Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η τέχνη της αρμενικής καρπετοποιϊας


Το Megerian Carpet είναι ένα μέρος όπου μπαίνετε στο εσωτερικό και αναρωτιέστε: «Μπορούμε έστω να περπατήσουμε εδώ;» Υπάρχει ομορφιά γύρω σας - ακόμα και κάτω από τα πόδια σας.
Αλλά το προσωπικό σας βεβαιώνει: "Μην ανησυχείτε, μπορείτε να περπατήσετε στο χαλί, τίποτα δεν θα συμβεί".
Το Megerian Carpet ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 100 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Ασχολήθηκε με την αγορά και την πώληση χαλιών και με την αποκατάσταση.
Το 1970, η εταιρεία άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο υφαντικής ύφανσης στην Αίγυπτο, και αργότερα σε άλλες χώρες.
Το 2002, το  Megerian αγόρασε το εργοστάσιο του Aygorg στην Αρμενία, όπου υφαίνονταν τα χαλιά τη σοβιετική εποχή. Τώρα είναι ένα μουσείο παλαιών και μοντέρνων χαλιών που υφαίνει χαλιά από νήματα βαμμένα μόνο με φυσικά χρώματα.
Για παράδειγμα, μια κίτρινη απόχρωση προέρχεται από το λουλούδι ελίχρυσο, ενώ ένα άλλο από τρίμματα λευκής μουριάς. Το καφέ προέρχεται από τα κελύφη των καρυδιών, ενώ το καστανό καφέ προέρχεται από τις φλούδες των λευκών ροδιών, τα οποία βγαίνουν στο νότιο τμήμα της χώρας στο Megri.
Σε παλαιότερες εποχές, οι Αρμένιοι υφαντές έπαιρναν το  κόκκινο χρώμα από ένα έντομο που ονομάζεται αρμενική κοχενίλη. Ωστόσο, στη σημερινή αγορά, ένα γραμμάριο αυτού του χρώματος κοστίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσό.
Η κόκκινη χρωστική ουσία εξάγεται τώρα από το ριζάρι, από το οποίο ζωγραφίζονται τα αυγά του Πάσχα.
Η εταιρεία εισάγει μόνο ένα σκούρο μπλε λουλακί χρώμα από το εξωτερικό.
Συνδυάζοντας αυτά τα έξι χρώματα, το Megerian Carpet μπορεί να παράγει πάνω από 600 αποχρώσεις. Τα χρώματα καθορίζονται με τη βοήθεια στυπτηρίας, μοσχολέμονου και δύο άλλων συστατικών τα οποία η εταιρεία αρνήθηκε να κατονομάσει, καθώς αποτελεί εμπορικό μυστικό.
Χάρη σε αυτή τη φόρμουλα, τα χρώματα διατηρούν τη ζωντάνια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν ξεθωριάζουν.
Το παλαιότερο χαλί στο μουσείο είναι ένα 400 ετών Vaspurakan (φωτογραφία παρακάτω).
Το αριστερό μέρος του χαλιού αποκαταστάθηκε στη σοβιετική εποχή με τη βοήθεια χημικών χρωμάτων και είναι πολύ διαφορετικό από το χρωματισμό στη δεξιά πλευρά. Το χαλί δεν αποκαταστάθηκε, αλλά δεν υπέστη ζημιά.
Η δεξιά πλευρά του χαλιού είναι απόδειξη ότι το νήμα βαμμένο με φυσικά χρώματα δεν χάνει τη ζωντάνια του.
Υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι εργασίας στο μουσείο στο οποίο υφαίνεται ένα χαλί για την επερχόμενη 2800η επέτειο του Ερεβάν.
Τέσσερις τεχνίτες εργάστηκαν για πάνω από ένα χρόνο στο χαλί. Το χαλί παρουσιάζει μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία του Ερεβάν.
Τα χαλιά Megerian απασχολούν 30 τεχνίτες.
Η εταιρεία αγοράζει παλιά αρμενικά χαλιά από όλο τον κόσμο και επαναφέρει τα σχέδια τους σε καινούργια χαλιά χάρη στις προσπάθειες των τεχνιτών.
