ξενάγηση, αντιγράφοντας τις κινήσεις του ρομπότ-ξεναγού.


Το 5ο βήμα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Σπηλαιολογικού Μουσείου εικονικής πραγματικότητας, το οποίο θα αναπαριστά με ολογράμματα το Σπήλαιο της Αλιστράτης –επίσης, θα παρουσιάζονται εκθέματα όχι μόνο του Σπηλαίου Αλιστράτης αλλά και των άλλων Σπηλαίων της περιοχής, όπως και ίχνη από την προϊστορική δραστηριότητα των ανθρώπων των Σπηλαίων που κατοικούσαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή.



 

 

«Με την ανάπτυξη των παραπάνω εφαρμογών θα καταστήσουν το Σπήλαιο της Αλιστράτης ως θερμοκοιτίδα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού όχι μόνο για τα Σπήλαια της Ελλάδας αλλά και για όλα τα Σπήλαια του κόσμου, αποδεικνύοντας ότι μπορούν και οι μικρές Δημοτικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αποδεικνύουν παγκόσμια τις ψηφιακές τους πρωτοτυπίες» τονίζει ο επιστημονικός Διευθυντής του Σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης.


Με την παράδοση και τη λειτουργία του εξελιγμένου ρομπότ για την ξενάγηση αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των ξεναγών και των επισκεπτών, γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική τόνωση της τοπικής κοινωνίας.



 

 

Με την άρση των πρώτων περιορισμών, το Σπήλαιο Αλιστράτης επαναλειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα τηρώντας όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού. Το κάθε γκρουπ επισκεπτών αποτελείται από 20 άτομα και τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων κατά την ξενάγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά - Μνήμη Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου

Κάποτε, έφεραν ως δώρο στον αββά Μακάριο, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, στην έρημο που ασκήτευε, λίγα σταφύλια. Αββάς ήταν η προσφώνησ...