Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Επιγραφές αφιερωμένες στον βασιλιά Σενναχειρείμ βρέθηκαν κάτω από



Αυτή η επιγραφή βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στη Νινευή στο πίσω μέρος ενός πεσμένου «lamassu», μιας θεότητας με το κεφάλι ενός ανθρώπου και του σώματος ενός λιονταριού ή ενός ταύρου. Αναφέρει: «Το ανάκτορο του Ασουρμπανιπάλ, μεγάλου βασιλιά, ισχυρού βασιλιά, βασιλιά του κόσμου, βασιλιά της Ασσυρίας, γιου του Εσαρχαδδών, βασιλιά της Ασσυρίας, απόγονου του Σενναχειρείμ, βασιλιά της Ασσυρίας». ( Stevan Beverly)


aina.org

Βαθιά μέσα σε τούνελ που έσκαψαν πλιατσικολόγοι κάτω από τον  Τάφο του Ιωνά στην αρχαία πόλη της Νινευή, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει 2.700 χρόνων επιγραφές που περιγράφουν τη βασιλεία ενός Ασσύριου βασιλιά  που ονομαζόταν Esarhaddon(Εσαρχαδδών).


Οι επτά επιγραφές ανακαλύφθηκαν σε τέσσερις σήραγγες κάτω από τον τάφο του βιβλικού προφήτη, που είναι ιερό μέρος τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους. Το ιερό ανατινάχτηκε από την ομάδα Ισλαμικό Κράτος(επίσης αποκαλούμενη ISIS ή Daesh) κατά τη διάρκεια της κατοχής της Νινευή από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Πλιατσικολόγοι του ISIS ή υποστηριχθέντες από το ISIS προφανώς έσκαψαν τις σήραγγες για να αναζητήσουν αρχαιολογικούς θησαυρούς από τους βασιλιάδες των Ασσυρίων σε αυτό που είναι σήμερα το Ιράκ,έγραψε ο Ali Y. Al-Juboori, διευθυντής του Κέντρου Ασσυριακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης, σε πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Ιράκ. [Στις Φωτογραφίες: Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη στο Ιράκ]

Η αποκωδικοποίηση των επιγραφών

Μια επιγραφή, σε μετάφραση, αναφέρει: "Το ανάκτορο του Esarhaddon, ισχυρού βασιλιά, βασιλιά του κόσμου, βασιλιάς της Ασσυρίας, κυβερνήτη της Βαβυλώνας, βασιλιά της Σουμερίας και της Ακκαδίας, βασιλιάς των βασιλιάδων της Κάτω Αιγύπτου, της Άνω Αιγύπτου και του Κους [αρχαίο βασίλειο που βρίσκεται νότια της Αιγύπτου στη Νουβία]. "

Οι ηγέτες του Κους κάποτε κυβερνούσαν την Αίγυπτο, σύμφωνα με αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους. Αυτές οι επιγραφές λένε επίσης ότι ο Esarhaddon νίκησε τους άρχοντες του Κους και επέλεξε νέους ηγέτες για να κυβερνήσουν την Αίγυπτο.
Μια άλλη επιγραφή που βρέθηκε κάτω από τον Τάφο του Ιωνά, λέει ότι ο Esarhaddon "ανέστειλε τον ναό του θεού Aššur," ξανακτίστηκε στις αρχαίες πόλεις της Βαβυλώνας και του Esagil και "ανανέωσε τα αγάλματα των μεγάλων θεών".

Οι επιγραφές αναφέρουν επίσης την οικογενειακή ιστορία του Esarhaddon, λέγοντας ότι είναι ο γιος του Sennacherib (Σενναχειρείμ,βασίλεψε το 704 - 681 π.Χ.) και ένας απόγονος του Sargon II (βασίλεψε το 721 - 705 π.Χ.), ο οποίος ήταν επίσης "βασιλιάς του κόσμου, βασιλιάς της Ασσυρίας ".

Επτά επιγραφές εντοπίστηκαν σε σήραγγες που έσκαψαν πλιατσικολόγοι  κάτω από τον κατεστραμμένο τάφο του Ιωνά 
(μια από τις σήραγγες φαίνεται εδώ). Eleanor Robson)


Περισσότερες επιγραφές

Ο Al-Juboori μετέφρασε επίσης άλλες τέσσερις επιγραφές που βρέθηκαν στη Νινευή, κοντά στην Πύλη Nergal (Nergal ήταν ο Ασσύριος θεός του πολέμου), μεταξύ 1987 και 1992 από μια αρχαιολογική ομάδα από την Ιρακινή Επιθεώρηση Αρχαιοτήτων. Οι συγκρούσεις στην περιοχή κατέστησαν δύσκολο για την ομάδα να δημοσιεύσει τα ευρήματά της εκείνη τη στιγμή.

Οι επιγραφές χρονολογούνται από τη βασιλεία του βασιλιά Σενναχέριτ, και όλες λένε ότι αυτός ο βασιλιάς "διέταξε να ξαναχτιστούν το εσωτερικό και το εξωτερικό τείχος της Νινευή και να υψωθούν τόσο ψηλά όσο τα βουνά".

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αρκετές επιγραφές κοντά στον Τάφο του Ιωνά κατά τις ανασκαφές 1987-1992. Ένας από αυτούς γράφτηκε σε πρισματοειδές πήλινο αντικείμενο και αναφέρει τις πολλές στρατιωτικές κατακτήσεις του Esarhaddon, συμπεριλαμβανομένης της Κιλικίας (που βρίσκεται στη νότια ακτή της σημερινής Τουρκίας). Η αντιγραμμένη επιγραφή αποκαλεί τον Esarhaddon "αυτόν που πάτησε τους λαιμούς του λαού της Κιλικίας".

Ο Esarhaddon ισχυρίζεται στην επιγραφή ότι "Περικύκλωσα, κατέκτησα, λεηλάτησα, κατεδάφισα, κατέστρεψα και έκαψα ολοσχερώς είκοσι μία από τις πόλεις τους μαζί με μικρές πόλεις στο περιβάλλον τους ..." Η επιγραφή αναφέρει επίσης την κατάκτηση της Σιδώνας (στο σημερινό Λίβανος), ισχυριζόμενη ότι ο στρατός του Esarhaddon κατέστρεψε τα τείχη της πόλης και τους έριξε στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Έχουν επίσης βρεθεί απομεινάρια αρχαίων επιγραφών από άλλες τοποθεσίες που προσπάθησε το ISIS να λεηλατήσει και να καταστρέψουν . Μετά την ανακατάληψη της αρχαίας ασσυριακής πόλης Nimrud το Νοέμβριο του 2017, οι επιγραφές που σώθηκαν περιλαμβάνουν μία που περιγράφει μια αποικία πιθήκων που άκμασε κάποτε στη Nimrud.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιανού αδερφός είμαι;

  Διαβάζω ξανά την παραβολή του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου και μου κάνει εντύπωση η αδιαφορία του πλούσιου για τον Λάζαρο που σέρνεται ...