Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Haile Selassie ο οραματιστής της Αφρικανικής Ένωσης

Haile Selassie I: Ethiopian emperor celebrated by AU, worshipped by Rastafaris
africanews

Η Αφρικανική Ένωση, ΑΕ, παρουσίασε το σαββατοκύριακο ένα άγαλμα του τελευταίου αυτοκράτορα της Αιθιοπίας στις εγκαταστάσεις της έδρας της στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Το άγαλμα είναι μια αναγνώριση για  τις προσπάθειες της Αυτού Μεγαλειότητας του Αυτοκράτορα,  Haile Selassie στο σχηματισμό της τότε Οργάνωσης Αφρικανικής Ενότητας ( OAU) , η οποία αργότερα επανονοματίστηκε AU.

Δύο αφρικανικοί ηγέτες, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Αμπί Αχμέντ Αλί και ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΑΕ, Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, παρουσίασαν από κοινού το άγαλμα παρουσία άλλων αρχηγών κρατών της Αφρικής.



Οι πρόεδροι και άλλοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν συγκεντρωθεί στην Αντίς Αμπέμπα για την 32η   σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της ΑΕ.

Εκτός από τις προσπάθειές του στη πατρίδα σε ολόκληρη την ήπειρο και τη φήμη που εκτείνεται σε διαφορετικές ηπείρους, ο Haile Selassie λατρεύεται ως θεός από τους οπαδούς του Ρασταφαριανισμού. Η ομάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλη παρουσία στην Αιθιοπία μέχρι σήμερα.

Εδώ είναι δέκα γρήγορα στοιχεία σχετικά με το άγαλμα και την ΑΜ του Haile Selassie
1. Ονοματεπώνυμο Ras Tafari Makonnen γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1892. 
2. Ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας με την βασιλεία του να εκτείνεται από το 1930 ως το 1974. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως αντιβασιλέας μεταξύ 1916 και 1930. 
3. Πολύ πριν  οι αφρικανικές χώρες κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους, οδήγησε την Αιθιοπία στη δεκαετία του 1940 να γίνει μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - η Αιθιοπία παραμένει η μόνη αφρικανική χώρα που δεν αποικίστηκε. 
4. Ο Haile Selassie ήταν ένας ισχυρός υπέρμαχος της Οργάνωσης της Αφρικανικής Ενότητας ( OAU ) και φιλοξένησε την πρώτη της συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα το 1963. 
5. Το άγαλμά του είναι το δεύτερο που  ανεγείρεται στις εγκαταστάσεις της ΑΕ. Το πρώτο είναι εκείνο του πρώτου προέδρου της Γκάνας, Osagyefo, Dr. Kwame Nkrumah. 
6. Το άγαλμα δημιουργήθηκε από τον Αιθίοπα γλύπτη Bekele Mekonnen.
7. Μια παραπομπή κάτω από το άγαλμα αναφέρει: "Σήμερα, κοιτάζουμε στο μέλλον ήρεμα, ... και με θάρρος. Έχουμε το όραμα μιας Αφρικής όχι μόνο ελεύθερης αλλά ενωμένης .... Η ιστορία μας διδάσκει ότι η ενότητα είναι δύναμη ». - ΑΜ Haile Selasie I, 25 Μαΐου 1963. 
8. Ο πρώην αυτοκράτορας αναφέρεται ως το λιοντάρι του Ιούδα και  Μεσσίας από τους Ρασταφάρι. Ο ρασταφαριανισμός είναι μια θρησκευτική λατρεία που βασίζεται στην πίστη ότι ο Ras Tafari (Haile Selassie) είναι ο Μεσσίας και ότι η Αφρική (κυρίως η Αιθιοπία) είναι η  γη της επαγγελίας. 
9. Πιστώνεται την ιδέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αφρικής το 1964, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι αγωνίστηκε χρόνια για τον ίδιο σκοπό.
10. Πέθανε σε ηλικία  83 ετών στις 27 Αυγούστου 1975, αφού είχε ανατραπεί και τέθηκε υπό  κράτηση. Η ταφή του πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2000 στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Αντίς Αμπέμπα. Η εξόδιος έγινε από την Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία στην οποία ανήκε σε όλη τη ζωή του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...