Τα τελικά χαλιά πρώτα κόβονται, χτενίζονται πέντε φορές με το χέρι, έτσι ώστε τα νήματα να μην πέφτουν αργότερα στο πάτωμα.
Μετά από αυτό, επεξεργάζονται την ανάποδη πλευρά του χαλιού  με ρητίνη από ξύλο για να την προστατεύσει από τους σκώρους.
Περίπου ένα μήνα γίνεται η επεξεργασία του τελικού προϊόντος.
Ένα αυθεντικό χαλί Lori (φωτογραφία παρακάτω) διατηρείται στο μουσείο του Etchmiadzin. Εδώ, έχει αναπαραχθεί έξι φορές, αλλά όχι προς πώληση. Δίδονται σε ανθρώπους που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Αρμενίας και στην ευαισθητοποίησή όλου του κόσμου  για τα θέματά της  .
Πέντε από αυτά τα χαλιά  δωρήθηκαν. Οι νέοι ιδιοκτήτες τους συμπεριλαμβάνουν τον Charles Aznavour, τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Κιλικιανό Καθολικό Αράμ τον Πρώτο, τον ποδοσφαιριστή Henrikh Mkhitaryan και τον Τούρκο βουλευτή Garo Paylan.
Ένα άλλο χαλί Lori υφαίνεται για τον Τζορτζ και την Αμάλ Κλούνεϊ.
Μερικά από τα χαλιά που εκτίθενται στο μουσείο αντικατοπτρίζουν την ιστορία ορισμένων οικογενειών.
Αυτό το χαλί ηλικίας 150 ετών πέρασε τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το 1915, η μητέρα χώρισε το οικογενειακό χαλί σε δύο κομμάτια και τα έδωσε στις δύο κόρες της που αναγκάστηκαν να χωριστούν. Πενήντα χρόνια αργότερα, χάρη στα δύο μισά, οι αδελφές βρήκαν η μία την άλλη στη Νέα Υόρκη.
Κάθε χαλί έχει ιστορία και μερικά έχουν συμβολική σημασία.
Αυτό το 200χρονο Nshagorg (φωτογραφία παρακάτω) συμβολίζει τη συνέχιση της φυλής. Οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να γεννήσουν και τα κορίτσια που ήθελαν να παντρευτούν πίστευαν ότι η ύφανση ενός τέτοιου χαλιού με το χέρι θα πραγματοποιούσε την επιθυμία τους.
Ένας Πέρσης χαν, πριν από διακόσια χρόνια, ζήτησε από  Αρμένιους τεχνίτες να φτιάξουν ένα χαλί με τα μοτίβα του Shahnameh του Ferdowsi (φωτογραφία παρακάτω).
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα στο μουσείο είναι το χαλί Pazirik, το πρωτότυπο του οποίου φυλάσσεται στο μουσείο Ερμιτάζ.
Πρόκειται για το παλαιότερο χαλί στον κόσμο (φωτογραφία παρακάτω). Πιστεύεται ότι υφάνθηκε  τον 5ο αιώνα π.Χ. και έχει αρμενική προέλευση.
Χρησιμοποιούνται τρία επιχειρήματα υπέρ αυτής της θέσης: το χαλί  υφάνθηκε με αρμένικους διπλούς κόμβους, βαμμένο με μελάνι από την αρμενική κοχενίλη και τα μοτίβα του επαναλαμβάνουν τις τοιχογραφίες της ουραρτιανής αυλής[σημ. Ένα αρχαίο κράτος που υπήρχε στο έδαφος του αρμενικού οροπεδίου].
Υπάρχουν επίσης μοναδικά στολίδια από ασήμι στο μουσείο τα οποία παρουσιάζουν τα ίδια μοτίβα που υπάρχουν σε παλιά αρμενικά χαλιά.
Το μουσείο προσφέρει επίσης παλαιά και μοντέρνα χαλιά προς πώληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To χάος ως τάξη

  Περπατώντας και κοιτάζοντας στον ουρανό το βράδυ, μετά από βροχή, κάποιος πατά ένα σαλιγκάρι. Πόσες πιθανότητες υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, ό...